‘Someone Great’: Venindetrio er godt selskab i letbenet breakup-film på Netflix
Jenny er sidst i 20’erne, har fart på karrieren, og så har hendes kæreste igennem ni år lige slået op med hende.
For at hele sårene og feste igennem med sine veninder en sidste gang, før hun flytter fra New York til San Francisco, inviterer hun bedsteveninderne Blair og Erin med til endagsfestivalen Neon Classic. En festival kvinderne har været faste gæster ved siden studieårene.
Aftenen bliver en vild fest med sjov og ballade, men også introspektive øjeblikke om skellet mellem de ungdommelige 20’ere og de skræmmende voksne 30.
Filmen er solidt plantet i år 2019. Der bliver slynget med referencer til Tinder, sociale medie-trends, popkultur og slang, der nok er gået af mode om et par år. Det er en romcom for den moderne kvinde i stil med, hvad ’Sex and the City’ var for kvinder omkring årtusindeskiftet – dog uden at nå den til sokkeholderne.
Pigegruppen udviser ligeledes den diversitet, man må forvente i 2019: Jenny er en rapkæftet og fandenivoldsk latina, spillet af Gina Rodriguez fra ’Jane the Virgin’. Hun er den kreative, udadvendte type, der drømmer om at leve af sit talent som musikjournalist. Hende man gerne vil invitere med til festen. Erin, spillet af DeWanda Wise, er ligefrem og siger tingene, som hun føler, de er. Hun er sort og lesbisk og har svært ved at binde sig til et fast forhold. Trekløveret fuldendes af Blair (Brittany Snow), den hvide, blonde, pæne 12-tals pige, der på overfladen har styr på sit liv.
Der er altså ikke meget nyt under solen, men dynamikken mellem veninderne fungerer godt, og man køber deres venskab på godt og ondt. Nok kan de ikke altid enes, men de er der for hinanden, når det gælder. Og filmen er herligt fri for unødvendigt drama og sidehistorier. Det er en gruppe, man helt godt kunne tænke sig at hænge ud med. De er godt selskab.
Det bedste ved ’Someone Great’ er dog uden tvivl Jenny og hendes ekskæreste Nates (LaKeith Stanfield) forhold, der bliver udrullet igennem korte flashbacks igennem filmen. De er det søde, sjove, fjollede par, der har optrådt i alle pastel- og neonfarvede musikvideoer siden 2010. Men de er også filmens hjerte. Mange kan helt sikkert nikke genkendende til parrets mange finurligheder og tossestreger, om end måske mere fordi de er hashtag-relatable, end fordi de er nuancerede karakterer med et uddybet forhold.
Det hele bliver lige lovligt letbenet i længden, og man kan spørge sig selv, hvad filmen egentlig har på hjerte. De introspektive øjeblikke varer kun to sætninger, så er de overstået. Problem løst. Videre. Sidste nat i byen er en god, enkel præmis, men forbliver her en lidt intetsigende rammesætning. De tager til Neon Classic (som figurerer overraskende lidt i filmen), men de kunne lige så godt havde taget et hvilket som helst andet sted hen. Jennys flytning sætter heller ikke nok på spil, til at deres aften føles som enden på en æra, som det gør det i’Superbad’ eller ’Sidste nat med kliken’.
Det er hyggeligt at se en breakup komedie, hvor venskaber og karriere godt kan trumfe den monogame kærlighed. Men det er også en film, hvor man ikke skal tænke alt for nøje over detaljerne. Som for eksempel hvordan Erin og Blair kan nå fra festivalen og hjem til Erins flirt, der helt tilfældigvis er oppe og fuldt påklædt midt om natten for at tale deres forhold igennem og tilbage til efterfesten, før solen står op, og festen for længst er ovre. Eller hvordan de tre piger kan indtage uanede mængder af alkohol og stoffer og stadig virke helt upåvirkede og have fornuftige og meget ædruelige samtaler til langt ud på natten.
Kort sagt:
’Someone Great’ er en hyggelig, uforpligtende popcornsromcom at nyde under dynen, når kærligheden driller.
Læs også: Disse serier skal du streame i maj – fra George Clooneys krigssatire til Netflix-serie på dansk