Viaplay kaster håndklædet i ringen – sælger store danske og skandinaviske serier til konkurrent

Viaplay kaster håndklædet i ringen – sælger store danske og skandinaviske serier til konkurrent
Instruktør Milad Alami med Alba August og Marco Ilsø under optagelserne på 'Bullshit'. (Foto: Søren Nagel)

Viaplay befinder sig i en svimlende økonomisk krise, som langt fra er løst endnu.

Sidste år lød underskuddet på fire milliarder kroner, man fyrede halvdelen af medarbejderne, topchefen blev udskiftet, aktiekursen styrtdykkede.

Og strategien blev ændret radikalt. Den markante satsning på originale skandinaviske film og serier, der var igangsat og meldt ud med stor bravur, blev skruet gevaldigt ned.

Det har efterladt en lang række serier i limbo. 12 originale serier blev i november sat i bero – og bliver meget sandsynligt aldrig lavet. Imens har en række andre, allerede indspillede serier befundet sig i en svær position uden at vide, om de var købt eller solgt.

Men nu står det klart, at mange af dem faktisk er … solgt.

I et opsigtsvækkende move – ja, faktisk er det uden fortilfælde – har Viaplay solgt hele ni serier videre til konkurrenten Prime Video, skriver Amazons streamingtjeneste i en pressemeddelelse.

Det gælder eksempelvis den danske serie ‘Bullshit’ om danmarkshistoriens første store rockerkrig med Marco Ilsø og Alba August i hovedrollerne. Og den svenske thrillerserie ‘Paradis City’, baseret på en bog af ‘Snabba Cash’-forfatter Jens Lapidus, som den danske ‘Underverden’-instruktør Fenar Ahmad har instrueret alle afsnit af.

Også den nye ombæring af den danske krimi ‘Den som dræber’ og flere andre store svenske og norske satsninger er med i puljen.

Salget til konkurrenten skal ses som et udtryk for, at Viaplay har brug for at få hurtige penge i den slunkne kasse og ikke har råd til at betale de beløb, produktionsholdene får løbende efter premieren. Det er desuden et kraftigt signal om, at vi kommer til at skyde en hvid pil efter fiktionsindhold på Viaplay de kommende år, i hvert fald indtil skuden er vendt (hvis den da bliver det). Fokus er i stedet på reality og andre underholdningsformater.

Med danske øjne er der imidlertid to serier, der stadig hænger og flagrer. Nemlig Alex Høgh Andersen og Magnus Haugaards komedieserie ‘Kald mig far’, der har ligget færdig endog meget længe, men er blevet udskudt igen og igen.

Det er en billigere produktion end de øvrige, som Viaplay måske har valgt at beholde for i det mindste at have noget originalt serieindhold til det danske publikum. Men det vil ikke overraske, hvis også denne skal finde et nyt hjem.

Og så er der Kaspar Munk og Lone Hørslevs ‘Den gode stemning’ med Pilou Asbæk og Iben Hjejle i hovedrollerne, som ikke er blevet officielt annonceret, men som ikke desto mindre også går en uvis fremtid i møde.

Tilbage står en kolossal nedtur for tjenesten, der virkelig satte kul under den danske og skandinaviske serieproduktion – og for hele den branche, der var klar til at levere indholdet.

Men til gengæld en fin fjer i hatten til Prime Video.

(Opdateret med info om ‘Den gode stemning’ 8. februar 16.24)

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af