Roskilde Festival-plakaten er klar – her er syv scoops fra dagens annonceringer

Med dagens 53 nye bookinger er Roskilde Festivals musikprogram færdigt – omend der plejer at lande lidt flere annonceringer, når tidsplanen udkommer. Her fremhæver vi syv særligt stærke bookinger fra pakken.
Roskilde Festival-plakaten er klar – her er syv scoops fra dagens annonceringer
21 Savage. (Foto: Sue Kwon)

21 Savage

»21, CAN YOU DO SUM FOR ME!«

Shit, det bliver vildt at stå i en menneskemængde foran Orange og agere Drake, der beder 21 Savage om at gøre det, han er bedst til – nemlig at rappe med sit ikonisk kølige flow.

21 Savage kan levere en hitparade, som de fleste rappere vil misunde: ‘Redrum’, ‘Runnin’, ‘A Lot’, ‘Bank Account’, ‘X’.

Hitparaden bliver kun mere imponerende, når vi medregner de mange hits han har lavet gæsteoptrædener på, som også plejer at fylde i hans sætlister: Post Malones ‘Rockstar’, Metro Boomin og The Weeknds ‘Creepin’, Drakes ‘Jimmy Cooks’, Travis Scotts ‘Topia Twins’, Yung Nudys ‘Peaches and Eggplants’ – og hvis 21 ikke spiller sidstnævnte, kan man jo altid se Yung Nudys koncert dagen efter. Han er nemlig også lige blevet annonceret.

21 Savage spiller på Orange Scene torsdag 4. juli.

PinkPantheress. (Foto: Burak Cingi/Redferns)

PinkPantheress

PinkPantheress skulle have spillet på Roskilde Festival i 2022, men hun endte med at melde afbud i sidste øjeblik. Allerede dengang var hendes særegne blanding af sukkersøde popvokaler og atmosfæriske drum’n’bass-produktioner noget af det mest hypede i popmusikkens verden. I årene efter har hun kun vokset sig større.

Først og fremmest har hun fået et megahit i form af Ice Spice-samarbejdet ‘Boy’s a Liar Pt. 2’, der tog verden med storm i 2023. De to har nu fået samme spilledag – tør man håbe på gensidige gæsteoptrædener?

I efteråret 2023 udgav hun så det stærke debutalbum ‘Heaven Knows’, der slog hendes stjernestatus fast.

PinkPantheress har derudover vist sig at være særdeles indflydelsesrig. Danske Thea Dora lyder eksempelvis tydeligt inspireret englænderens cutecore-lyd, og det samme kan siges om det seneste output fra Dayyani.

Man kan dårligt booke en popstjerne, der har fingeren mere på pulsen end PinkPantheress, og så bliver det endda hendes første optræden på dansk jord nogensinde. Scoop-faktoren kunne dårligt være større.

PinkPantheress spiller torsdag 4. juli.

Amaarae. (Foto: PR)

Amaarae

Der er ikke rigtig nogen anden popsanger, der bruger sin stemme på samme måde som ghanesisk-amerikanske Amaarae. Hendes skingre, over-karikerede, næsten tegnefilmsagtige fraseringer minder nærmest mere om Playboi Carti end om hendes r’n’b-genrefæller.

Ikke, at hun som sådan kan reduceres til r’n’b. Det ene øjeblik laver hun afrobeats, det næste er vi ovre i alternativ r’n’b, og hun er ikke bleg for at lege med funk, psykedelia eller klubmusik.

Amaarae ep-debuterede tilbage i 2017, men det er først med sidste års ‘Fountain Baby’-album, at hun for alvor har slået sit navn fast som en af popmusikkens mest interessante nye navne.

Amaarae spiller torsdag 4. juli.

Belle and Sebastian. (Foto: PR)

Belle and Sebastian

Vi lever ikke længere i en æra, hvor Roskilde befolker toppen af plakaten med koryfæer, der har hærget i årtier – Foo Fighters er undtagelsen, ikke reglen. Men i plakatens midterlag finder man stadig godt med erfarne kunstnere, der særligt inden for rock- og indie-cirkler har opnået legendestatus. Og i det regi er Belle and Sebastian en fænomenal booking.

