Vi giver de 10 største streamingtjenester karakter for deres 2023 – fra 0 til 6 stjerner

Soundvenues filmredaktør samler traditionen tro op på streamingtjenesternes præstation det forgangne år. Efter nogle dramatiske måneder tager han hele karakterskalaen i brug.
Vi giver de 10 største streamingtjenester karakter for deres 2023 – fra 0 til 6 stjerner
'The Idol'. (Foto: HBO)

DOM OVER STREAMINGTJENESTERNE. Siden 2020 har jeg i december vurderet streamingtjenesternes bedrifter det forgangne år: Hvordan har de forskellige tjenester klaret sig målt på kriterier som kvalitet og alsidighed?

Men sker der virkelig så meget i streaminglandskabet, at man med 12 måneders mellemrum kan sige noget væsensforskelligt og friskt?

Svaret er, ikke mindst i år, et rungende ja.

2022 rystede streamingverdenen, da Netflix for første gang tabte abonnenter, og de fleste af konkurrenterne begyndte at tænke mere på at spare penge end på at spytte mere og mere indhold ud for at holde på brugerne.

I 2023 kom Netflix tordnende ud på den anden side og efterlod konkurrenterne på perronen, mens de seneste 10 års intense streamingkrig for første gang krævede seriøse ofre.

Derfor har jeg også haft hele karakterskalaen i brug. Fra bund- til topkarakter.

Viaplay

At beskrive 2023 som et katastrofeår for Viaplay, er nærmest en underdrivelse. Det har været indbegrebet af et annus horribilis.

I første halvdel af året lød underskuddet på fire milliarder kroner, koncernen fyrede en fjerdedel af medarbejderne, aktiekursen styrtdykkede, topchefen blev udskiftet, og man afholdt et brandudsalg, der i sidste ende førte til, at norske Schibsted købte sig ind i den styrtdykkende virksomhed. Blandt andet var en ambitiøs strategi om at slå igennem på det internationale marked gået fuldstændigt galt.

Den nylige dokumentarsatsning, der lige var debuteret med ’Statsministeren Helle Thorning Schmidt’, blev lukket ned igen.

Og efter de dyre investeringer i originale serier som ’Riget’ og ’Drømmeren’ vil Viaplay nu »spille på den del af banen, hvor vi er trygge«, som det lød på tv-festivalen i august. Hej ’Boligkøb i blinde’, ’Paradise Hotel’ og ’Robinson’.

‘Paradise Hotel’ sæson 19. (Foto: Viaplay)

Det betød også, at Viaplay måtte smøre indholdet tyndt ud. Når man er nødt til at udskyde en relativt beskeden dansk komedieserie som Alex Høgh Andersens ’Kald mig far’ halve og hele år, ved man, at det står skidt til. Så sent som i november kom det frem, at man havde sat 12 originale serier i bero. Nogle er blot udskudt – andre ser muligvis aldrig dagens lys.

Viaplays nedskalering af originale film og serier er et nyreslag til den danske filmbranche. Men betyder det noget for abonnenterne? Viaplay lever højt på deres sportsrettigheder og de rigtigt mange danskere, der vil barbere et led af deres finger hver måned for at kunne se Superliga, Premier League og Champions League. I den forstand har tjenesten stadig et tydeligt brand og værdi opnået gennem dyrtindkøbte rettigheder.

Men alt rundt om sport og reality sejler for Viaplay. De originale danske tilbud er druknet som de første. Det er synd og skam.

1 stjerne

HBO Max

Selvom skiftet fra HBO til HBO Max gav en bredere portefølje af indhold, er tjenesten fortsat stærkt afhængig af at have mindst én serie i gang, som sætter dagsordenen.

Det havde HBO i årets første halvdel med ’The Last of Us’ efterfulgt af ’Succession’ og ’And Just Like That’, succeser som de fleste andre tjenester skæver misundeligt til. Særligt førstnævnte, ’The Last of Us’, var en sensationel triumf på alle parametre. Og for denne evne til fortsat at forene høj kvalitet med chancer og mod kommer HBO Max ud af 2023 skindet på næsen.

