Blåstempling: Musikkens 10 mægtigste tastemakers

Kanye West, Disclosure og Pharrell Williams er i dag med til at skabe morgendagens stjerner. For når de blåstempler et nyt navn via samarbejder eller positiv omtale, så lytter deres millioner af fans.
Blåstempling: Musikkens 10 mægtigste tastemakers

Mø fik utvivlsomt et kæmpe løft internationalt, da hun udgav singlen ‘XXX 88’ sidste år, og det var ikke blot, fordi sangen var som honning i øregangene. Feat. Diplo stod der nemlig lige ved siden af titlen, og den slags blåstempling fra en af tidens mest indflydelsesrige producere er guld værd.

The rest is history, fristes man til at sige i Møs tilfælde, og det er blot et af mange eksempler på, hvordan de største musikere i dag er med til at kaste noget af deres spotlys over på nye navne, så både fans og medier spidser ører.

Det handler selvfølgelig ikke blot om at blåstemple nye kunstnere, men også om at promovere sig selv. For Diplo beviser, at han har fingeren på pulsen og kan finde og skabe fremtidens stjerner, når han sender Mø på internationalt eventyr. På samme måde holder Drake sig frisk, når han lægger vers på remixes af undergrundshits fra for eksempel iLoveMakonnen og Fetty Wap. Det er win-win. De nye vokser, og de store scorer uvurderlig street-cred.

Her er ti af tidens største stjerner, der er kendt for at dele vigtige skulderklap ud.

1. Kanye West

Hvordan?
Et Kanye West-album er et kludetæppe, hvor der nemt kan være flere en ti sangskrivere og producere inde over ét enkelt nummer. I midten står Kanye som kuratoren, der prikker de dygtigste og mest spændende på skulderen, både nye og etablerede. Samtidig signer og promoverer han nye talenter via sit pladeselskab, G.O.O.D. Music.

Hvem?
Ethvert musikmedie gransker producerkrediteringer, når Kanye slipper et nyt album. På ‘Yeezus’ var det især Arca, der stak ud blandt de nyere navne, og begge har siden givet adskillige interview om, hvordan det var at samarbejde med hiphopstjernen. Ved siden af det skal man heller ikke glemme, at Kanye var med til at skubbe Nicki Minaj frem, da hun dukkede op med en bombe af et vers på hittet ‘Monster’. Senest står G.O.O.D. Music bag stortalentet Kacy Hill, der netop har udsendt sin debut-ep ‘Bloo’.

2. Disclosure

Hvordan?
Englænderne har gjort meget ud af at vælge nogle af deres hjemlands spirende sangtalenter som gæstevokalister på begge deres album. Ud over den bedre adgang til mindre navne, har de netop udtalt et ønske om at løfte andre med op. På samme måde har de skabt øget fokus på engelsk klubmusik via festivalen Wildlife, som brødrene er afsendere på.

Hvem?
På debutalbummet ‘Settle’ samarbejdede Disclosure med den dengang forholdsvis ukendte Sam Smith, der på hittet ‘Latch’ sang sin solokarriere i gang. Og selv om Guy og Howard får vokalbidrag fra The Weeknd, Lorde og Miguel på deres nye album, ‘Caracal’, så sætter de igen fokus på nye talenter som Nao, Kwabs, Lion Babe.

Jay Z

 

3. Jay Z

Hvordan?
Rapperen er for længst blevet en mogul i musikverdenen, og via webmediet Life + Times fremhæver han spændende mennesker inden for blandt andet mode, design og musik. »Alle mennesker har et ansvar til at inspirere andre. Forestil dig, at opfinderen bag grammofonen ikke delte sin opfindelse med resten af verden«, har Jay Z sagt om ideen bag livsstilmagasinet. Samtidig står han selvfølgelig også bag pladeselskabet Roc Nation og streamingtjenesten Tidal.

Hvem?
Albumaktuelle Raury fik et rygstød, da Life + Times var blandt de første medier til at bringe et interview med Atlanta-musikeren tilbage i marts sidste år, og når for eksempel Vic Mensa signer med Roc Nation, så får det selvfølgelig omtale på sitet.

solange_press

 

4. Solange

Hvordan?
Da Solange i 2013 startede sit eget pladeselskab, Saint Records, sagde hun, at »der bliver skabt så meget magi lige nu blandt uafhængige musikere, og jeg glæder mig til at blive en del af det«. Samtidig står hun også bag webmediet Saint Heron, der fokuserer på sort kultur og i særdeleshed på kvinder i musik og mode.

Hvem?
Pladeselskabet har udgivet en compilation, ‘Saint Heron’, hvor Petite Noir, Jhené Aiko og Kelela bidrog med numre.

Pharrell Williams in Adidas

 

5. Pharrell Williams

Hvordan?
Pharrell er en af de prominente musikere, der har fået sit eget program på Apple Musics radiostation, Beats 1. I ‘OTHERtone’ får han ofte besøg af andre musikere som eksempelvis ASAP Rocky og Tyler The Creator. I de to timer lange udsendelser deler de erfaringer og historier fra musikverdenen, imens de spiller en række numre. For det meste spiller Pharrell etablerede kunstnere, men han er også begyndt at bruge programmet som et udstillingsvindue for nyere navne.

