‘Greatest Hits 2011’ fylder 10 år: Her er de fem mest Kidd-agtige tekster på debutalbummet

Der er ingen, der rapper som Kidd. Hverken i dag eller for ti år siden.
‘Greatest Hits 2011’ fylder 10 år: Her er de fem mest Kidd-agtige tekster på debutalbummet
Kidd. (Foto: Samy Khabthani/Soundvenue)

For et årti siden blev dansk hiphop vendt på hovedet, og intet har rigtig været det samme siden.

En ny generation af danske rappere – dengang noget misvisende betegnet som ‘grimebølgen’ – brændte genrens regelsæ, og gjorde tingene på deres helt egen måde.

Ingen inkarnerede den ikonoklastiske energi fra starten af 2010’erne som Kidd.

I dag er det præcis ti år siden, hans debut ‘Greatest Hits 2011’ udkom, og det kaotiske, uforudsigelige og korte album fanger perfekt, hvorfor den unge Nørrebro-rapper var så dragende.

Det er ikke vildt sammenhængende, der er for mange skits, og der er dybest set kun cirka fire gode sange. Til gengæld stråler karakteren Kidd bare igennem i hver eneste linje. Rapperen kaster hele sin personlighed i sine tekster, som om han laver hovedspring ind i hver eneste sang, han laver.

‘Greatest Hits 2011’ indkapslede Kidds energi som en ånd i en flaske. Vi fejrer dets jubilæum med at pege på de fem mest Kidd-agtige linjer på albummet.

1. »Lyddreng står på bar og køber damer drinks / jeg står udenfor og scorer med en lille pose King«
– fra ‘Ik lavet penge’

Én af de befriende ting ved Kidd var, at han fik det til at lyde som det fedeste i verden at være fattig. Hans sange dyrkede det modsatte af hiphopklicheen om at score ved at have mange penge.

Kidd fik damer til at købe drinks til ham og scorede dem alligevel. Eller han stak af med pigen, mens en eller anden rich kid havde travlt med at købe dyre drinks i baren.

»Du har mange penge, jeg har ingen / stress for dig at hun hellere vil være min kvinde«, som han rapper senere på samme sang.

Det er måske lidt et stretch at kalde Kidds sange for antimaterialistisk kapitalismekritik. Men de var i hvert fald anthems for alle dem, der ikke stod på listen, og som hellere ville dø end at købe de dyre øl i 7-Eleven.

2. »Gjorde spillet varmt, radiator / satte de gamle af, Gladiator«
– fra ‘Groupies’

De her linjer viser to ting.

For det første at Kidd rent tekstmæssigt ikke er verdens stærkeste rapper. Han har aldrig gået specielt meget op i teknik og gammeldags ordspil. Men vi tilgiver ham den der linje med »radiator«, for anden linje er jo sandheden.

Den unge rapper satte de gamle kejsere af som en anden Maximus. Kidd indvarslede en ny tidsregning i dansk hiphop, og han vidste det godt.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. »Nå, er det dig, der er Kidd? Har du lavet noget med Nik & Jay og Medina? Ej, er din ekskæreste supermodel? Ej, ej, spillede du på Roskilde, var det ikke vildt? Ej, det der på Blegdamsvej har jeg set så mange gange på Youtube! Ej, ej, hvordan kom du i tanker om ‘Kysset med Jamel’? (…) Fuck jer allesammen, mand!«
– fra ‘Groupies’

Vi bliver lige ved sangen ‘Groupies’, for hele outroen på TopGunn-samarbejdet er genial. Her efterligner Kidd alle de reaktioner, der har været på hans nyfundne succes, med sydende arrogance.

Det virker som om, han nyder at spidde de her spytslikkere, der overfalder ham med spørgsmål i byen – for hvor var alle de beundrere, før han var kendt? Dengang han stod udenfor med sin lille pose King?

»Fuck af, gå nu ud«, udbryder den unge rapper til sidst til alle de falske nye venner.

4. »Okay, ud på WC for at gokke af / koldt vand i ansigtet og så tilbage«
– fra ‘Evig kærlighed’

Jeg ved ikke præcis, hvad der foregår i den her tekst, men jeg er ret sikker på, at kun Kidd ville finde på at skrive den.

5. »Hele Danmark kigger nu /
original med en stil du ikke kan gennemskue«
– fra ‘Uhh det er så svært at være så god’

‘Uhh det er så svært at være så god’ er ikke bare Kidd-sangen med den bedste titel, det er også den klart stærkeste sang på ‘Greatest Hits 2011’.

Den er én stor sejrsrunde, hvor rapperen forvandler det boblende beat (lavet af Hennedub og Casper Svendsens producer-duo Partners) til en sang, der er så euforisk, at det var umuligt ikke at blive revet med af Kidd-bølgen.

Hele omkvædet er i princippet en kandidat til den mest Kidd-agtige tekst nogensinde. Det samme kan siges om outroens »jeg elsker mig selv! Jeg elsker Danmark!«.

Men hvis man skal pege på én specifik verspassage, må det være den fra ovenstående overskrift, hvor Kidd både forklarer lige præcis hvorfor, han er så god – og samtidig viser, at han er bevidst om, at alles øjne er på ham.

Kidd vidste godt, at det var lige præcis nu, det hele skete. Succes og berømmelse stod for døren. Hele Danmark kiggede, og Kidd lød som om, han nød det til fulde.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af