10 sange der ‘lavede en Kate Bush’ – og fik uventet succes på grund af en film eller serie

'Running Up That Hill' er langt fra den første sang, der har taget springet fra skærmen til hitlisterne.
10 sange der ‘lavede en Kate Bush’ – og fik uventet succes på grund af en film eller serie
Scarlet Pleasures ’What a Life’ fik nyt liv via 'Druk'. (Foto: Henrik Ohsten)

Kate Bushs fornyede og uventede (ikke mindst for hende selv) hitlistesucces har været en af årets store feel good-historier.

Den britiske musiker virker bare så oprigtig glad for sine nye fans, ‘Stranger Things’ brugte sangen på rørende vis, og så er ‘Running Up That Hill’ – lille detalje – jo også bare en vanvittig god sang.

What’s not to like? Endelig en glædelig historie uden ‘men’.

Kate Bush-succesen er unik i sit omfang, hvilket nok også skyldes, at vejen fra Netflix-binge til Spotify-streams er så kort – og, selvfølgelig, at sangen er en integreret (og hyppigt italesat) del af et centralt plotspor i tidens mest omtalte serie.

Historien er dog ikke fuldkommen unik. Der findes mange sange, der på uventet vis har fået medvind efter at have været med i en film eller serie.

Her har vi prøvet at samle ti af de vigtigste og sjoveste eksempler fra nyere tid (det vil sige post-2000) – dog med et par benspænd:

Sangen må ikke have hittet vanvittigt stort før filmen/serien. Hvis sangen har været et hit, så skal filmen/serien have introduceret den til et nyt publikum. Hermed det uventede element.

Det må heller ikke være titelnumre eller sange skrevet til en film eller serie – det er for oplagt. Vi har også udeladt sange, der fik et boost på grund af film, der handler om kunstneren. Om det så er biopics, musicals eller noget helt tredje.

Så nej, vi kan lige så godt sige det med det samme: Ingen ABBA-sange på grund af ‘Mamma Mia!’-succes, og ingen N.W.A-sange fra ‘Straight Outta Compton’. Sorry. For de eksempler er altså langt fra lige så interessante som de her uventede succeshistorier, vi har fundet frem til.

Dermed ikke mere pre-snak: Her kommer listen.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Scarlet Pleasure ’What a Life’ (via ‘Druk’) 

Lad os da bare starte i Danmark! Scarlet Pleasures ‘What a Life’ fik for bare et par år siden stor succes takket være sin centrale placering i Thomas Vinterbergs ‘Druk’, der, som nogle måske vil huske, boozede sig hele vejen til Oscar-triumf.

’What a Life’ (der blev udgivet året før ‘Druk’) er ikke en udpenslet del af plottet som ‘Running Up That Hill’ i ‘Stranger Things’, men nummeret har en utrolig symbolkraft i filmen, hvor det udtrykker selve glæden ved livet i Mads Mikkelsens siden ikoniske dansescene.

»Nogle gange passer en film og en sang så godt sammen, at der opstår noget helt magisk. En tilstand, hvor musikken og billederne bliver uadskillelige«, skrev Soundvenues musikredaktør, Christian Wolkoff, i en større kærlighedserklæring til denne perfekte symbiose af musik og film – og sådan var der nok mange, der havde det.

‘What a Life’ fløj nemlig op på de danske hitlister og var også at finde på vores liste over kandidater til årets sommerhit anno 2021. Den er pt. bandets mest streamede sang til dato på Spotify. ‘What a Life’ indeed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Nirvana ‘Something In the Way’ (via ‘The Batman’)

Før alle Nirvana-fans går helt i baglås: Nej, den her sang var på ingen måde ukendt inden dette års Pattinson-‘Batman’. Den er at finde på ‘Nevermind’ fra 1991, et af de mest kendte (rock)album i musikhistorien.

Men!

‘Something In the Way’ blev åbnet op for en ny generation i den dystre superheltefilm, hvor den – lidt i stil med ‘What a Life’ – har en central, symbolsk rolle.

Nirvana-sangen spiller – som Soundvenues Jakob Freudendal har skrevet i en analyse – »en helt central rolle i at indføre os i karakterens formørkede sind«. Den optræder hele to gange i filmen, endda næsten i fuld længde.

‘The Batman’s brug af sangen kunne mærkes på streamingtallene: ‘Something In the Way’ kravlede helt op i top-10 over mest spillede sange på Spotify globalt. Ikke dårligt for en sang fra 1991.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Imogen Heap ‘Hide And Seek’ (via ‘The O.C.’) 

