Hiphoppens homofobiske dinosaurer brølede op i sommeren 2021 – måske fordi de er ved at uddø?

Det er deprimerende at se rappere støtte DaBabys homofobiske kommentarer. Men i det mindste er den slags holdninger – forhåbentlig – på vej ud af hiphopscenen.
Hiphoppens homofobiske dinosaurer brølede op i sommeren 2021 – måske fordi de er ved at uddø?
DaBaby. (Foto: Rich Fury/Getty Images)

KOMMENTAR. Når folk kritiserer cancel culture, er det tit fordi straffen udmåles hurtigt og nådesløst.

Et uheldigt ordvalg eller en uigennemtænkt formulering kan føre til social (eller: digital) eksklusion. Et gammelt tweet, der blev sendt afsted i en anden social kontekst, kan hentes op fra fortiden og blive brugt som fældende bevismateriale.

Det kan der jo til en vis grad være en pointe i. Aflysningskulturen går i visse tilfælde lige lovlig rabiat til værks.

Men som skrevet kun i visse tilfælde. DaBabys åbenlyst homofobiske tale til festivalen Rolling Loud her i sommerferien er ikke et af dem.

Den populære rapper kom nemlig ikke bare til ubevidst at bruge et nedsættende ord eller til at sige noget forkert på det forkerte tidspunkt.

DaBaby fik klart og tydeligt meldt ud, hvad han synes om ikkeheteroseksuelle mennesker, da han sagde, at kun mænd, der ikke havde sex med andre mænd eller var smittede med en dødelig kønssygdom, skulle række deres telefon i vejret under koncerten.

Eller, som rapperen formulerede det: Dem der ikke havde »nogle af de dødelige kønssygdomme, der gør, at du dør om to til tre uger«. Dem som ikke var »mænd, der sutter pik på parkeringspladsen«.

Her er der ikke tale om en mindre fortalelse. Men om homofobi i sin reneste form – tilsæt en god dosis fejlinformation om, at kønssygdomme (1) er et fænomen, der kun rammer homoseksuelle, og (2) er dødelige inden for ekstremt kort tid.

Så vidt, så slemt. Men DaBaby formåede desuden at gøre det hele endnu værre, da han i dagene efter Rolling Loud-koncerten forsvarede sig selv og ytrede halvhjertede undskyldninger.

Intet enkelttilfælde

DaBaby valgte nemlig ikke at rulle sine ord tilbage i dagene efter koncerten, men blæste i stedet til angreb mod sine kritikere – og prøvede samtidig at legitimere sine udtalelser med knudrede forklaringer.

»Ikke engang mine homoseksuelle fans har AIDS«, fik han blandt andet sagt. »Mine homoseksuelle fans passer på sig selv. De er ikke til den slags. De er ikke klamme homo niggas. De er ikke junkies«.

Øh … what?

Derefter kom en halvhjertet undskyldning, der dog ikke stoppede en række store festivaler fra at smide ham af plakaten. Stjerner som Madonna, Dua Lipa, Elton John og Questlove fordømte desuden de homofobiske udsagn.

Så kom der ellers nye toner fra DaBaby: Han undskyldte straks igen. Denne gang noget mere overbevisende, men stadig med en kommentar om, at folk var ude efter at »ødelægge« ham på sociale medier.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her kunne denne historie så være stoppet. Musikscenen fik markeret, at rapperens udtalelser ikke var i orden, og DaBaby tog ved lære af situationen.

Problemet er bare, at situationen omkring Rolling Loud-udtalelserne ikke var noget enkelttilfælde her i sommeren 2021.

Kort efter DaBabys homofobiske kommentarer dukkede den hypede rapper 42 Dugg for eksempel pludselig op med sin egen homofobiske rant i en Instagram Story.

»Der er ingen der kan lide det bøsse røv luder shit, I kan lide«, lød det her. »Sut min pik, bøsse bitches«.

Igen … what?

Det var dog ikke den eneste ærgerlige rapperudmelding i kølvandet på DaBaby-gate.

Rappere kommer DaBaby til undsætning

Samtidig med, at store dele af musikbranchen vendte sig mod DaBabys homofobiske udtalelser, fik rapperen således støtte fra andre artister fra hiphopscenen.

I første omgang fra samarbejdspartneren Tory Lanez, som rapperen i øvrigt inviterede med op på scenen til Rolling Loud, på trods af at han er anklaget for at have skudt Megan Thee Stallion i foden.

»Hvornår blev rap så politisk korrekt, at man ikke kan sige sin mening og have en holdning«, lød det blandt andet fra Lanez.

T.I. sagde efterfølgende, at LGBT-miljøet »mobber« rappere, og at DaBaby blev »angrebet, gjort til skurk, dæmoniseret, korsfæstet og fordømt«. Lil Boosie udtalte, at »det er sørgeligt, hvordan de prøver et presse de her gay-ting ned over verdenen«.

Førstnævnte er i øvrigt anklaget for voldtægt og sex trafficking og har før skabt overskrifter ved at sige, at han tager sin datter med til en årlig undersøgelse hos lægen for at sikre sig, at hun er jomfru.

T.I.

Lil Boosie har derimod markeret sig med transfobiske kommentarer om basketstjernen Dwayne Wades transkønnede datter Zaya Wade. »Lad dem ikke skære hans pik af, bro«, lød det fra Boosie i 2020.  

De ovennævnte udtalelser og eksempler maler desværre et ret så dystert billede af de homofobiske fordomme, der stadig trives i hiphopverdenen.

Hvilket er trist, da scenen ellers har været i gang med en årelang proces mod mere tolerance.

De homohadende dinosaurer er ved at uddø

Kunstnere som Tyler, the Creator, Kevin Abstract, iLoveMakonnen og senest Lil Nas X har for eksempel vist, at en rapper ikke behøver være heteroseksuel eller agere efter den gamle, kedelige rapperhåndbog.

Andre artister, som Kanye, Young Thug og ASAP Rocky, har omfortolket manderollen i hiphoppen. Det er blevet okay at gå i ekstravagant tøj, have farverigt hår eller posere i kjoler. Hiphoppen er blevet et mere flersidigt, følsomt og tolerant sted.

De nævnte kunstnere – og mange flere – har skabt en ny kultur på hiphopscenen, der er milevidt fra 90’erne og start-00’ernes miljø, hvor alt, der var ’feminint’, automatisk var ’gay’ – og dermed forkert.

Sådan er det ikke længere. Og måske er det netop det, der har provokeret DaBaby, T.I. og Lil Boosie.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

De to sidstnævnte har i hvert fald begge nævnt Lil Nas X i deres forsvar for DaBaby. Som om sidstnævntes homofobiske kommentarer på en eller anden måde er en nødvendig modvægt til Lil Nas X’ åbent homoseksuelle hiphop.

Der er altså tydeligvis nogle forstokkede dele af hiphopsamfundet, der ser det som en trussel, at en ung artist åbent viser sin homoseksualitet.

Derfor er det svært ikke at se sommerens homofobiske opblusning som en reaktion på den udvikling, som Lil Nas X er det seneste eksempel på.

For måske er det netop, fordi de gamle, fordomsfulde værdisæt er ved at blive afviklet, at de gamle rappere gør oprør. De er som dinosaurer, der brøler vredt af meteoren, der er på vej ned i hovedet på dem.

Det positive i den her situation må så være, at udviklingen kun ser ud til at gå én vej. Fremtiden tilhører Lil Nas X – ikke hiphoppens homohadende dinosaurer.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af