Man måber lidt, når man ser den nye liste over de mest streamede serier i USA

De 10 mest sete serier i USA i det forgangne år er alle sammen gamle travere, viser ny rapport. Det inkarnerer en ny tendens i streaminglandskabet, der på én gang peger frem og tilbage, skriver Soundvenues filmredaktør.
Man måber lidt, når man ser den nye liste over de mest streamede serier i USA
'Suits'. (Foto: Universal/USA Network)

KOMMENTAR. Gæt engang: Hvilken serie blev streamet mest i USA i 2023?

Måske er din første tanke ’Succession’. Måske nye Netflix-bangers som ’The Night Agent’ eller ’Ginny & Georgia’. Måske ’Yellowstone’?

Nej, nej og atter nej. Og nok også nej til dit fjerde eller femte bud på de hotteste serier i det nyligt forgangne år.

Den mest streamede serie i USA 2023 har nemlig ikke lanceret et nyt afsnit siden 2019.

Det er advokatserien ’Suits’.

Serien landede på Netflix og NBC’s streamingtjeneste Peacock i sommer, og mens strejken rasede i Hollywood og forsinkede produktionen af nye serier, labbede det amerikanske publikum Aaron Korsh’ retssalsdrama, der blandt andet er kendt for at launche Meghan Markle, i sig. Det vakte stor opsigt i den amerikanske tv-branche og søsatte øjeblikkeligt spinoff- og reboot-tanker.

At ’Suits’ var second to none i 2023, slås fast af den nye årsopsamlende rapport, som USA’s førende seertals-analysefirma Nielsen har offentliggjort.

Rapportens helt store takeaway er den tendens, som ’Suits’ inkarnerer.

Netflix-dominans

For alle årets 10 mest streamede serier i USA er nemlig … gamle.

Efter ’Suits’ – der blev set i 57,7 milliarder minutter af amerikanerne i 2023 – følger børneanimationsserien ’Bluey’, så kommer agentserien ’NCIS’ og så lægeserien ’Grey’s Anatomy’. Derefter ’Cocomelon’, ’The Big Bang Theory’, ’Gilmore Girls’, ’Friends’, ’Heartland’ og ‘Supernatural’.

Mange af disse serier har den statistiske fordel, at der er meget af dem. Nielsen tæller nemlig minutter, og dem har en serie som ’Grey’s Anatomy’ med 421 afsnit selvfølgelig en del af. ’Suits’ kan således bryste sig af ni sæsoner og 134 afsnit.

Men de har altså samtidig det til fælles, at de er blevet indkøbt af en streamingtjeneste og altså ikke er skabt som en original.

Den mest sete originale produktion fra en streamingtjeneste i USA sidste år er således – også lidt overraskende – ’Ted Lasso’, selvom den vises på en mindre udbredt tjeneste som Apple TV+. Ellers indtager Netflix otte af de ti pladser med serier som ovennævnte ’The Night Agent’ og ’Ginny & Georgia’ som de øverste.

Netflix dominerer også listen med de indkøbte serier, som altså giver samtlige originaler baghjul i amerikanernes tidsforbrug.

Forkærligheden for evergreens er tankevækkende i en streamingbranche, hvor man de seneste år har pumpet milliarder af dollars i nyt indhold. Man har altid været bevidst om, at klassikere som ’Friends’ og ’The Office’ stadig er meget værd for tjenesterne – der er en grund til, at det var en rigtigt stor ting, da Netflix’ rettigheder til ’Friends’ udløb, og den elskede sitcom kom ’hjem’ til Warners HBO Max.

Men kapløbet har alligevel handlet om nyt nyt nyt. Nye serier at promovere, nye titler at bygge nye franchises på.

Risikabel strategi

Alligevel er folk exceptionelt glade for at gense alt det, de også så for fem-ti-femten år siden. Og igen går Netflix forrest i en udvikling, der på én måde er ny, men på en anden også er et skridt tilbage, til hvordan tv-verdenen var engang.

