Et kig i krystalkuglen: 10 spådomme om dansk hiphop i 2018

For et år siden havde hverken Noah Carter eller Marvelous Mosell udgivet album, ingen kendte til Soundcloud-rap, og Ukendt Kunstner eksisterede stadig. Mon de næste 12 måneder bliver lige så tumultariske? Vi har kigget i hiphop-krystalkuglen og fundet frem til ti vovede spådomme.
Et kig i krystalkuglen: 10 spådomme om dansk hiphop i 2018
Mon vi får et soloalbum fra Hans Philip i 2018? (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

Det er januar, året er (næsten) lige begyndt, og alt kan ske. Sådan føles det i hvert fald.

Kommer Hans Philip med et soloalbum? Booker Roskilde Festival et kuld Soundcloud-rappere, der river dugen af teltene? Kan nogen stoppe B.O.C.-dominansen, eller kommer Kesi og Gilli til at ligge nummer et i Danmark fra januar og fremefter, som de gør lige nu?

Det er ikke til at vide, men vi har ladet drømmene regere og fundet frem til ti spådomme om det danske hiphopår anno 2018.

Disclaimer: Spådommene indholder allesammen en god portion fantasi og er mestendels ufunderede. Det er ting, vi håber, der kommer til at ske, fordi det bare ville gøre året lidt mere farverigt.

Med andre ord: Hvis vi tager fejl, er det ikke vores skyld. Men hvis det passer, så havde vi selvfølgelig set det hele komme!


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Dansk Soundcloud- og mumble-rap bliver stort

De seneste år er en række helt unge rappere skyllet ind over hiphopscenen i USA. Lil Yachty og Lil Uzi Vert laver såkaldt mumble-rap, hvor rappernes syngende og mumlende flows ikke er helt nemme at forstå, mens SoundCloud-rappere som Lil Pump og XXXTentacion buldrede ind på scenen i 2017 med lo-fi-beats og repetitive, effektive rim.

I Danmark ramte bølgen i slutningen af sidste år, hvor K-Phax introducerede sig som den første danske mumble-rapper, mens crewet Rigforevigt omkring Louis Valuta leverede en dansk version af Lil Pumps pillepoppende Soundcloud-rap. Rigforevigt-medlemmet Baby Bino har desuden præsteret et ret stærkt (og meget Lil Pump-inspireret) undergrundshit med sangen ’God mad’.

Noget siger os, at de her strømninger bliver ved med at vinde indpas i Danmark, nu hvor de har fået en fod indenfor.


2. Bølgen af kvindelige rappere rammer Danmark

Hvorfor er der så få kvindelige rappere i Danmark – og ingen, der er nået udover meget nichéprægede eksistenser? Det er en gammel diskussion, men den er blevet mere aktuel af, at der globalt set er kommet flere og mere flersidige kvindelige rappere på banen.

I Sverige er der en scene omkring folk som Silvana Imam, Cherrie og Adrijana, i England har Stefflon Don, Little Simz og IAMDDB slået igennem, og i USA var sidste års største rapper Cardi B. Vi krydser fingre for, at Danmark snart kan tilføje sig til listen over lande, der har en række spændende kvindelige hiphopartister.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Jamaika bliver løsladt og udgiver en klassiker

En af dansk hiphops smukkeste og mest fascinerende unge stemmer har mestendels været tavs siden den fantastiske debut ’Sxb på fri fod’ fra januar 2016. Jamaika har nemlig siddet fængslet næsten uafbrudt siden. Nu har han dog postet en dato i januar, hvor han forhåbentlig kommer fri – hvis han virkelig kommer ud, spår vi et mindre 2018-mesterværk fra den unge dansk-somaliske sanger.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Noah Carter slår igennem globalt

Før efteråret 2016 havde vi slet intet hørt fra Noah Carter – udover hos andre rappere, der tit gav ham shoutouts som det allestedsnærværende »fri Noah Carter!«

Nu har han udgivet et par stærke singler og 2017’s bedste danske album, og Carter bliver allerede spået en international karriere.

