Der er én årsag til, at DaBaby blev fjernet fra amerikansk festival, men at Young Thug fik lov til at blive

DaBaby blev for nylig fjernet fra Lollapalooza-plakaten for homofobiske udtalelser. Festivalen lod dog Young Thug blive på plakaten, til trods for at han har sagt mindst lige så nedværdigende ting om transkønnethed, endda uden nogen form for undskyldning. Hvad skyldes denne dobbeltmoral?
Der er én årsag til, at DaBaby blev fjernet fra amerikansk festival, men at Young Thug fik lov til at blive
Young Thug. (Foto: Ser Baffo/Getty Images)

KOMMENTAR. Da jeg vågnede forleden, så jeg et SoMe-opslag fra den amerikanske festival Lollapalooza, der fik mig til at klø mig godt og grundigt i håret.

Opslaget fortalte, at DaBaby var blevet fjernet fra plakaten efter hans udtalelser om HIV/AIDS; udtalelser, der i bedste fald spreder alvorlig misinformation om kønssygdomme, og i værste fald er decideret homofobiske.

I en Instagram-story sagde DaBaby bagefter: »My gay fans, they take care of themselves. They ain’t got no nasty gay ni**as, see what I’m saying? They ain’t no junkies on the street« – med den implikation, at homoseksuelle med HIV/AIDS dermed er »nasty gay ni**as« og »junkies on the street«.

Opslaget fra Lollapalooza fortalte også, at der derfor var blevet rykket i tidsplanen. Young Thug og G Herbo havde fået nye spilletider.

Måske var det fordi, det var en del af min tidlige morgen-scroll fra før jeg fik den første slurk kaffe, men til at starte med fejllæste jeg det som, at Young Thug havde overtaget DaBabys plads i spilleplanen. Det havde godt nok været et smagløst erstatningsvalg.

For et år siden tweetede Young Thug nemlig om den tidligere basketballspiller Dwyane Wades transkønnede datter, Zaya. I tweetet, der sidenhen er blevet slettet, kalder rapperen Zaya for en »søn« og skriver »GUD LAVER IKKE FEJL« – med den implikation, at Zayas transkønnede identitet åbenbart skulle gå imod Guds angivelige ønske om, at hun skulle være en dreng.

Ikke overraskende fik tweetet – ligesom DaBabys kommentarer om HIV/AIDS – en del kritik. Ikke nær så overvældende meget kritik som DaBabys kommentarer ganske vist, men nok til, at Young Thug valgte at slette tweetet og aldrig snakke om emnet igen.

Efter at jeg lettet konkluderede, at Lollapalooza-festivalen ikke havde været smagløse, at de erstattede DaBaby med Young Thug i LGBT+-inklusionens navn, gik det op for mig, at der jo alligevel er en kæmpestor dobbeltmoral til stede.

Hvorfor får Young Thug stadig lov til at spille på Lollapalooza, når DaBaby bliver fjernet fra programmet?

DaBaby er kommet med nogle forsøg på undskyldninger, der – let’s face it – ikke har været særlig gode. De tidlige undskyldninger var særligt pissy og over-defensive, og selv de nyeste har tonen af, at »okay, jeg tog fejl, men I var også alt for hårde mod mig i forhold til, hvad jeg sagde« – men dog med en tone, der anerkender, at han gjorde noget forkert.

Jeg forstår godt dem, der er klar til at give DaBaby endnu en chance efter den seneste undskyldning, og jeg forstår også godt dem, der stadig ikke synes, det er nok. Men uanset hvad, så kan vi blive enige om, at han har gjort en del mere for at sige undskyld end Young Thug, der bare slettede sit tweet og lod som om, han aldrig havde skrevet det.

Forskellen på de to situationer

Jeg synes, det er vidunderligt, at vi er kommet så langt med LGBT+-vilkår, at festivaler som Lollapalooza tager så aktivt afstand til homofobiske kommentarer. Men det er altså også vigtigt, at vi samtidig læser Lollapaloozas udtalelse som det, den er: publicity bullshit.

De skriver, at DaBaby bliver fjernet fra plakaten, fordi »Lollapalooza blev startet med diversitet, inklusion, respekt og kærlighed som fundament«.

Men hvis der ikke havde været så stor, aktiv modstand til DaBabys udtalelser fra så mange sider, havde de nok ignoreret det. Ligesom de ignorerer Young Thugs åbenlyst transfobiske tweet.

For her er den afgørende forskel på Young Thug-situationen fra sidste år og DaBaby-situationen fra i år: DaBaby fik modstand fra Dua Lipa, Elton John, Madonna, Questlove, med flere. Den største profil, jeg kunne finde, der offentligt kritiserede Young Thugs tweet, var sportsjournalist Andreas Hale.

Og det viser jo et eller andet sted, hvor lang kampen stadig er for LGBT+-forhold.

Jovist, det er så alment udbredt at finde homofobiske udtalelser som DaBabys uacceptable, at selv store festivaler som Lollapalooza ikke tolererer dem. Men transfobi som Young Thugs er stadig så normaliseret, at han kan slette tweetet og derefter direkte indgå i Lollapaloozas SoMe-opslag, der i hvert fald foregiver, at det her handler om at kæmpe imod LGBT+-diskriminiation.

Men det handler i sidste ende om profit. Og vi er heldigvis kommet så langt, at udtalt homofobi og profit sjældent går hånd i hånd. Men man kan stadig være så transfobisk, som man lyster, uden at det rigtig kan mærkes i big business-pengepungen.

Dobbeltmoralen viser, at det ikke handler den mindste smule om inklusion og respekt for LGBT+-miljøet, når DaBaby, bliver fjernet fra plakaten. Det handler om profit. Og vi må absolut ikke bilde os selv ind, at det handler om andet end profit, også selv om jeg egentlig synes, det rent moralsk var på sin plads at fjerne DaBaby.

Men så skulle de også have fjernet Young Thug. Thuggers skandale er dog ikke i søgelyset i samme grad, og derfor ignorerer Lollapalooza den. For den har ingen indflydelse på deres omdømme. Den er gammelt nyt, og den var ikke nær så opsigtsvækkende i sin tid. Og det var nok fordi den handlede om transkønnede frem for homoseksuelle. Hvilket endnu engang cementerer, at samfundet har en uheldig tendens til at tolerere transfobi.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af