Gilli gav karrierens med afstand bedste koncert i Royal Arena

Gilli gav karrierens med afstand bedste koncert i Royal Arena
Gilli. (Foto: Nikolaj Bransholm/Soundvenue)

Gilli gav lørdag aften en koncert, der fuldstændig ændrede måden, vi må tænke om ham på.

Før rapperens store show i Royal Arena var han kendt som en sky kunstner, der dybest set ikke bryder sig om at stå på en scene. Han har ofte ladet makkeren Kesi stå for at opildne publikum til sine optrædener. Og så var der selvfølgelig den katastrofale koncert sidste år til ØreSound, hvor Gilli simpelthen drak sig i hegnet.

Den Gilli – det tør jeg godt sige efter den her koncert – er fortid.

Hans optræden var et kvantespring. Det var ligesom, når rumskibet flyver med lysets hastighed i ’Star Wars’. Eller når hovedpersonen i ‘Dragon Ball Z’ går super saiyajin (som Gilli rapper på ‘Ibiza’) og får superkræfter.

Det her var ikke den gamle Gilli. Det var noget helt nyt.

Jeg skal være den første til at indrømme, at jeg ikke troede, at Gilli var i stand til det her.

Showet var helt enkelt gennemført. Fra de gigantiske visuals bag rapperen til de skarpt koreograferede gæsteoptrædener. Der blev ikke sat en fod forkert.

I gamle dage havd Gilli nok brugt gæsterne som støtte og ladet dem blive på scenen gennem hele showet. Men denne aften leverede Node, Sivas, Benny Jamz, Saveus og Kesi blot korte bidrag og forsvandt så igen. Gilli havde ikke brug for en skulder at hvile sin albue på.

Det her var Gillis show. Koncerten startede med sætningen »det her, det life« fra introen fra det nye album ’Suave World’, og optrædenen havde vitterlig noget biografisk over sig. Han spillede sange fra hele karrieren. Det startede med ’Orale’ og ’Fissehul’, fortsatte med ’Ækte vare’-numre og tunge Molo-hits, og endte med et album, der kun er få uger gammelt.

Gilli. (Foto: Nikolaj Bransholm/Soundvenue)

Det imponerende var, at han rappede stort set uden backtrack. Selv under sangpassagerne, der normalt er båret af studietricks og autotune. Det er ikke bare noget nyt for Gilli, det er uhørt for stort set alle rappere fra hans generation. Det var en åbenbaring at høre, hvor stærkt hans stemme strålede igennem live.

I takt med at koncerten skred frem, og han mærkede publikums anerkendelse, voksede hans selvtillid.

Da han nåede til sange som ’Habibi Aiwa’ sang han af sine fulde lungers kraft. Det var lyden af en kunstner, der blev bevidst om sin egne stemme – og sin egen magt. På ’Kender ik’ i morgen’ brugte han endda publikum til korpassagerne.

Gilli virkede også for første gang i karrieren selvsikker nok til at bære en koncert helt alene.

Han rappede ’L.U.V’ i en akustisk version, som var han en sanger på den lokale strandbar, og den ellers ikke specielt interessante ’Varmeste herinde’ blev også opført i en nedskaleret udgave. De to sange er ikke just de stærkeste i rapperens katalog, men her fik de en ny dimension.

Det samme gjorde ’Baianá’ fra det tropiske ‘Carnival’-album, hvor Gillis taktfaste »jeg har gjort – det – længe« blev punkteret af trommeslag, mens glimmer dalede ned over salen som en tropisk regnbye. ’Tidligt op’ blev leveret foran en standermikrofon, hvilket gav balladen ekstra gravitas.

Gilli i Royal Arena. (Foto: Nikolaj Bransholm/Soundvenue)

Her er jeg nødt til også at fremhæve rapperens chefproducer og koncert-dj Nicki Pooyandeh. Eller »Nicki-Nicki-Nicki-Nicki-mayn«, som Gilli kaldte ham.

Han har skabt alt fra fransk turborap til brasiliansk festmusik og jersey club-beats for rapperen, og i Royal Arena fik han produktionerne til at blomstre yderligere. ’Orale’, Sivas’ ’D.A.U.D.A.’ og ’Miami Vicer’ fik nye introer og detaljer i live-opsætningen.

Der var et tidspunkt under koncerten, hvor Gilli lige skulle trække vejret.

Det var tilfældigvis lige inden sangen ’Kærlighed’. Alle klappede og hujede af manden på scenen, der tillod sig et oprigtig lykkeligt, smil mens han genert kiggede ud over publikum.

Det virkede som momentet, hvor det gik op for ham, at det virkelig var lykkedes. Der var en forsigtig og lidt vantro glæde i hans ansigtsudtryk.

»Fortæl mig: Hvad er kærlighed«, sang han efterfølgende. Men han kendte nok godt svaret på spørgsmålet: Det var jo lige foran ham.


Kort sagt:
Gilli gav karrierens med afstand bedste koncert i Royal Arena. For første gang fremstod han som en kunstner, der ikke kun kan indtage hitlisterne, men også landets største scener.

Gilli. Koncert. Royal Arena.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af