Det skotske indiepop-syvkløver var senest aktuelle med 2023-albummet ‘Late Developers’, men deres diskografi går helt tilbage til midten af 90’erne, hvor de hurtigt fik ry for at være noget af det mest instrumentalt finkæmmede og lyrisk spidsfindige i hele indie-sfæren. I dag står særligt de tre første album, ‘Tigermilk’, ‘If You’re Feeling Sinister’ og ‘The Boy With the Arab Strap’ som klassikere.

Deres koncerter får ganske konsekvent gigantiske roser – den seneste håndfuld år har de endda fået ry for at blive decideret festlige, selv om det klassiske materiale godt kan være lidt indadvendt.

Belle and Sebastian spiller torsdag 4. juli.

Tinashe. (Foto: PR)

Tinashe

Tinashes gennembrudshit ‘2 On’ har over ti år på bagen. Hun er i årene efter blevet en af genrens mest konsekvente albumkunstnere. R’n’b-verdenen har ikke mange tre-album-runs, der matcher hendes albumrække fra 2019 til 2023, der endda kvalitetsmæssigt toppede med sidste års ‘BB/Ang3l’.

Tinashes musikalske udtryk er blevet mere vovet og alternativt med årene, samtidig med at håndværket kun er blevet stærkere. Ørehængere som ‘Needs’ og ‘Uh Huh’ er sensuelle bangers, der ubesværet burde kunne sætte ild til eksempelvis Arena.

Tinashe har ikke været ofte i Danmark, men hun har før vist, at hun mestrer at fængsle et Roskilde-publikum, da hun i 2017 fortryllede Arena omgivet af dansere, der gav projektet en visuel og fysisk dimension.

Tinashe spiller fredag 5. juli.

Decisive Pink. (Foto: PR)

Decisive Pink

I 2020 bookede Roskilde en spirende russisk artpop-komponist ved navn Kate NV, men corona satte en stopper for festivalen. Siden er Kate NV kun blevet mere abstrakt og uforudsigelig i sine værker, der efterhånden befinder sig meget langt fra poppens rammer.

I 2022 dannede hun duoen Decisive Pink med amerikanske Angel Deradoorian, der ved siden af en hæderlig solokarriere nok er bedst kendt som medlem af Dirty Projectors under deres storhedstid.

Sidste år albumdebuterede Decisive Pink med ‘Ticket To Fame’. Den albumtitel er nok ironisk ment, for det her er ikke musik, man bliver berømt for.

Det er musik, der inviterer til fordybelse og nørderi. Den slags, der pludselig spiller vokalerne baglæns, og hvor synthesizeren bliver så skinger, at det nok kan gå dig på nerverne, hvis du ikke er solgt på præmissen. Tænk The Knife, når de var allermest abstrakte.

Decisive Pink spiller lørdag 6. juli.

Water From Your Eyes. (Foto: PR)

Water From Your Eyes

Lad os lige tage to i træk, der ikke kunne være længere fra hitlisterne – og som nok hører bedst hjemme på små scener som Gaia eller Gloria.

Den eksperimenterende rockduo Water From Your Eyes har seks album på samvittigheden, men de slog især deres navn fast med albummet ‘Everyone’s Crushed’ fra sidste år, der med sine tætpakkede teksturer og mekaniske grooves hypnotiserede mange nye fans.

Legesygen er på sit højeste, når Water From Your Eyes træder på scenen. Herfra har forsanger Rachel Brown det med at demonstrere en shoegaze-kanaliserende distancerethed, alt imens Nate Amos fræser afsted på sin guitar og kreerer de smukkeste støjlandskaber.

I de rette intime rammer kan dette meget vel blive en uforglemmelig rockkoncert.

Water From Your Eyes spiller fredag 5. juli.

Se alle dagens annonceringer HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af