Breakin’ Sound 2017: De 10 mest lovende danske navne

Landet bugner at potentiale, og når man gransker talentmassen giver det sådan en dejlig varm følelse i kroppen af, at de kommende 12 måneder nok skal byde på en masse stærk musik fra en række unge ildsjæle. Her er vores bud på 10 friske kunstnere, der kommer til at sætte præg på musikåret 2017.
Breakin’ Sound 2017: De 10 mest lovende danske navne
Noah Carter. (Foto: Frederik Gram/Soundvenue)
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Hong Kong

Hvem er de?
Vi kunne i princippet have valgt hele Vellness Plader, for det musikalske kollektiv med rødder i hele landet er uden tvivl noget af det mest spændende, der kom ud af det danske musikår anno 2016: Sjæl I Flammer, Franske Piger, Ecstasy In Order og så videre.

Vi er dog faldet allermest for Hong Kong direkte ud af 6000 Kolding, der udgøres af fætrene Joachim Schierning og Johan Knutz Haavik. Vi kårede deres ’Blomster og porcelæn’ til sidste års 11.-bedste danske sang, og ud over det kan man finde sangen ’Venter det’ samt ’Tåget dag’, som er at finde på Vellness Pladers tredje mixtape.

Hvordan lyder de?
Den dansksprogede popmusik er tilbage i fuldt flor, og Hong Kong kan noget med sproget, der leveres på en herligt nonchalant måde med masser af humor og indebrændt inderlighed. Det flyder omkring med spændende ord og idérige sætningskonstruktioner, og selv om det her et eller andet sted er fængende og nostalgisk-romantisk 80’er-pop, sørger det fragmenterede tekstunivers for, at Hong Kong-universet hele tiden overrasker og forundrer. ’Blomster og porcelæn’ er deres mest rendyrkede popsang, men hele projektet emmer af en charme, som er umulig at ignorere.

Hør mere på Soundcloud HER.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Carmon

Hvem er han?
Du kender ham højst sandsynligt fra rapduoen DC, som de seneste to års tid har fået et seriøst følge takket være Youtube-bangers som ’Jer’ og ’Oralé pt. 2’ – begge gæstet af Vejles Somali-crooner numero uno, Jamaika.

Nu skal Carmon og hans fætter Danni dog prøve simultane solokarrierer af også, og Carmon er den første, der rigtigt er kommet på banen – selv om han tidligere har haft succes med solosinglen ‘Lige nu’. Efter et par friske numre udgav han lige inden nytår sin debut-ep ’Ham der C’ på pladeselskabet disco:wax. DC har for længst cementeret sig som en af dansk raps mest hårdtslående nye stemmer, men Carmons soloridt fortjener altså en plads på listen her.

Hvordan lyder han?
Carmon har en autoritet, som er umulig at undslippe. Den til tider aggressive gaderap bliver leveret med en legende lethed, og man forestiller sig nemt, at Carmon er den slags rapper, som bare vandrer ind i studiet og leverer de reneste bars i første forsøg. Rendyrket overskud.

’Ham der C’ er dog ikke udelukkende betontunge rim fra gadeplan, og Carmon fra Nivå er som flere blevet inspireret af fransk rap og beats fra varmere himmelstrøg. Men om han rap-crooner på ’Hun er varm’, er helt oppe i dit fjæs på ’Stadig original’ eller laver fest på ’Numero Uno’, så er flowet altså i en klasse for sig.

‘Hun er varm’ er ude på diverse streamingtjenester.


schoolofx_dennismorton5
Rasmus Littauer. Foto: Dennis Morton/Soundvenue.

3. School of X

Hvem er han?
»Jeg prøver at lave det, jeg synes, er den bedste musik. Jeg lægger meget energi i det og fortæller nogle historier, som er vigtige for mig, både i tekst og musik. Det er noget helt andet at lave min egen musik. Det er ikke for sjov, eller noget jeg ryster ud af ærmet«, fortæller Rasmus Littauer i et stort interview i det nyeste Soundvenue-magasin.

Littauer spiller til dagligt trommer for Mø, og han har en lang karriere som musiker for navne som Asteroids Galaxy Tour, Broke, Reptile Youth og Soleima bag sig. School of X er dog hans helt eget projekt, og tilbage i august udgav han sin første single ’Las Vegas’, som 1. januar blev efterfulgt af et cover af Sades ’By Your Side’.