Når det så er sagt: I andet halvår har tjenesten været skræmmende fattig på pirrende indhold. The Weeknd-dramaet ’The Idol’, som var udset til at være sommerens store zeitgeist-serie, faldt tungt til jorden, og så har der ikke været et egentligt trækplaster på HBO Max siden.

Det er sigende, at det er ældgamle serier som ’The Big Bang Theory’, ’The Vampire Diaries’ og ’Game of Thrones’, der i månedsvis har domineret top 20’en på HBO Max herhjemme.

Sarah Jessica Parker i ‘And Just Like That’ sæson to. (Foto: HBO Max)

Vi har desuden at gøre med en tjeneste, der i Danmark befinder sig i et vakuum. Fusionen af Warner og Discovery er gennemført i USA, men på dansk grund smelter HBO Max og Discovery+ først sammen til én tjeneste under navnet Max næste år. Indtil da står det hele en lille smule stille, og selvom tjenesterne jo ikke offentliggør den slags tal, vil mit gæt være, at HBO Max har blødt abonnenter i metermål her i årets anden halvdel.

Det kan heller ikke andet end føles som en lille ydmygelse at se HBO-serier som ’Band of Brothers’, ’Six Feet Under’ og ’Insecure’ lande på Netflix. Det giver muligvis mening for forretningen i det lige nu meget bundlinjebesatte Warner Bros. Discovery at sælge ud af inventaret, men det må alligevel være et slag i ansigtet på de ’gamle’ HBO-forkæmpere.

Snart kommer også flere DC-film til Netflix i det, der ikke just ligner en selvtillidsmanøvre på vegne af deres egen tjeneste. Det ligner snarere et håndklæde i ringen, i hvert fald i den direkte konkurrence om at kunne måle sig med Netflix. Men forhåbentligt indskærper det blot behovet for at blive ved med at lave de serier, som HBO altid har været kendt for – edgy og kunstnerisk kompromisløse.

4 stjerner

Netflix

2022 var et granatchok for Netflix. For første gang efter gennembruddet som streamingtjeneste oplevede de et tab i abonnenter, og fra kun at fokusere på investeringer i nyt originalt indhold og vækst i abonnenter blev hele streamingbranchen pludselig pinligt bevidste om, at træerne måske ikke vokser ind i himlen.

Aktiekurserne faldt, og Wall Street krævede fokus på at tjene penge frem for at låne sig til abonnementsvækst. »The Great Netflix Correction«, blev paradigmeskiftet kaldt.

Det paradoksale er, at næsten hele streamingsektoren stadig er hårdt ramt af dette skifte her et års tid senere. Undtagen Netflix. Den førende streamingtjeneste har over det seneste år konsolideret sin position som markedets urørlige konge, abonnementstallet blev igen udbygget, og man iværksatte et billigere reklame-abonnement, som efter en bumlet start ventes at kunne blive en særdeles lukrativ forretning.

I et stormombrust farvand står Netflix altså igen som den usynkelige cruiseliner, der sejler i en helt anden rille end alle andre. Og for lige at slå en tydelig streg under positionen sluttede man lige året af med et powermove ved at offentliggøre seertal på næsten al indholdet.

‘Beef’. (Foto: Netflix)

Men hvad så med kvaliteten? Efterhånden har man et lettere resignerende forhold til det, Netflix’ indholdschef Bela Bejaria har beskrevet som indbegrebet af film og serier på Netflix: Gourmet cheeseburgers. Ofte er det så absolut mere cheeseburger end gourmet.

Men så igen. Vi kårede ’Beef’ som årets bedste serie, og med jævne mellemrum får vi overraskelser som tyske ’Kære barn’ og bingeegnede lækkerbiskener som ’The Diplomat’, mens ’Never Have I Ever’ og ’Top Boy’ stadig leverede varen ved siden af stimevis af reality (med ’Love Is Blind’ i spidsen) og comedy af varierende kvalitet. Et særligt greb har Netflix også om kendisdokumentaren med successerier som ’Beckham’.

