’Seinfeld’ er kommet på Netflix: Her er de 10 bedste afsnit

Samtlige 169 afsnit af Jerry Seinfelds epokegørende komedieserie har ramt Netflix. Og ved man ikke, hvor man skal starte, fremhæver vi her seriens absolutte højdepunkter.
’Seinfeld’ er kommet på Netflix: Her er de 10 bedste afsnit
'Seinfeld'

»No hugging, no learning«, lød det berømte motto for ‘Seinfeld’, der forfriskende gjorde op med den klassiske sitcoms belærende og sentimentale stil. 

I ‘Seinfeld’ er alle karakterer lidt nogle røvhuller, men vi elsker dem, fordi de viser os vores egne grimme og smålige sider og siger de ting højt, vi andre knap nok tør tænke. 

‘Seinfeld’ var nyskabende i sin skildring af antihelte, i sin kynisme og i sin politiske ukorrekthed, der i dag nærmere er normen end undtagelsen i komedieserier. Og tak for det – det er bare lidt sjovere. ‘Seinfeld’ var også en af de første serier – før ‘Friends’ og ‘Sex and the City’ – der vendte sig fra kernefamilien og arbejdspladsen og i stedet fulgte en gruppe singlevenner og deres datingliv i New York. Uden ‘Seinfeld’, ingen ‘Will & Grace’, ‘Curb Your Enthusiasm’ eller ‘How I Met Your Mother’. 

‘Seinfeld’ kaldte sig »en serie om ingenting«, men en bedre beskrivelse ville være en serie om de små ting. Seinfeld er en mesterlig observant, og karaktererne diskuterer hverdagens mere eller mindre relevante, men ofte genkendelige dilemmaer, sociale konventioner og moralske spørgsmål til døde. Hvor lang tid skal man for eksempel vente med at slå op med en person efter sex? Kan man returnere dårlig frugt? Og må man dobbeltdyppe chips? (Nej)

‘Seinfeld’ sluttede i 1998 med et af de mest sete finaleafsnit i amerikansk tv-historie. Men lad dig ikke narre af det bedagede look (der måske er in igen? Jerry Seinfeld inkarnerer i hvert fald normcore-stilen). Humoren og karaktererne holder ekstremt godt, og nu hvor nyere komedieserier er blevet så alvorlige, er det skønt at skraldgrine af de velskrevne punchlines og fjollede slapstick – alene Kramers entré er en fornøjelse hver gang.

Nu er serien kommet på Netflix – hurra! De 169 episoder vil sikkert glide ned som varm mælk med honning (selvom serien altså først finder sit niveau omkring tredje sæson) her i det kedelige efterår. Men yada yada yada, hvis du vil starte med højdepunkterne, kommer her de 10 afsnit, jeg personligt har grinet mest af:

Jerry Stiller som Frank Costanza i ‘Seinfeld’ (Foto: PR)

10. ’Serenity Now!’ (sæson 9, afsnit 3)

Hvis man er i tvivl om, hvordan George er blevet, som han er blevet, kan man bare se på hans evigt råbende forældre. Her bliver der råbt ekstra meget, da Georges far forsøger at håndtere sin vrede ved at råbe ordene »Serenity now!», hver gang han bliver ophidset. Skal man råbe det? Nok ikke, men det er ikke desto mindre en praksis, alle øvrige karakterer tager til sig. Særligt George får brug for ordene, da hans far ansætter ham til at sælge computere, og hans gamle barndomsnemesis, Lloyd Braun, sælger flere end ham. Lloyd viser sig at være skør, men giver dog det gode råd, at man ikke skal holde sine følelser inde.

Også Jerry eksperimenterer med at udtrykke sine følelser, da hans kæreste opfordrer ham til at få afløb for sin vrede. Pludselig vælter følelserne ud, og han frier endda til Elaine, der dog har sit eget hyr med jødiske mænd, der alle sammen vil have hende. Serenity now!

Bedste replik: 
Lloyd: »Serenity now, insanety later«.