Hvem?
Haim-søstrene var gæster i programmet, da Pharrell mod slutningen lige ville præsentere dem for noget nyt. Med ordene »you’re gonna kind of freak out« gav han verdenspremiere på danske Liss’ nye single, ‘Always’. Tidligere har Tomas Barfods ‘Pulsing’ også fået spilletid i programmet.

6. Drake

Hvordan?
Drake har haft stort held med at hoppe på tracks fra nogle af de senere års mest interessante nye rappere og udsende et remix med sit eget vers på. Med det skulderklap og popularitetsboost følger ofte en signing til den canadiske superstjernes pladeselskab OVO Sound. Og så har Drake oven i købet også Toronto-festivalen OVO Fest, websitet OVO Sound og sit eget radioprogram på Beats 1.

Hvem?
De bedste eksempler er iLoveMakonnen og Fetty Wap, der fik et rygstød, da Drake lagde vers på henholdsvis ‘Tuesday’ og ‘My Way’, selv om Fetty Wap allerede havde ligget nummer 1 på hitlisterne med gennembruddet ‘Trap Queen’. I modsætning til iLoveMakonnen signede den etøjede rapper heller ikke med OVO Sound. Andre Drake-cosigns tæller Migos, Dej Loaf, PartyNextDoor og selvfølgelig The Weeknd.

7. Diplo

Hvordan?
Thomas Westley Pentz har indrømmet, at han var jaloux, da ekskæresten M.I.A. droppede deres samarbejde til fordel for et stort pladeselskab. I dag klarer han sig fint på egen hånd, og de fleste musikere drømmer om at få kickstartet karrieren med den populære producer bag knapperne.

Hvem?
Da Mø hørte, at Diplo var vild med hende, tøvede hun ikke med at tage kontakt. Det førte først til skæringen ‘XXX 88’ og senere megahittet ‘Lean On’, som for alvor har sat vind i danskerens karrieresejl – nyeste samarbejde er Møs friske solosingle ‘Kamikaze’. Også Justin Bieber er nok svært glad for den Skrillex og Diplo-producerede ‘Where Are Ü Now’, der i år har været med til at forandre teenageidolets image.

Grimes2

 

8. Grimes

Hvordan?
Når hun ikke poster eventyrlandskaber og tegninger, er der gode musiktips at hente på Grimes’ Tumblr-profil, ligesom hun også bruger Twitter til at dele musikalske opture. Tilsyneladende har canadieren så stor interesse for sine anbefalinger, at hun har startet sit eget pladeselskab, Eerie Organization, for at udgive nogle af dem.

Hvem?
»Du bør se hele denne video, den har så smuk en slutning«, skrev Grimes på sin Tumblr, da hun anbefalede argentinske Tei Shis musikvideo til ‘See Me’. I kommentarsporet til Youtube-videoen skriver flere, at de har fundet sangen på grund af netop Grimes. Også sangerinden Nicole Dollanganger er blevet fremhævet, og hendes nye album ‘Natural Born Losers’ er første udgivelse på Grimes’ selskab.

9. Dr. Dre

Hvordan?
Dre har på sine sine tre albumudspil lige så meget showcaset nye rappere som vist sine egne talenter. Evnen til at samarbejde og producere, blandt andet også for andre, har været med til at bringe ham til toppen af musikindustriens fødekæde, hvor han i dag blandt andet sidder med sit eget radioprogram ‘The Pharmacy’ på Beats 1, hvor han pusher gamle såvel som nye talenter.

Hvem?
Det var på Dr. Dres debut ‘The Chronic’, at verden lærte Snoop Doggy Dogg at kende, og ‘2001’ huser et væld af gæsteartister – lige nu er fokus dog selvfølgelig på ‘Compton’, der fører nye og hidtil ukendte navne som Anderson .Paak og King Mez frem i lyset. Desuden kan Dr. Dres rolle som mentor og producerarkitekt for Eminem ikke undervurderes, ligesom han også var med til at skubbe Kendrick Lamar frem.

Taylor-Swift

 

10. Taylor Swift

Hvordan?
Taylor Swift er måske den popstjerne, der bedst bruger de sociale medier til at skabe kontakt med sine fans, og man kan lave en længere liste over, hvordan hun blandt andet har inviteret fans hjem til sig selv eller endda hjulpet med at afbetale et studielån.

Hvem?
Swift bruger dog også sine platforme til at promovere mindre kendte artister, hvilket den nye »new songs that will make your life more awesome«-post på Instagram viser. Her anbefaler hun sange med eksempelvis Seinabo Sey, Kehlani og Alessia Cara.

Læs også: Fra ’Happy’ til ’Gold Digger’: 12 megahits, der oprindeligt skulle være sunget af andre

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af