Artigeardit er færdig med at være en ’Idiot’ – men hvem er han så på sit tredje album, ’Held og lykke med at komme hjem’?

Artigeardit er færdig med at være en ’Idiot’ – men hvem er han så på sit tredje album, ’Held og lykke med at komme hjem’?
Artigeardit. (Foto: Samy Khabthani)

Artigeardit virker ikke som en person, der lærer vanvittig meget af sine fejl. I hvert fald ikke, hvis man skal tro på hans tekster.

Den københavnske rapper har i årevis kortlagt en cirkulær bevægelse, hvor han gang på gang falder for nattens fornøjelser og festernes fristelser, vågner med tømmermænd, undskylder for udskejelserne og derefter starter forfra igen.

Den dynamik har Artigeardit fået meget ud af rent kunstnerisk.

Hans 2018-album ’Vildedage’ og ’Idiot’ fra 2020 har vist os en befriende fejlbarlig form for rapstjerne, der ikke er bange for at revse sig selv, samtidig med at han konstant gør det forkerte. Ardit er oftest charmerende, stedvis poetisk og altid i gang med at træffe den værst mulige beslutning.

Og sådan er han faktisk mere eller mindre bare stadig på ’Held og lykke med at komme hjem’.

Sådan virker det i hvert fald, når albummet starter med en sang om, at rapperen sidder og suger kokain med nogle flygtige bekendtskaber, selvom han burde tage hjem til sin kæreste. Nummeret hedder, sigende nok, ’Gamle vaner’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Derefter følger der så en sang (’Advokat’) om sene nætter, som Artigeardit »kan mærke i mine øjenlåg«, hvor rapperen får skældud af en kvinde i telefonen, fordi han ikke kommer hjem.

For helvede, Ardit, har man næsten lyst til at sige. Hvor mange gange skal vi igennem de samme situationer? Det her er jo stadig flere ’Vildedage’, hvor Artigeardit kommer til at være en ’Idiot’. Det er samme tema, der allerede indkapsledes i titlen på den første ep helt tilbage i 2016: ‘Fristelse fordærver’.

Det er altså fem år siden efterhånden, så ja, det er svært at benægte, at tingene kører i ring for rapperen. Men det er mindst lige så svært at benægte, at tingene samtidig også kører i ring på et højere og højere niveau. Artigeardit lyver ikke, når han hævder, at »jeg er i min bedste alder«, og »jeg bliver kun bedre teknisk« på ‘Luft i dæk’.

Han lyder nemlig skarpere end nogensinde. Uanset om han giver sig selv et originalt råd som »jeg skal lære at rive mine egne ører« på ‘Gamle vaner’ eller finder på skarpe oneliners som »Det Artigeardit, og pigerne er stang bacardi« på ‘E20’.

Rapperen formår også at variere sin vokal. Den råbende stemmeføring fra ‘Idiot’-sangen ’Bagsæde’ dukker for eksempel op igen på ’DNGIDK’ (der i øvrigt gendigter John Mogensens ’Der er noget galt i Danmark’), mens ’Beundrer’ har nærmest Drake-agtige sangrap-flows.

Samtidig med at Artigeardit altså holder et virkelig højt niveau, er der også en del sange der eksperimenterer med en ny lyd.

På singlen ’Stå op gå ned’ rapper han mere eller mindre bare over en rocksang af gæsterne fra Barselona, mens ’Er her’ er et rendyrket radiohit som det, vi kender fra sangens gæst Kesi.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det mest vellykkede samarbejde er dog duetten ’Leve med hinanden’ med duoen Fraads. Det gyngende beat og gæsterapper Papa Erotics sanselige sang får en ny følsomhed frem i Artigeardit, hvilket klæder rapperen, der ellers tit lyder som om han holder sig på afstand fra alt for intime situationer.

Udover at lydbilledet har udviklet sig, er der også – lidt som på Artigeardits ep’er – flere sange uden klart tema, hvor det bare handler om at rappe igennem. Hvilket han på exceptionelt overbevisende vis gør på den henkastede ‘E20’ og på den anderledes energiske ‘Luft i dæk’.

Det gør ‘Held og lykke med at komme hjem’ til et spaltet album. Artigeardit er tydeligvis stadig den gode gamle ‘Idiot’, vi kender. Men han er måske også ved at bevæge sig videre til noget andet.

Selv på albummets to første sange, hvor han på overfladen er på vej ind i rusen, ender han med at indse, at festen ikke kan vare for evigt. »Jeg er ikke den samme«, lyder det på ‘Gamle vaner’, mens han har indset, at drinksene »ikke er kolde for evigt« på ‘Advokat’.

Det er nye toner. For indtil det her album har Artigeardits navn altid lydt ironisk. Han har jo konstant dummet sig og været alt andet end artig. Men nu er det næsten lidt som om, han faktisk lever op til sit rappernavn.

Men hvis Ardit altså virkelig skal være artig og ikke en ‘Idiot’ længere, hvem er han så? Det virker rapperen ikke helt som om, han ved. Det lyder som om, han stadig kæmper lidt med den proces og har en fod i hver livsfase.

Derfor er Artigeardits tredje album en kompleks størrelse. Det er uperfekt, men det føles ærligt. Lidt som rapperen selv.


Kort sagt:
Artigeardit prøver både nye og gamle ting af på sit tredje album. Det er langt fra perfekt, men altid ærligt – lidt som rapperen selv.

Artigeardit. 'Held og lykke med at komme hjem'. Album. Def Jam/Universal.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af