‘Seinfeld’ Bizzaro World (Foto: PR)

9. ‘The Bizarro Jerry’ (sæson 8, afsnit 3)

Elaine slår op med sin kæreste ved at foreslå, at de bare skal være venner, og det tager han overraskende så vel imod, at hun bliver del af hans vennegruppe. De er ligesom George, Jerry og Kramer, bare bedre: De læser bøger, giver penge til hjemløse og banker på. Det er en helt ny verden. Elaine er skruppelløs i udskiftningen af sin vennegruppe, men hvor længe kan hun leve op til deres moralske standard?

Jerry dater Elaines meget smukke veninde, men kan ikke komme sig over hendes store »mandehænder«, som serien klipper ind til i en af seriens sjoveste visuelle jokes, fordi man så tydeligt kan se, at det er et par mandehænder, der er klippet ind. Ægte sitcom-charme!

Imens forsøger George at score kvinder over sit niveau ved at vise dem et billede af Elaines veninde (uden man kan se mandehænderne) og fortælle, at det er hans afdøde forlovede. Det virker overraskende godt, indtil han, som det ofte sker for George, bliver ramt af hybris. 

Bedste replik: »She had man hands!«

‘Seinfeld’ The Pitch (Foto: PR)

8. ’The Pitch’ (sæson 4, episode 3)

Dette er afsnittet, der introducerer seriens koncept om »a show about nothing«, da Jerry og George pitcher en serieidé til NBC. George har møvet sig med til mødet, fordi det var hans idé, at Jerrys serie skulle bestå af de små trivielle diskussioner, hverdagen består af. Ligesom seriens skaber Larry David oprindeligt fik idéen til Seinfeld under en diskussion om morgenmadsprodukter i et supermarked. 

Det er meta på den sjove måde, og gennem plottråden formår serien både at fastslå sit brand og hylde sit eget nyskabende koncept, samtidig med at den parodierer det absurde i udsagnet om, at serien handler om ingenting. Ikke mindst da George er lige ved at forspilde deres chance, fordi han til mødet insisterer lidt for hårdt på, at serien ikke skal handle om noget, og ikke have nogen historie.

Bedste replik:
George: »It’s about nothing«

Jerry: »No story?«

George: »No, forget the story«.

Jerry: »You gotta have a story«.

George: »Who says you gotta have a story?«

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

7. ’The Implant’ (sæson 4, afsnit 19)

Teri Hatcher gæstestjerner som Jerrys kæreste, Sidra, der har så spektakulære bryster, at Elaine er overbevist om, at de er falske. Det får Jerry til at droppe hende, men da Elaine snubler hen over Sidra i saunaen i fitnesscenteret, skifter hun mening – måske er de alligevel ægte? Svaret bliver cementeret i sæsonens finaleafsnit, der har et herligt comeback.

George tager med sin kæreste, Betsy, spillet af Megan Mullally, til begravelse hos hendes tante i Detroit for at få points for at være støttende og cementere sin status som kæreste. Det går godt, indtil han kommer op at skændes med Betsys bror, Timmy, der ser George double-dippe en chip. En dødssynd, der har startet mange diskussioner efterfølgende. Tumulten får både Betsy til at slå op med George og præsten til at glemme at give ham den kopi af dødsattesten, der skulle give ham rabat på flybilletten. Ak, stakkels George kan bare aldrig vinde.

Bedste replik:
Sidra: »And by the way, they’re real… and they’re spectacular«.

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

6. ’The Betrayal’ (sæson 9, afsnit otte)

Dette afsnit var åbenbart udskældt, da det kom ud, på grund af sin gimmick med at vise scenerne i baglæns rækkefølge (måske inspiration for ‘Memento’?). Men jeg synes, det er ret sjovt konstrueret og har altid holdt af vennernes katastrofale rejse til et bryllup i Indien, hvor skeletterne vælter ud af skabet. Særligt når Elaine drikker – den sikre kombination til hendes bankboks af hemmeligheder. 

