10 gigahits fra nyere tid, der rent faktisk er skrevet af andre popstjerner

Hvem ringer popstjerner til, når de skal bruge et hit? Andre popstjerner, selvfølgelig!
10 gigahits fra nyere tid, der rent faktisk er skrevet af andre popstjerner
Ed Sheeran og Taylor Swift: To popstjerner, der begge har skrevet store hits for andre artister. (Foto: Kevin Mazur/WireImage)

Du har måske hørt, at julemanden ikke eksisterer. Men vidste du også, at mange popstjerner ikke skriver deres egne hits?

Chokerende, vi ved det. Men det er sandt. Tandfeen findes i øvrigt heller ikke.

Popverdenen er et gigantisk maskineri af producere, sangskrivere, musikere og stjerner, og hits er ofte et resultat af en lang, kompliceret proces.

Sange bliver workshoppet, finpudset, remixet og alt mulig andet. Ofte bliver de shoppet rundt til flere forskellige kunstnere, før de finder et endeligt hjem.

Vidste du for eksempel, at Justin Timberlakes ’Rock Your Body’ egentlig var skrevet til Michael Jackson? Og at Miley Cyrus’ ’We Can’t Stop’ var tænkt som en sang til Rihanna?

Anyway: Et af de sjovere aspekter ved hele den kringlede sangskrivningsproces er, at stjerner tit ender med at skrive sange til hinanden.

Selv nogle af de største og mest etablerede artister som Drake, Kanye, Sia og Taylor Swift låner i ny og næ deres sangskriverskills ud til kollegaer, når der er brug for det.

Her er ti interessante eksempler fra nyere tid (og med det mener vi post-2000), hvor gigahits er skrevet af andre popstjerner end den, der står som afsender. Listen er præsenteret i kronologisk rækkefølge.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Britney Spears ’I’m a Slave 4 U’ (2001): Skrevet af Pharrell Williams & Chad Hugo

Producerduoen The Neptunes, der består af Pharrell Williams og Chad Hugo, leverede nærmest en form for pakkeløsning, når de samarbejdede med 00’ernes popstjerner.

De lavede ikke bare et beat, men fandt også på et omkvæd og skrev, i visse tilfælde, hele sangen. Som for eksempel Britney Spears’ sveddryppende klubhit ’I’m a Slave 4 U’ – der i øvrigt egentlig var tiltænkt Janet Jackson.

Pharrell Williams og Chad Hugos arbejdsmetode har dog ikke været helt fri for kontroverser. Kelis har for eksempel kritiseret producerduoen for ikke at kreditere hende som sangskriver på ’Milkshake’ fra 2003, som Beyoncé for nylig samplede på ’Renaissance’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Beyoncé ‘Irreplaceable’ (2006): Skrevet af Ne-Yo

Vi bliver lige hos Beyoncé et øjeblik mere. Hendes kæmpehit ’Irreplaceable’ fra 2006 var nemlig skrevet af … *trommehvirvel* … Ne-Yo!

Du husker ham måske som r’n’b-stjernen fra 00’erne, der blandt andet hittede med ’So Sick’, ’Miss Independent’ og ’Because of You’ – og som i øvrigt har skrevet Rihannas ’Take a Bow’ og ’Unfaithful’ samt andre 00’er-perler som Marios ’Let Me Love You’ og Mario Vazquez’ ’Gallery’.

Jep, Ne-Yo var on fire i 00’erne.

’Irreplaceable’ var oprindelig slet ikke tiltænkt Beyoncé. Faktisk skrev Ne-Yo nummeret som en Shania Twain-inspireret countrysang. I første omgang ville han (og producerholdet Stargate, som han samarbejdede med) placere sangen hos r’n’b-navnet Chrisette Michele. Men ’Irreplaceable’ endte altså hos Beyoncé, og resten er hitlistehistorie.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Miley Cyrus ‘Party In the U.S.A.’ (2009): Skrevet af Jessie J

Miley Cyrus’ patriotiske popsang om at danse natten væk under Hollywood-skiltets lys til tonerne af Jay-Z og Britney er selvfølgelig skrevet af en ærkeamerikansk artist.