På filmfronten har Netflix varslet et skifte mod kvalitet over kvantitet, og 2023 var en udmærket forsmag med ’Maestro’, ’The Killer’, ’Nyad’, ’El Conde’, ’They Cloned Tyrone’ m.fl., om end lovlig mange titler stadig er glemt, i det øjeblik man slukker skærmen..

At Netflix i år også begyndte at huse velrenommerede HBO-serier som ’Band of Brothers’ og ’Six Feet Under’, var en magtdemonstration i sig selv.

Der er stadig noget let deprimerende over, at Netflix har en så dominerende magt over den populærkulturelle samtale, for der er langt mellem snapsene.

Men de har fundet en formel, der tilsyneladende både fungerer for aktionærerne og for en bred seergruppe, og efter 2023 kan man ikke andet end konkludere, at konkurrenterne er sat fuldstændigt skakmat.

6 stjerner

Prime Video

Man forbløffes en lille smule over, hvad det er for en type lokalt indhold Amazon satser på i Danmark. ’Nicklas Pranker’, ’The Bridge’, ’LOL: Den der ler sidst’. Game-shows og reality af den slags, der tilter mere mod Kanal 5 end HBO. Og som unægtelig stikker ud blandt Prime Video-flagskibe som ’The Boys’ og ’Reacher’.

Men okay. Prime har efter sigende hele otte nordiske fiktionsserier på vej, og måske har krisen i den danske tv-branche med kontraktsammenbrud og diskussion om kulturbidrag været med til at skubbe det danske udbud i en mere letbenet retning her i første omgang.

Thomas Hwan og Sofie Torp i ‘Meter i sekundet’. (Foto: Martin Dam Kristensen/ Nordisk Film)

Det ændrer ikke på, at Prime også i 2023 stikker i mange retninger med et flagrende udtryk til følge. Eksklusive filmperler som ’Covenant’, ’Argentina, 1985’ og ’Bottoms’ lokker, mens flere og flere biografhits også rammer tjenesten relativt hurtigt, både amerikanske som ’Air’, ’John Wick 4’ og ’The Fabelmans’ og – takket være en ny aftale med Nordisk Film – danske kvalitetsfilm som ’Ustyrlig’, ’Meter i sekundet’ og ’Underverden II’.

Med andre ord: Der er masser af godt indhold at komme efter hos Prime Video. Masser af gode timer brugt på et relativt billigt abonnement over nogle måneder.

Mens man næsten har glemt, at Amazon sidste år lancerede verdens dyreste serie nogensinde, ’Ringenes herre: Magtringene’, fremstår Prime Video bare ikke fuldkommen essentiel på det danske marked endnu.

3 stjerner

Disney+

Fra at have erobret det kulturelle verdensherredømme og launchet Disney+ i 2019 med så stor succes, at Netflix for første gang begyndte at kigge sig over skulderen, er det begyndt at knage i fugerne hos underholdningsgiganten. Også på deres streamingtjeneste.

Disneys dominans har ligget i hænderne på de store franchises Marvel, Star Wars og Pixar. Hvilket har den slagside, at det mærkes langt ind i hele forretningen, hvis disse brands viser svaghedstegn. Og det begyndte de for alvor at gøre sidste år, så det stadig bløder fra sårene.

’Andor’ og ’Ahsoka’ var en henholdsvis rigtigt god og udmærket Star Wars-serie, men mætheden over nye, ofte indforståede krusninger på de intergalaktiske affærer mærkes selv blandt inkarnerede fans.

Særdeles blandet står det til på Marvel-fronten. ’Secret Invasion’ var et fejlskud, mens der var mere gods i ’Loki’ sæson 2.