‘The O.C.’ var et populært teenagedrama om ekstremt rige og priviligerede high schoolers – som samtidig fungerede som udstillingsvindue for 00’ernes toneangivende indie-bands.

Det lyder usandsynligt, men den er god nok: The Fader har for eksempel skrevet en artikel med overskriften »sådan ændrede ‘The O.C.’ serie-soundtracks for evigt«. Flere bands fik et gevaldigt skub af serien (som fanfavorit-karakteren Seth Cohens yndlingsband Death Cab For Cutie), men ingen mærkede nok mere til ‘The O.C.’-effekten end Imogen Heap.

Hendes autotune-ballade ‘Hide and Seek’ soundtrackede et afgørende moment i serien, hvor en af hovedpersonerne skyder sin kærestes bror, hvorefter denne falder ekstremt langsomt i gulvet, mens musikken spiller.

Jep, det var den type serie.

Scenen blev et meme (før memes var en ting), da YouTube-videoer begyndte at soundtracke for eksempel Mufasas død med Imogen Heap. Parodierne kulminerede med en siden legendarisk ‘Saturday Night Live’-sketch, hvor rækkevis af folk skyder hinanden til tonerne af ‘Hide And Seek’.

Sangen har siden lagret sig i vores fælles kulturelle hukommelse i sådan en grad, at den evige trendrytter Jason Derulo samplede den på ‘Whatcha Say’ fra 2009 – en sang, der i sin tur optrådte i ‘Gossip Girl’ som et slags full circle-moment.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Lizzo ‘Truth Hurts’ (via ‘Someone Great’) 

Lizzo er alle vegne for tiden og har i øvrigt også lige udgivet et album. Men i begyndelsen af karrieren gik det knap så godt.

‘Truth Hurts’ udkom i 2017, hvilket størstedelen af jordens befolkning ignorerede totalt. Først to år senere ramte sangen hitlisterne verden over. Det skete blandt andet takket være Netflix-filmen ‘Someone Great’.

Komedien brugte ‘Truth Hurts’ i traileren, og i filmen rapper hovedpersonen og hendes veninde med på teksten i en central scene. Hvilket igen viser, hvor stor forskel det gør, når en sang ikke bare optræder som stemningsmusik, men rent faktisk integreres i handlingen.

‘Truth Hurts’ blev et TikTok-hit takket være den såkaldte #DNAtest, og siden er Lizzo gået viralt på den ene eller anden måde nærmest hver anden uge – men bolden begyndte at rulle på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Sia ‘Breathe Me’ (via ‘Six Feet Under’) 

Nu vi er ved moderne popstjerner, der måtte kæmpe nogle år, før de slog igennem: Sia havde også en svær begyndelse, og hendes første tre album solgte ikke godt. Karrieren hang i en tynd tråd.

I hvert fald indtil den fik en omgang kunstigt åndedræt, da hendes ‘Breathe Me’ fik en afgørende rolle i det allersidste afsnit af HBO’s prestigeserie ‘Six Feet Under’. Serien brugte to af de mest klassiske virkemidler, man kan ty til for at fremhæve en sang: Mixtapet og montagen.

En af karaktererne laver således et form for afskedsmix til sin kæreste, der så hører Sias ‘Breathe Me’ under en køretur, hvor vi får en montage af flashforwards, der viser, hvordan alle karaktererne dør.

Rimelig intenst. Vice har kaldt det »en af de bedste montager i tv-historien«.

For Sia var den prominente placering afgørende. Gary Calamar, musikansvarlig for ‘Six Feet Under’, har kaldt det hendes »big break« i et interview hos Vulture.

Sia har siden fået sig en decideret popstjernekarriere og desuden haft stor succes som sangskriver, hvor hun blandt andet har bestyret teksten til Rihannas ‘Diamonds’.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

6. Gabrielle ‘5 Fine Frøkner’ (via ‘Skam’) 

Lad os lige vende tilbage til Skandinavien en stund og tale om serien, der som få andre har brugt moderne popmusik med stor succes: ‘Skam’!

Her på musikredaktionen har vi et ømt punkt for den norske gangstarap-banger ‘Si Ingenting’ af Kamelen, der spilles i sæson to, men der er selvfølgelig ingen tvivl om, at Gabrielles ‘5 Fine Frøkner’ er den ultimative ‘Skam’-slasker. Sangen bliver spillet hele to gange i serien og blev efterfølgende et hit, der nu har næsten 12 millioner visninger på YouTube.

