Spotify Wrapped afslører, at vi lyttede til det samme som altid i 2022 – med én stor undtagelse

Spotify har netop offentliggjort årets mest streamede kunstnere, sange og album. Listerne er domineret af de samme stjerner som altid – men hvis du kniber øjnene sammen, kan du se et par nye navne, der udfordrer de sædvanlige hitliste-herskere.
Spotify Wrapped afslører, at vi lyttede til det samme som altid i 2022 – med én stor undtagelse
Gilli peger på årets mest streamede artist: Ham selv. (Foto: Nikolaj Bransholm/Soundvenue)

ANALYSE. Velkommen til dette års Spotify Wrapped – den samme som sidste års Spotify Wrapped!

Gilli er stadig Danmarks største artist. Skarpt efterfulgt af samarbejdspartnerne Kesi og Branco. Derudover kan vi – chokerende nok! – stadig godt lide popstjerner som Ed Sheeran, Bieber, Drake og The Weeknd.

Otte ud af dette års ti mest streamede artister i Danmark lå også i top 10 sidste år. Sådan ser stilstand ud. En stilstand, som nogle mener, at streamingtjenester som Spotify er med til at forstærke. Men det er en anden historie.

Tilbage på Wrapped-sporet: Internationalt set er billedet også fastfrosset.

Den trehovedede hydra af Drake, The Weeknd og Taylor Swift udgør sammen med et k-pop-indslag (BTS) og en reggaetonstjerne (Bad Bunny) den globale top fem over mest afspillede artister.

Ser det bekendt ud? Så er det fordi, det er næsten præcis den samme top fem som sidste år. Vi har blot erstattet én canadisk popstjerne – Bieber – med en anden: The Weeknd.

Ingen. Forandring. Overhovedet.

Er Spotify kommet til at genudsende sidste års toplister? Eller har 2022 bare været et år, hvor vi hørte det fuldstændig samme som altid? Er vi gået i ring?

Det kunne godt se sådan ud ved første øjekast. Men knib øjnene sammen, og du kan få øje på et par artister, der har udfordret de sædvanlige hitlisteherskere. I hvert fald her til lands.

For i Danmark er der trods alt to nye navne på listen over mest afspillede musikere. Du kan måske godt gætte, hvem de er. Tobias Rahim (nummer to) og Andreas Odbjerg (nummer seks). Landets to store, nye popstjerner.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Især Tobias Rahim føles som den store undtagelse i monotonien på hitlisterne: En kunstner, der for alvor er brudt igennem til de øverste luftlag på den danske musikscene. Han har haft et enestående år, der har budt på non-stop hits, Roskilde-koncert, storstreamende debutalbum og senest en digtsamling.

Ifølge Spotify Wrapped var hans ’Stor mand’ og ’Mucki Bar’ årets to mest streamede sange. Det er næsten overraskende, at han ikke er nummer ét på listen over mest afspillede artister, men det siger måske også bare noget om Gillis magt. Og om det faktum, at Gilli har udgivet to album i 2022.

Hvis man lige finder sin lup frem og svinger den over listen med årets mest streamede album og sange, er der også et par andre nye navne blandt de gamle kendinge.

Den maskerede rapper D1ma – som aldrig havde udgivet musik før i år – har lavet årets sjettemest streamede sang i form af det uventede house-rap-hit ’Drøm mig væk’.

Den unge rapper Lamin er slået igennem til ægte stjernestatus med ’Kronisk skeptisk’, der ligger nummer seks på listen over de mest streamede album i år.

Den danske musikscene er altså ikke kun gået i ring i 2022. Lidt bevægelse har der været.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det siger også sig selv, at der er masser af spændende musik, der ikke figurerer på de her hitlister.

Men det er nu alligevel påfaldende, hvor mange gengangere der har været fra 2021 på dette års Spotify Wrapped. Udskiftningen er minimal.

Hvilket ikke ligefrem virker som et sundhedstegn: Det er da mere interessant, når musikscenen er bare en smule mere dynamisk end det her!

Vores ønske til næste år er derfor, at der vil være flere nye navne at få øje på, når vi sidder her igen i 2023.

I mellemtiden kan man glæde sig over, at Danmark i år for alvor fik to nye popstjerner i form af Rahim og Odbjerg – og at unge rappere som D1ma og Lamin lykkedes med det store gennembrud.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af