Historisk: Danske ‘Flugt’ i spil til to Oscar-statuetter – yderligere tre danske film overraskende i kapløbet

Historisk: Danske ‘Flugt’ i spil til to Oscar-statuetter – yderligere tre danske film overraskende i kapløbet
Den ombejlede Oscar-statuetten. (Foto: Andrew H. Walker/Getty Images))

Den danske film ‘Flugt’ er netop trådt et skridt nærmere på ikke blot en, men to Oscar-statuetter: Jonas Poher Rasmussens animerede dokumentarmesterværk er således inkluderet på både shortlisten for Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar.

Samtidig kan vi tilmed glæde os over, at også en anden dansk film, Camilla Nielssons ‘President’ om det første demokratiske valg i Zimbabwe, er inkluderet i dokumentarfeltet, og at hele to kortfilm er med på shortlisten for bedste liveaction-kortfilm:

‘Stenofonen’, der såmænd er instrueret af skuespiller Nikolaj Kopernikus og har Jesper Christensen og Joachim Fjelstrup på rollelisten. Og ‘On My Mind’ af Martin Strange Hansen, der tidligere har vundet en Oscar i kategorien for ‘Der er en yndig mand’. Begge kortfilm er produceret af Kim Magnusson, manden med Danmarks bedste Oscar-trackrecord i kortfilmfeltet, inklusive sejre for ‘Valgaften’ og ‘Helium’.

Alle shortlists består af 15 film, der nedbarberes til de fem nominerede i hver kategori 8. februar. Og mens ‘President’ er en positiv overraskelse, og kortfilmfeltet altid er uforudsigeligt på nuværende tidspunkt, spås ‘Flugt’ rigtigt gode chancer for at klare cuttet til nomineringsfeltet i begge kategorier, ligesom den også nævnes som en kandidat til en nominering i kategorien Bedste Animationsfilm.

Allerede nu er det dog en historisk præstation af den danske film, der i USA køres frem af distributionsselskabet Neon, som blandt andet tidligere har ført ‘Parasite’ til Oscar-sejr. Det er nemlig aldrig overgået en dansk film at være shortlistet i to kategorier før.

Det er i det hele taget nyt, at dokumentarfilm har gode chancer i begge kategorier. I 2020 blev ‘Honeyland’ den første film til både at blive nomineret for Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentar, året efter gentog ‘Collective’ bedriften, og nu er der altså gode odds for, at ‘Flugt’ gentager bedriften.

Hvor gode ‘Flugt’s vinderchancer er i sidste ende, er endnu svært at spå om. Både det internationale felt og dokumentarfeltet er exceptionelt stærkt i år.

Blandt de internationale trænger film som japanske ‘Drive My Car’, iranske ‘A Hero’, italienske ‘The Hand of God’ og norske ‘Verdens værste menneske’ sig også på. Bemærkelsesværdigt nok klarede Frankrigs Guldpalmevinder ‘Titane’ ikke cuttet.

Blandt dokumentarfilmene står især ‘Summer of Soul’ som en stærk konkurrent til ‘Flugt’.

Oscar-showet finder sted 27. marts.

Shortlist for bedste internationale film:
‘Flugt’
‘The Hand of God’
‘A Hero’
‘Drive My Car’
‘Verdens værste menneske’
‘Compartment no. 6’
‘I’m Your Man’
‘Great Freedom’
‘Playground’
‘Lunana: A Yak in the Classroom’
‘Lamb’
‘Hive’ (‘I solsortens land’)
‘Prayers for the Stolen’
‘Plaza Catedral’
‘The Good Boss’

Shortlist for bedste dokumentar:
‘Flugt’
‘The Rescue’
‘In the Same Breath’
‘Ascension
‘Attica’
‘Billie Eilish: The World’s a Little Blurry’
‘Faya Dayi’
‘The First Wave’
‘Julia’
‘President’
‘Procession’
‘Simple as Water’
‘Summer of Soul (…Or, When the Revolution Could Not Be Televised)’
‘The Velvet Underground’
‘Writing with Fire’

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af