Netflix startede med primært at vise film og serier, de havde indkøbt fra andre kanaler og studier. Så gik det op for disse kanaler og studier, at de ikke bare skulle forære Netflix alt deres guld, og at de måske hellere skulle skabe deres egen konkurrent til streamingtjenesten. Alas: Disney, HBO, Peacock, Showtime og de andre.

Det satte den investeringstunge kamp om originalerne i gang. Man var nødt til først og fremmest at have indhold, som man selv ejede, og som man ikke kunne se andre steder.

‘Insecure’.

Men nu er vinden vendt igen. Alle streamingtjenester undtagen Netflix kæmper med økonomien, og studierne er nu igen begyndt at sælge deres film og serier til Netflix, præcis som man gjorde til tv-stationerne, før der var noget, der hed streaming.

Derfor så vi sidste år, at Warner begyndte at sælge HBO-serier som ’Six Feet Under’, ’Band of Brothers’ og ’Insecure’ til deres værste konkurrent. Logikken er, at disse serier måske ikke har hørt til det mest sete indhold på HBO Max længere, og at man kunne få penge i kassen nu og her ved at dele rettighederne med Netflix.

En muligvis rentabel, men dog temmelig risikabel strategi, for selvom man selvfølgelig ikke giver sine største flagskibe som ’Game of Thrones’ væk, vænner man alligevel forbrugerne til, at Netflix nok skal få HBO’s indhold før eller siden. Og hvorfor så blive på HBO?

Higen efter det velkendte

For Netflix er det et kæmpe win. De flekser musklerne og kommer skridt for skridt tættere på ambitionen om at være one stop-erstatningen for gammeldags fjernsyn. Her kan man få det hele, også konkurrenternes serier.

Nielsen-rapporten viser, at det fornyede fokus på støvede titler betaler sig. I sidste ende er det måske ikke så vigtigt for seerne, om det, der popper op på Netflix, er nyt. Bare det er nyt på Netflix.

Netflix har tidligere gjort andre kanalers moderate succeser til globale fænomener i form af for eksempel ’Papirhuset’, ’You’ og ’Supernatural’, der alle henslæbte et rimeligt liv på små kanaler, inden Netflix gjorde dem til gigahits. Det er det, man kan, når man har 260 millioner seriesultne abonnenter. Og Netflix har absolut intet imod at pryde sig med indkøbte fjer.

Nikolaj Lie Kaas og Fares Fares i ‘Journal 64’. (Foto: Nordisk Film)

Nielsen-tallene dækker selvfølgelig kun over amerikanernes forbrug, så om vi i Danmark i lige så høj grad svælger i ældre serier, kan vi ikke konkludere. Men Netflix’ top 10 over mest populære film i Danmark har i hvert fald hyppigt gamle film på listen, som i januar hvor et kuld danske film af ældre dato som ’Oldboys’, ’Journal 64’ og ’Der kommer en dag’ figurerede, efter de var lige var blevet tilføjet til tjenesten.

Og kigger man på HBO Max’ mere udefinerede top 20 over det mest populære indhold i Danmark, er ’The Big Bang Theory’, ’Gossip Girl’ og, ja, ’Friends’ nærmest altid på.

Måske antyder tendensen en higen efter det velkendte og tilforladeligt underholdende i en streamingtid, hvor tilbuddene står i kø, det er svært at skelne mellem skidt og kanel, og hvor mange af de mest roste serier måske fremstår lidt for meget som lektier, når man endelig har kastet sig i sofaen efter en lang arbejdsdag.

Trofastheden over for favoritterne vækker utvivlsomt stof til eftertanke hos streamingtjenesterne, men forhåbentligt er konklusionen ikke, at man nu skal lave meget mindre originalt og meget mere publikumsleflende indhold.

Vi har trods alt også brug for nogle nye serier, der kan blive gamle og genset med tiden.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af