School of X spillede i 2016 en særdeles solid debutkoncert til Red Bull Sound Select og har en ep på vej i løbet af året.

Hvordan lyder han?
Littauer er gennemmusikalsk, og det er let at høre, at han ikke bare prøver sig frem. ’Las Vegas’ er melankolsk svævende drømmepop, der rammer både smukke og længselsfulde tinder med stramme trommer, blide synthflader og Littauers vokal, der er forførende sart i sin egen ret. Tilsæt lidt sensuel saxofon, og du har et udtryk, som ikke følger nogen trends – det her er god musik, såre simpelt. Det samme kan siges om hans flødecremede cover af Sade (hvor vokalen næsten lyder endnu bedre), men vi er i den grad spændte på at høre mere af Littauers eget materiale.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Noréll

Hvem er de?
Viktor Hagner og Nichlas Malling startede egentlig med at lave house-musik, da de mødte hinanden i højskolemiljøet i Silkeborg. Så kom Marìe Louise Persson Bjarnason med i gruppen, og hermed blev Noréll grundlagt. Trioen flyttede til København, og nattelivet i hovedstaden blev en inspirationskilde til deres elektroniske popmusik, som indtil videre har udmundet sig i tre singler: Howl’, ‘The Great Escape’ og senest ’Damage Done’.

Hvordan lyder de?
Som en sensuel klubfest, hvor melankolien samtidig driver ned af natklubbens duggede vægge. Masser af bas og kærlige vink til en kantet, skandinavisk synthpop-tradition, der blandt andet indeholder Robyn, Kill J og The Knife. Debutsinglen ’Howl’ har stadig trioens stærkeste omkvæd – her lyder Bjarnasons helt forrygende bestemt – mens ’Damage Done’, der blev kåret til P3’s Uundgåelige i starten af december, flirter en lille smule med den tropiske house, som Mø også gjorde i 2016. Satans god popmusik, som stadig er under fuld udvikling.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Soon

5. Soon

Hvem er de?
Soon startede ud som en soloting for August Møller Fogh, der primært er guitarist, men med det nye projekt sprang han også ud som sanger. Fogh hev dog hurtigt fire gode venner med i foretagendet for at udvide potentialet i sangskrivningen, og sammen udgav de tilbage i maj deres hidtil eneste single, ’Forget’. Den var der flere, der faldt for, og Soon blev hevet med på Anyas efterårsturné, hvor de varmede op for r’n’b-sangerinden til 13 koncerter rundt om i landet. Forsangeren og Carl (guitarist) rejser i øjeblikket rundt i Sydamerika, men gruppen skal i gang med at lave en masse ny musik, når de kommer hjem. Deres andet nummer lander senere på ugen – hold øje her på sitet! – og så satser kvintetten på at udgive en ep i starten af efteråret.

Hvordan lyder de?
»Det vigtigste er, at musik kan mærkes, og at man kan leve sig ind i den. At den, der lytter, kan gøre musikken til sin egen. Det er den slags musik, vi har lyst til at lave«, skriver August i en mail fra Sydamerika, og det er da også nemt at falde ind i gruppens let tågede r’n’b på ’Forget’, som i slipstrømmen af Liss bevæger sig i en flydende tilstand af nærværende soul med poppens umiddelbarhed som anker. Der er masser af inderlighed i Foghs vokal, og så har Soon altså skruet et ret indtagende omkvæd sammen i første forsøg.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Noah Carter

Hvem er han?
»Fri Noah Carter!« Du kender navnet fra tekster fra Ukendt Kunstner og Gilli, men efter et par år som et mysterium i dansk rap sprang Noah Carter ud som soloartist med den gennemførte ’Do You’-single, der er produceret af hitmageren Hennedub. En kaotisk charmerende debutkoncert til Red Bull Sound Select fulgte efter, og så fik Carter Jens Ole McCoy til at lave beatet til bangeren ’B.O’.

Rapperen hører til B.O.C.-slænget og hænger altså uløseligt sammen med rappere som Kesi og Benny Jamz, men efter barndomsvennernes succes er det nu Carters tid til at stråle. McCoy afslørede i ’Vi var Ukendt Kunstner’-dokumentaren, at han arbejde på nye beats til rapperen, og vi satser på, at den nuværende stilhed udelukkende eksisterer som optakt til stormen.