Jerry har haft sex med Nina, som George dater, og Elaine har haft sex med gommen, men hvem går op i det? Alle, viser det sig i den kaotiske slutning.

Afsnittet byder på en masse sjove detaljer. George, der holder sig på hele turen til Indien og farver sine Timberland-støvler sorte til brylluppet for ikke at afsløre sin højde. Elaine, der køber fire billetter til Indien, bare fordi hun er fornærmet over at få invitationen kun en uge før. Kort sagt en un-vitation! Og de skæbnesvangre ord, Jerry sagde til sit første møde med Kramer, der har fået ham til at føles sig hjemme i Jerrys lejlighed lige siden. 

Bedste replik: 
George: »You can stuff your sorries in a sack, mister!«

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

5. ’The Invitations’ (sæson 7, afsnit 24)

George skal giftes med Susan om fire uger og prøver desperat at komme ud af situationen med alle midler, undtagen selvfølgelig at sige det til hende. Han overvejer at flytte, men er ikke klar til at opbygge en ny garderobe. Han begynder at ryge. Og han beder Susan skrive under på en ægteskabspagt, hvilket blot får hende til at skraldgrine, fordi hun tjener flere penge end ham. 

I sidste ende er det Georges nærighed, der redder ham, da Susan – ak – møder sit endeligt ved at slikke lim på de billige bryllupsinvitationer. Georges lettelse på hospitalet udgør seriens nok mørkeste øjeblik, som han topper ved efterfølgende at gå hjem og ringe til Marisa Tomei.

Jerry er mest skuffet, fordi han lige har friet til sin nye kæreste, og han troede, de havde en pagt. Hans lykke over at have fundet en kæreste, der ligesom ham elsker Cheerios, Superman og hverdagsbetragtninger er hurtigt gledet over i irritation, for hvor mange skåle cereal kan man spise på en dag?

Bedste replik:
Jerry: »I can’t be with someone like me! I hate me!«

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

4. ‘The Sniffing Accountant’ (sæson 5, afsnit 4)

Jerry mistænker sin revisor for at være på stoffer, fordi han hele tiden snøfter, når han møder ham, og han bliver nervøs for, om revisoren vil formøble hele hans formue! Mistanken vokser, da han også går på toilettet og rejser til Sydamerika! Sammen med Kramer og Newman forsøger han at afsløre revisoren, og Kramer leverer en af sine sjoveste fysiske optrædener, da han forsøger at lægge en fælde for ham på en bar og lader ham vide, at han er med på den værste og formår at drikke en hel øl med en cigaret i munden! 

Imens er George til samtale til et job som bh-sælger og imponerer med sin store passion for bh’er!

Elaine kommer op at skændes med sin ellers søde kæreste over hans manglende brug af udråbstegn i en telefonbesked! Elaine synes godt, at han kunne have lagt mere følelse i beskeden om, at hendes veninde har født! Som Jerry siger, »Jeg har aldrig hørt om et forhold, der går i stykker på grund af tegnsætning!« Og både Jerry og Elaine har ellers slået op med kærester på grund af mange småting!

Udråbstegn kommer der til gengæld mange af på det brev, Jerry sender til sin revisor! Men skyldes snøfteriet i virkeligheden bare Jerrys mohairtrøje, der burde være blevet bagerst i skabet?  

Bedste replik:
Kramer: »Was he nervous? Did he use a lot of slang? Did he use the word ‘man’? When he was leaving, did he say ‘I’m splittin’?’«

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

3. ‘The Merv Griffin Show’ (sæson 9, afsnit 6)

George mener, at vi har en aftale med duerne om, at de flytter sig, når man kommer kørende i bil. Men den aftale har duerne uden varsel opsagt med George, og det bliver et værre fjerbad, som ikke falder i god jord hos hans kæreste. Situationen eskalerer, da han for at undvige en due kommer til at køre et egern over. Dem har vi ingen aftale med, og derfor må han betale for, at dyrlægen importerer særligt små instrumenter fra Sydamerika.