Not.

Nummeret er i et skæbneironisk twist skrevet af noget så uamerikansk som en brite. Nemlig Jessie J, der kort tid efter ‘Party In the U.S.A’ blev en stjerne i sin egen ret med hits som ‘Price Tag’ og ‘Domino’.

Men på en måde giver det mening, at det er en outsider, der kan sætte ord på den romantiserede version af USA, der måske kun eksisterer, når man står udenfor og kigger ind.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Justin Bieber ’Baby’ (2010): Skrevet af The-Dream og Christina Milian

Tilbage i 2010 var The-Dream og Christina Milian et af de store it-par på r’n’b-scenen. Milian havde haft en stribe hits som ‘AM to PM’, ‘When You Look At Me’ og ‘Dip It Low’, mens The-Dream havde fået solosucces efter at være slået igennem som sangskriveren bag Rihannas karriererevolutionerende ‘Umbrella’.

I 2010 blev de så hevet ind for at skrive for en barnestjerne ved navn Justin Bieber. Det gjorde de meget godt: Biebers ‘Baby’ blev sangen, der for alvor gjorde ham til en verdensstjerne, og nummerets video har den dag i dag 2,8 milliarder views på YouTube.

Ja. Milliarder.

The-Dream og Milian gik fra hinanden kort tid efter, de skrev ‘Baby’, og ingen af dem fik den helt store solokarriere i løbet af 2010’erne. The-Dream er dog fortsat meget aktiv som sangskriver og har blandt andet arbejdet tæt sammen med Beyoncé i årevis – inklusive på det nye album ‘Renaissance’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Cee-Lo Green ’Fuck You’ (2010): Skrevet af Bruno Mars

Bruno Mars har arbejdet hårdt for at blive den store stjerne, han er i dag. Han startede på berømt vis som verdens yngste Elvis-imitator som fireårig og knoklede så længe bag kulisserne som sangskriver, før han slog igennem som soloartist.

Han har skrevet for alle fra Adele til Jay-Z og Kanye West, men en af de mere uventede hits var breakup-sangen ‘Fuck You’ for Cee-Lo Green.

Sangen var egentlig bare en skitse, Mars havde liggende, har Cee-Lo Green fortalt Entertainment Weekly: »Første gang Bruno sang ‘Fuck You’ for mig, var han i tvivl om, hvorvidt den virkede. Jeg var sådan: Jeg kan lide den! Lad os indspille den!«.

Godt kaldt af Cee-Lo Green, må man sige.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Drake ’Find Your Love’ (2010): Skrevet af Kanye West

Hvis du googler ’frenemies’, burde der bare komme et gigantisk foto af Drake og Kanye frem.

De to hiphopgiganter har med jævne mellemrum disset hinanden over diverse mindre og større problemer, men det spøjse ved deres aldrig helt uproblematiske forhold er, at de er blevet ved med at lave musik sammen. Deres samarbejde går faktisk helt tilbage til singlen ’Find Your Love’ fra Drakes debutalbum ’Thank Me Later’.

Sangen, der lyder meget som Kanye Wests autotune-æstetik fra ’808s & Heartbreak’, udsprang af en session, hvor Kanye og hans producerhold skrev sange til Rihanna. Hun takkede dog nej til nummeret, hvorefter det endte hos Drake. En af producerne, Jeff Bhasker, har beskrevet tilblivelsen sådan her i et interview hos Complex:

»No I.D. (producer, red.) havde lavet trommebeatet, jeg hoppede på klaveret, og Kanye begyndte at nynne i mit øre. Vi fandt på melodien og skrev sangen ret hurtigt – på under en time. Når man tænker over sangen – »I’m more than just an option, hey, hey, hey« – er det meget Kanyes stil. Det er ren Kanye«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. Rihanna ‘Diamonds’ (2012): Skrevet af Sia

Fra en sang, Rihanna takkede nej til, til en anden, der blev et veritabelt verdenshit.