Hvordan lyder han?
Vi har indtil videre fået to numre, som på en måde positionerer Carter som en slags Dr. Jekyll og Mr. Hyde. Der er den knytnævehårde ’B.O’, hvor Carter lader rimene flyve, men han excellerer for alvor på den super svingende og OVO-klingende r’n’b-ballade ’Do You’, som er et af de bedste bud på en international r’n’b- og hiphop-lyd, vi længe har hørt fra en dansk artist.

Carter har både flow og et dybt rungende r’n’b-croon, og kombinationen kan vise sig at være hans helt store styrke. Hertil kommer et venneslæng bestående af talentfulde rappere og landets bedste producere, hvilket jo heller ikke skader.

Sidst men ikke mindst er vi nødt til at nævne hans debutkoncert i Pumpehuset. Musikalsk en smule rodet, men Carter selv stank af charme og karisma. En født performer, som vi venter os store ting af.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Off Bloom

Hvem er de?
Trio bestående af Alexander, Mads og Mette, som fik et seriøst skulderklap af P3, da de som en overraskelse for hele familien Danmark fik debut til årets P3 Guld-show med singlen ’Love To Hate It’.

Gruppen er gode venner med blandt andre Liss, Kill J og produceren Vera, som var med til at lave Liss’ debut-ep ‘First’, og trioen er altså ikke helt nye i branchen. De har arbejdet på deres musik i tre år og blev endda signet på det store udenlandske pladeselskab Polydor, som udgav deres debut-ep ’Love To Hate It’ for et par måneder siden.

Hvordan lyder de?
Vi kaldte deres debut-ep for »popmusik med huller i cowboybukserne«, og den kantede synthpops tætteste slægtning er formentlig Mø. Off Bloom besidder den samme rastløse energi og utæmmede attitude, og der er en vis fandenivoldskhed over Mettes sprængfarlige vokal. Off Bloom er uden tvivl en af de kunstnere på denne liste, som er debuteret med det mest flyvefærdige og velproducerede produkt, men mangfoldigheden i deres popudtryk og en umættelig søgelyst afspejler samtidig, at det her udelukkende er begyndelsen.


Barselona_Pressefoto
Foto: August Fromberg.

8. Barselona

Hvem er de?
Fem unge drenge på 16-17 år, der geografisk er fordelt mellem København, Odense og Sønderborg. De grundlagde venskabet på Ollerup Musikefterskole i skoleåret 15/16, men Barselona begyndte, da Rasmus besøgte Rud i København efter årets Roskilde Festival. Oplevelserne førte til skabertrang, og det er makkerparret, som har komponeret og produceret gruppens tre Soundcloud-mixtapes a 20 minutters varighed, som alle er kommet online i løbet af fire måneder. Mixtape-formatet er inspireret af Vellness Plader, som altså allerede skaber ringe i vandet, og alt på nær artwork bliver lavet af bandet selv. Live bliver Barselona så til en kvintet, og i deres korte levetid er det blevet til to koncerter og en plads på Barometerlisten – syv uger and counting.

Hvordan lyder de?
»Brændvarm barca-pop serveret med billige drinks og charterrejser«. Sådan lyder den enkle beskrivelse på deres Soundcloud, og med sangtitler som ’Barcelona’, ’Sand og bare tæer’, ’Charter’ og ’Drømmer om Simon Spies’ er konceptet altså udsprunget af DIY-pop, som skal lyde, som er det kreeret fra en række strandstole i det spanske ferieparadis.

Indtil videre lykkedes det da også ganske godt, og de charmerende, smånaive tekster rammer luftlaget over den sødmefulde og skraldede popmusik, der emmer af lune aftener og længselsfulde følelser. Et blødt soundtrack til dage på stranden eller en gåtur gennem Det Gotiske Kvarter – hånd i hånd, selvfølgelig.

Hør ‘Mixtape III’ forneden og de to andre på Soundcloud HER.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

SilvesterPress
Awinbeh, Ida og Malthe. Foto: Janus Engel.