Men der er virkelig noget om det: B.O.C.-rapperens flows skifter fra Travis Scott-inspireret autotune til hurtige UK-flows til Drake-inspireret sangrap uden problemer. Samtidig er Noah Carter ekstremt stærk til at lade lidt charme og personlighed skinne igennem de stilsikre linjer. Carter er allerede sluppet igennem til radiovært Ebro Darden på Apple Beats 1, men 2018 bliver året, hvor hele verden kommer til at lytte med.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Danske gaderappere laver album igen

Sidste år fik vi blandt andet stærke album fra Suspekt, Marvelous Mosell, Noah Carter og Benal, men de dansksprogede gaderappere udgav kun enkeltstående tracks. Sivas, Kesi, Gilli, Molo, Jamaika, DC og de andre nøjedes med singler – Kesi, Gilli og Molo alene udgav tilsammen 14 af slagsen!

Det har gjort, at vi ikke har fået et stort, dansksproget gaderap-hovedværk de seneste år, ligesom vi før har set det med MellemFingaMuziks ’Militant Mentalitet’ i 2015′, Gillis ’Ækte vare’ i 2014 eller Sivas’ ‘d.a.u.d.a.’-ep i 2013.

Det ville være synd, hvis vi heller ikke så en større udgivelse i 2018, så skal vi ikke bare spå, at vi får minimum ét stærkt dansk gaderap-værk?


6. Afrobeat kommer til at forsvinde langsomt

Den fransk-inspirerede afrobeat-stil som Gilli introducerede med ’C’est La Vie’ er stadig den fremherskende i Danmark, men genren er begyndt at stagnere. Hvis de rappere, der blev store med genren, vil blive ved med at være relevante, er de nødt til at udvikle lyden i nye retninger eller skabe noget helt nyt – og det kommer til at ske i år.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Sivas udgiver et voksent popalbum

Sivas startede 2018 med at smide hættetrøjen og solbrillerne ud og iføre sig et jakkesæt i bedste gentleman-stil. Det har resulteret i den smooth, disco-groovy kærlighedssang ’Sidste timer’, der ligner en afsked fra den ungdommelige rap til fordel for en moden, stilsikker pop.

Vi spår, at 2018 bliver året, hvor Sivas går fra gaderapper til popstjerne-elegantier – og naturligvis udgiver et popalbum.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Dansk hiphop bliver mere lyrisk og eftertænksom igen

Sidste år skrev vi, at der manglede lyrisk og poetisk musik på den danske scene, efter Ukendt Kunstner gik på pension. Det tror vi på ændrer sig i 2018. Artigeardit har udgivet et par storbydrømmende singler i form af ‘laos’ og ‘værformig’ forud for sit debutalbum, og vi tror også på, at kollektivet Citadel med acts som Fraads og Blikfang kan skabe noget spændende i 2018. Og så er der selvfølgelig den helt store joker: Overrasker Hans Philip os med et soloprojekt i år? Vi spår: Ja!


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. B.O.C.-dominansen fortsætter

Kesi og Gilli har i starten af 2018 cementeret deres magtposition med to stærke singler, der i skrivende stund ligger i top-3 på den danske Spotify-liste – så ja, B.O.C.-kollektivet står ekstremt stærkt. Læg dertil en Benny Jamz, der i stigende grad er ved at få den anerkendelse, han fortjener, plus en Noah Carter med globale ambitioner, og du har et exceptionelt stærkt hold. De kommer til at dominere 2018. Men vi tror også at…


10. En ny, ung rapper vil sætte et tydeligt præg på 2018

Vores sidste spådom er samtidig den mest uklare. Men tænk over det: I 2013 blev Sivas mainstreamstjerne ud af det blå, i 2014 spyttede Aarhus Emil Stabil ud som en dansk 2 Chainz, i 2015 introducerede Jamaika os for sine somaliske klagesange, og i 2016 kom Noah Carter ridende ind på rapscenen.

Det er tit de uventede indtrædener på scenen, der overvælder os og efterlader de største indtryk. Så her til sidst spår vi, at der sker noget, som ingen kunne have spået om i starten af året!

Læs også: Gilli og Kesis nye singler er en advarsel til konkurrenterne: B.O.C. vil også dominere 2018

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af