Elaine får en ny kollega, der lusker sig ind på folk og pludselig står ved siden af, både når hun tror, hun er alene og laver suppe, mens hun synger ‘Hakuna matata’, og når hun fremlægger sit arbejde for chefen. Kan en pakke Tictacs være løsningen?

Jerry dater en kvinde med en fænomenal legetøjssamling – den ægte G.I. Joe! Men hun vil ikke lade ham lege, og derfor bedøver han hende med smertestillende piller, kalkun, sovs, rødvin og hjemmevideoer fra Georges barndom i Michigan, hvor vi blandt andet får afsløret, at han fik skiftet ble, til han var syv et halvt.

Alt det fortæller vennerne til Kramer, der har indrettet sin lejlighed som talkshowstudie og giver den som gammeldags talkshowvært. Historierne falder eksplosivt sammen, da Kramer i et nyt format satser på dyr og skandaler. 

Bedste replik: 
George: »I’m getting in my car now, and the last thing I heard … we have NO DEAL!«.

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

2. ’The Hamptons’ (sæson 5, afsnit 21)

En weekendtur til Hamptons for at se et vennepars baby (»You gotta see the baaaby!«) fører til flere spørgsmål: 

Hvorfor er tomater aldrig slået igennem som en frugt? Får folk kun babyer for at få besøg, og hvor grim kan en baby egentlig være? Kender kvinder til »krybning«? Og hvor mange ting kan retfærdigvis beskrives som fortryllende? 

George har endnu ikke været i seng med sin kæreste, Jane, men satser stærkt på at være heldig denne weekend. Han kommer dog hurtigt bagud på points, da Jane valser rundt topløs foran Kramer, Elaine og Jerry, mens George er ude at købe Hamptons-tomater til sin mor. Måske prøver hun at skabe en buzz?

Georges buzz dør til gengæld fuldstændig, da Jerrys kæreste, Rachel, vader ind på hans værelse, netop da George har smidt badebukserne efter en tur i poolen. For den er altså krympet! Alle ved, at kvinder sladrer endnu mere end mænd, men ved kvinder, hvad en kold badetur gør ved en mands ædlere dele? Svaret er nej, og Elaine forstår slet ikke, hvordan mænd går rundt med de tingester. Men takket være ‘Seinfeld’ ved vi det nu.

Imens flirter Elaine med en børnelæge, og Kramer stjæler hummere på stranden. Hvad kan jeg sige, det er … quite breathtaking

Bedste replik: 
Jerry: »Do women know about shrinkage?«

Elaine: »What do you mean, like laundry?«

‘Seinfeld’ (Foto: PR)

1. ’The Contest’ (sæson 4, afsnit 11)

Med ‘The Contest’ formåede ‘Seinfeld’ med stor elegance at lave et for sin tid ret vovet helt afsnit om onani på USA’s pæne netværks-tv uden at nævne ordet.

Afsnittet starter med endnu en seksuel ydmygelse for George, da hans mor fanger ham i at onanere hjemme i hendes stue, hvor der altså lå et Glamour-magasin fremme. George annoncerer over for vennerne, at han aldrig vil onanere igen, og det får dem til at indgå et væddemål om, hvem der kan holde længst. 

Det er udfordrende for alle at forblive master of their domains, for der går en nøgen kvinde rundt i lejligheden over for Jerry, Elaine (der ellers har fået højere odds, fordi hun er kvinde) kommer på aerobichold med John F. Kennedy Jr., Jerry dater en jomfru, og George overværer et erotisk svampebad bag gardinet til nabosengen på sin mors hospitalsstue (hun faldt om i chok af at se sin søn behandle sin krop som en forlystelsespark).

Væddemålet gør vennerne stadigt mere irritable, og serien giver i en genial running gag status over, hvem der stadig er med i væddemålet, ved at klippe til, hvordan de sover om natten. 

Der er no contest: ‘The Contest’ er seriens sjoveste og mest originale afsnit.

Bedste replik:
Kramer: »I’m out!!!«

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af