’Diamonds’ fra 2012 – med det storladene omkvæd om at »shine bright like a diamond« – tog, utroligt nok, kun 14 minutter at skrive. Det har Sia, der altså bestyrede teksten, fortalt i et interview hos New York Times.

Sia har, lidt som Bruno Mars, i dén grad aftjent sin værnepligt i musikbranchen, og australieren har skrevet for alle fra Britney Spears til Christina Aguilera og Beyoncé. ’Diamonds’ er hendes mesterstykke, men sangen var dog – som mange andre numre på denne liste – ved at ende et helt andet sted.

Benny Blanco, som er en af producerne på hittet, har i et interview hos Apple Music fortalt, at Eminem faktisk også havde lavet en hel sang over ‘Diamonds’-beatet. Heldigvis gav han dog afkald på det, så Rihannas version kunne udkomme.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Iggy Azalea feat. Rita Ora ‘Black Widow’ (2014): Skrevet af Katy Perry

Ah, år 2014. Iggy Azalea var kortvarigt en af verdens største rappere. Katy Perry dominerede popverdenen. Og alt skulle på en eller anden måde lyde lidt som trap, der var gået fra at være en rap-subgenre i Atlanta til den dominerende globale poplyd.

Spøjs periode. Men den gav os da i det mindste ‘Black Widow’ inklusive en video, hvor Iggy og Rita Ora leger ‘Kill Bill’ med samuraisværd og det hele. Det er da altid noget.

En af de popstjerner, der havde fingeren på trap-pulsen i 2010’erne, var mærkeligt nok Katy Perry, der dyrkede den tunge, mørke lyd på storhittet ‘Dark Horse’. Den stil fortsatte hun med på ‘Black Widow’, som hun dog valgte at give til Iggy Azalea og Rita Ora.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Justin Bieber ‘Love Yourself’ (2015): Skrevet af Ed Sheeran

Jep: Biebers passivt aggressive ’Love Yourself’, hvor han på ret så bitter vis sviner en eks, er faktisk skrevet af popmusikkens store, hyggelige good guy: Ed Sheeran.

Manden, der netop har slået danmarksrekorder med fire koncerter, hvor over 150.000 mennesker dukkede op, har nemlig en særdeles succesfuld forretning som sangskriver ved siden af den heller ikke helt mislykkede solokarriere.

Udover Biebers ’Love Yourself’ har han blandt andet skrevet for One Direction og Zara Larsson. Solohittet ’Shape of You’ var i øvrigt tænkt som en Rihanna-sang. Men den beholdt han, klogt nok, til sig selv.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Calvin Harris feat. Rihanna ‘This Is What You Came For’ (2016): Skrevet af Taylor Swift

Nej, vent, tænker du måske nu. Calvin Harris og Rihannas ‘This Is What You Came For’ er jo skrevet af … *tjekker credits på Spotify* … Nils Sjöberg? Og altså ikke af Taylor Swift?

Men nej, Nils Sjöberg eksisterer slet ikke, viser det sig. Bag pseudonymet gemmer der sig – som mange fans allerede havde gættet kort efter sangens udgivelse – ingen ringere end Taylor Swift. Hun datede Calvin Harris i midten af 2010’erne og var altså så sød at skrive et verdenshit til kæresten.

Samarbejdet fik dog et grimt efterspil, da Calvin Harris i første omgang (ifølge ham selv efter Swifts ønske) benægtede, at hun var involveret. Hvorefter Swift meldte ud, at det skam var hende, der havde skrevet sangen. Der var vist noget kommunikation, der var gået lidt galt i det forhold.

Det er altså ikke alle sangskriverjobs, der ender lykkeligt for alle. ‘This Is What You Came For’ er til gengæld stadig en banger, så det er da altid noget!

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af