9. Silvester

Hvem er de?
Dansk trio, der består af tre venner fra Rytmisk Musikkonservatorium – Awinbeh Ayagiba, Ida Duelund og Malthe Rostrup. De tre medlemmer har haft snuden nede i et hav af projekter på den danske musikscene, og med rødder i bands som CTM, Emma Acs & The Inbred Family og Girls Night Out er de kommet godt rundt genremæssigt – fra jazzet popmusik til psykedelisk rock.

I Silvester er det dog popmusikken, der regerer. En koncert på Spot Festival samt en tur til Los Angeles (med masser af Drake og Rihanna i radioen) bekræftede trioen i, at det var den kropslige og rytmiske musik, de i fællesskab var bestemt til at lave.
Det har indtil videre resulteret i tre singler: ’uKnow’, ’Oceans’ og ’Black Hearted’.

Hvordan lyder de?
Silvester er popmusik, men man aner medlemmernes mere eksperimenterende og forskelligartede baggrunde. Det er ikke letkøbt, selv om den små-trippede strandpop på ‘Oceans’ er tilbagelænet som bare fanden. Ayagibas vokal strækker sig som en stykke tyggegummi under skoen, men træder straks i mere taktfast karakter på ’Black Hearted’, der ligefrem stræber mod det dansegulv, som gruppen også fik sat betydeligt gang i under Spot Festival.

Der er tropiske antræk, en bouquet af mere stramtstyret pop, men også en række små eksperimenterende antræk i både komposition og produktion. Silvester er et yderst interessant popselskab, der slet ikke har vist deres fulde potentiale endnu.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Molina

Hvem er hun?
Sangerinden Rebecca Molina, som er en af de nyeste signinger hos pladeselskabet No3, der står bag navne som The Minds of 99, Chinah, Kill J og Noréll (som du kunne læse om længere oppe på listen).

Som Molina spillede hun i november sin debutkoncert som opvarmning for Kill J i Lille Vega, og senere samme måned udgav hun sin hidtil eneste single, ’Salvation’. En ep er på vej i 2017.

Hvordan lyder hun?
Indledningen på ’Salvation’ mindede os med det samme om Depeche Modes ’Everything Counts’, og Molinas retroglade new wave-inspiration skinner da også igennem på singlen, som er et dystert betonet stykke synthpop, der bobler over af skinnende synths og hidsige trommespor. Molinas vokal kan i den grad noget: Det ene øjeblik lyder den næsten tyggegummipoppet, det næste katapulterer den sig ind i den der lidt selvhøjtidelige 80’er-levering. En sprudlende nytårsraket af et popnummer.

Hold også øje med de her!

Der sker en hel masse spændende ting på den spirende musikscene i Danmark, og ud over ovenstående liste er der altså en lang række andre friske kunstnere, som du skal holde øje med.

En række talentfulde producere sprang frem i løbet af året, og du kan dykke ned i alt fra house og future bass til mere melodisk electronica hos navne som HillebrandtSibaVicarageCentralElias Segujja.

Det er vist heller ikke gået over hovedet på mange, at hiphoppen sprudler som sjældent set, og husk også at følge Artigeardit, Jamaika-makkeren Ung Cezar, Fouli, DC-Dannis solokarriere samt Nivås Moon Afflick, som indtil videre kun har et par sange oppe på sin Facebook-profil – han hænger også ud med Carmon, og du kan for eksempel spotte ham i starten af ‘Stadig original’-videoen.

Husk også at tjekke resten af kunstnerne på Vellness Plader ud – navne som Sjæl i FlammerEcstasy In OrderFranske Piger, Anders Boserup – mens også Slowes og Nanna.B laver interessante ting i popmusikkens sfære nu her.

Skal der spade til, så få din postpunk på med Fugleflugten og Dør nr. 13, mens også Eli, The Love Coffin, Guldimund er værd at holde øje med. For ikke at tale om hele Aarhus-slænget, som hænger omkring spillestedet Tape og pladeselskabet Brystet: Navne som Modest, Graceless og Blod.

Læs interview: Silvester har groovet som udgangspunkt: »Det er sgu en fed tid at lave musik i«

Læs interview: Noréll lyder som soundtracket til en vild festscene i ‘Skam’: »Der er ingen regler for, hvad vi skal lave«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af