Rosario Dawson i ‘Ahsoka’. (Foto: Lucasfilm)

Også Pixar har virket skrøbelig, om end animationsstudiet i nogen grad satte skeptikerne på plads med ’Elementals’, der blev et overraskende stort hit i biograferne og fortsatte triumftoget på streamingtjenesten.

Disney+ er fortsat essentiel for mange børnefamilier, men for et ikke-Marvel- eller Star Wars-entusiastisk voksent publikum var der også i 2023 lovlig langt mellem herlighederne. Med ’Fleishman Is in Trouble’, ’The Other Black Woman’ og de sidste sæsoner af ‘Atlanta’ og ‘Reservation Dogs’ som store kvalitetsmæssige trækplastre.

Ligesom Netflix søsatte Disney+ i år et reklameabonnement i Danmark. Globalt steg abonnementstallet igen, selvom direktør Bob Iger samtidig har været på en spareøvelse i årets løb.

Alt i alt et overgangsår med faretruende skyer i horisonten. For orker man meget mere lyssværd og superheltekamp?

3 stjerner

TV 2 Play

Sidste år skrev jeg, at »TV 2 Play måske stadig har til gode at bevise, at de kan slå igennem med programmer direkte skabt til streamingvirkeligheden. Hvilket leder hen mod tjenestens klare udfordring, når det kommer til at ramme en yngre målgruppe«.

Netop det lykkedes TV 2’s streamingtjeneste med i 2023. TV 2 Play var faktisk inde i en regulær stime af watercooler-hits. Det pirrende gameshow ’Forræder’, det rejselystne ’Først til verdens ende’, realitybøffen ’Bachelorette’, machoprogrammet ’Korpset’, dokumentarprogrammet ’Rathsack og narkokrigen’ og realityserien ’Se mig, hør mig, elsk mig’.

Magnus Millang og David Dencik i ‘Agent’. (Foto: Henrik Ohsten/ TV 2)

Dertil kommer et varieret udbud af originale serieproduktioner, fra Emma Sehested Høeg-tour de forcen ’Killjoy’ til underholdende ’Agent’ og ’Ditte & Louises’ gennemførte ’Dansegarderoben’. Selv den lidt generiske spændingsserie ’Oxen’ virkede til finde sit publikum, mens selv ’Minkavlerne’ blev mere aktuel end nogensinde før i lyset af you know what.

Det var en fin blanding af det sikre og det nye, som TV 2 forhåbentligt tør holde fast i.

Som kirsebærret på toppen giver TV 2 Plays vellykkede integrationer med SkyShowtime, C More og BritBox volumen og internationalt tilsnit til det ellers på den udenlandske film- og seriefront lidt magre udbud. Godt træk.

Som eneste alvorlige bet steg prisen så også i år – ligesom hos de fleste andre tjenester.

5 stjerner

SkyShowtime

Det har ikke været nemt at være SkyShowtime i Danmark. Streamingtjenesten ankom som den sidste på det danske marked under navnet Paramount+, før den gik til numerolog med det ikke fantastisk mundrette SkyShowtime som resultat. Det virkede, som om det ville blive tjenesten, hvor gode serier gik hen for at dø.

Men SkyShowtime har i årets løb fået bedre fat, særligt som led i deres samarbejde med TV 2 Play, hvor de er integreret på forsiden. Gennemslagskraften synes at være øget, om ikke til Netflix- eller HBO-niveau så i hvert fald ud af intetheden.

Og der er faktisk godt indhold på tjenesten til en ok beskeden pris på 69 kroner om måneden, 60 hvis det er et add on til et TV 2 Play-abonnement.

Med Paramount-kildens åre fra Hollywood kan tjenesten serverer store biograffilm eksklusivt direkte i abonnementet, fra ’Dungeons & Dragons’ til ’Cocaine Bear’, ’Knock at the Cabin’, ’Megan’ og ’Babylon’.

Natasha Lyonne i ‘Poker Face’. (Foto: PR)

På seriefronten er det fortsat Taylor Sheridan-verse, der trækker med ’Yellowstone’ i spidsen, men også zeitgeist-hits som ’Poker Face’ forskønnede SkyShowtime i år, mens vi venter på ’The Curse’ i januar. Deres første skandinaviske egenproduktion, spiondramaet ’Kodenavn: Annika’, var en hæderlig lokal debut.