Nummeret ramte også de danske dansegulve. Som dj’en Josefine Winding udtalte i et interview hos DR fra 2017: »Jeg spillede nummeret to gange i lørdags og kunne godt have spillet det en gang mere. Folk stod jo og ventede på det. Jeg tror slet ikke, at det havde fundet vej til den danske klubgænger uden ’Skam’«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

7. The Shins ‘New Slang’ (via ‘Garden State’) 

Ah, ‘Garden State’. Indiefilmen over alle indiefilm. Filmen, hvor Natalie Portman siger til Zach Braff, at han skulle prøve at fyre hovedtelefonerne på og lytte til The Shins – for det vil »ændre hans liv«.

Bedre reklame fås ikke, og dén scene har da også mere eller mindre (for)fulgt The Shins lige siden.

De blev større end nogensinde efter ‘Garden State’. Men de blev samtidig til ‘bandet fra Garden State’; synonyme med en særlig form for alvorsfuld indie-sensibilitet, for evigt sammenkædet med en Natalie Portman-anbefaling.

»Inklusionen på ‘Garden State’-soundtracket er velsagtens den vigtigste ting, der nogensinde skete for The Shins«, som en artikel hos AV Club formulerede det.

The Shins-bagmanden James Mercer er dog ikke bitter. Så sent som i sidste måned har han fortalt Dallas Observer følgende: »Dengang, da filmen kom ud, var jeg begejstret, og nu er jeg bare taknemmelig for, at det skete«.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. The Jesus & Mary Chain ‘Just Like Honey’ (via ‘Lost In Translation’) 

Sofia Coppolas ‘Lost In Translation’ med Scarlett Johansson og Bill Murray var ikke bare et instant kulthit, filmen havde også et soundtrack, der gjorde en ny generation besat af shoegaze og indiepop.

Især filmens hjerteskærende slutscene, hvor de to hovedpersoner går hver til sit til tonerne af The Jesus & Mary Chains ‘Just Like Honey’, var sådan et moment, der brændte sig fast blandt alverdens introverte emodrenge og indiepiger. Vi kårede scenen til en af de ti bedste filmslutninger i nyere tid.

‘Lost In Translation’-indflydelsen er måske ikke lige så direkte målbar som hos andre sange på denne liste, men tag vores ord for det: The Jesus & Mary Chain ændrede mindst lige så mange liv som The Shins.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. The Fray ‘How To Save A Life’ (via ‘Grey’s Anatomy’)

Denne er lidt af et unikum. Historien går sådan her: Band skriver en sang, der handler om at redde liv. Serie, der handler om at redde liv, tænker: Hey, den bruger vi! Og derefter tænker alle serier: Syg sang, den bruger vi også!

The Frays ‘How to Save a Life’ er simpelthen blevet go to-nummeret for både hospitalsserier og, ja, alle mulige andre ting som ‘New Girl’ for eksempel, der antageligvis bare kunne lide sangen. Men især ‘Grey’s Anatomy’ har gjort ‘How to Save a Life’ til fast repertoire.

Det var dén serie, der oprindeligt hjalp den indtil da ukendte sang ind på hitlisten i USA, og siden har der endda været en scene, hvor castet synger sangen, mens de opererer. Det er en … syret scene.

Til denne spøjse sanghistorie har vi blot ét spørgsmål: Hvorfor lavede The Fray aldrig sangen ‘How to Catch a Killer’, som så kunne være blevet brugt i alle krimier nogensinde? Føles som en spildt mulighed.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. Metallica ‘Master of Puppets’ (via ‘Stranger Things’)

Det er ikke kun Kate Bush, der har nydt godt af ‘Stranger Things’-effekten.

Gode gamle Metallica har også fået fornyet hitlistesucces med ‘Master of Puppets’, der soundtracker en visuelt overvældende scene, hvor Joseph Quinns karakter Eddie Munson spiller sangen på guitar – oven på sin trailer i den dæmoniske parallelverden. Wrauw.

Metallicas 35 år gamle klassiker har måske ikke fået samme gigantiske verdenssucces som ‘Running Up That Hill’, men ‘Master of Puppets’ opnåede takket været Netflix-serien sine højeste hitlisteplaceringer nogensinde i USA og England.

Hvilket Metallica, lidt som Kate Bush, havde det ret fedt over.

»Måden, Duffer-brødrene har inkorporeret musik i ‘Stranger Things’ på, har altid været next level, så vi var mere end psyched over, at de ikke bare inkluderede ‘Master of Puppets’ i serien, men endda byggede en så afgørende scene op omkring sangen«, lød det fra bandet via Instagram.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af