Alle streamingtjenesters største udfordring er churn – at seerne hurtigt siger abonnementet op, når de har set de vigtigste ting – men for SkyShowtime i Danmark må udfordringen være ekstra stor. De fleste vil sikkert have glæde af tjenesten et par måneder, men hvad skal fastholde dem derefter?

SkyShowtime er næppe essentiel for særligt mange danskere, men efter 2023 kan man for første gang begynde at tro på, at de er kommet for at blive.

4 stjerner

Apple TV+

Apples streamingtjeneste havde et glimrende run i 2021-22, hvor jeg har rost de mange serier af høj kvalitet til skyerne.

I 2023 har det dog set mere gråmeleret ud. Mens gamle hits som ’The Morning Show’ og ’Ted Lasso’ stadig trækker opmærksomhed trods dalende kvalitet, er tjenestens nye seriemenuer faldet igennem på stribe. Fra ’Lessons in Chemistry’ til ’The Buccaneers’, ’Silo’, ‘Still Up’, ‘The Changeling’, ’Echo 3’ og ‘Messi Meets America’ er det serier, der virker super spændende, indtil man rent faktisk ser dem. De er ikke dårlige – de er bare ikke gode nok til at opbygge momentum.

Overraskende nok var det en serie, der på overfladen så utroligt generisk ud, ’Hijack’ med Idris Elba, der rigtigt fangede an. Den var neglebidende spændende som ikke meget andet i år.

‘Hijack’. (Foto: Apple TV+)

På filmfronten stod skuffelserne også i kø med blandt andet John Carneys ’Flora and Son’, sci-fi-romancen ’Fingernails’ og iværksætterdramaet ’The Beanie Bubble’. Michael J. Fox-dokumentaren ’Still’ tog guldet hjem, mens vi venter på, at Martin Scorseses ’Killers of the Flower Moon’ og Ridley Scotts ’Napoleon’ skal rykke fra biografen til tjenesten. Apple skal have ros for at bakke op om begge storprojekter, samtidig med at man kunne skyde ud gennem sidebenet, at begge er et langt bedre match til det store lærred end til en streamingtjeneste.

Men de giver da unægtelig noget pondus til et år, der har set forbløffende parentetisk ud.

2 stjerner

Discovery+

Som HBO Max – og som sidste år – er Discovery+ i lidt af et limbo her før den store fusion med HBO Max til tjenesten Max, der allerede eksisterer i USA.

I mellemtiden gør Discovery, hvad de er bedst til, nemlig serverer bred og relativt billig underholdning i form af blå blink og storbarmet reality.

Satsningen på original fiktion er død og begravet, og som programdirektøren sagde på årets tv-festival rettet mod de danske producenter: »Man skal holde sig inden for noget, som fungerer«.

Imens så han frem mod nye sæsoner ’Grænseløst forelsket’, ’Politijagt’ og ’Over Atlanten’. Og på tjenesten efalder kendisfaktor og letfordøjelig adspredelse i øjnene med ’Alle mod alle’ og ’Stjerner i trøjen’.

Det virker. Men synderligt udfordrende eller opløftende er det altså ikke.

3 stjerner

C More

C More blev streamingkrigens første offer i Danmark. Med udgangen af året drejer den svenskejede nøglen om, hvilket ikke kan komme som den helt store overraskelse. En perlesnor af hyggekrimier er bare ikke nok til at konkurrere med giganterne.

Som jeg har skrevet i min vurdering af tjenesten tidligere år:

»Det er det bare svært at forestille sig særligt mange danskere sige til sig selv: I dag smider jeg mit Netflix-abonnement over bord for i stedet at kaste min kærlighed på C More«.

RIP C More. Du vil ikke blive savnet, og det var problemet.

0 stjerner.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af