’Onkel’ nomineres til fornem nordisk filmpris

’Onkel’ nomineres til fornem nordisk filmpris
Peter Hansen Tygesen og Jette Søndergaard i 'Onkel'. (Foto: Per Arnesen)

Kandidaterne til Nordisk Råds Filmpris 2020 er i dag blevet offentliggjort.

Årets danske bidrag bliver det sønderjyske drama ’Onkel’, som fik en flot modtagelse og vandt hovedprisen ved Tokyo International Film Festival 2019 samt en Bodil for Bedste manuskript.

’Onkel’ er instruktør og manuskriptforfatter Frelle Petersens anden spillefilm (den første var ’Hundeliv’ fra 2016), og handler om den unge kvinde, Kristine (en storspillende Jette Søndergaard), der bor sammen med sin invalide onkel (Peter Hansen Tygesen) på hans gård i Sønderjylland. Her lever de en stille tilværelse med en dagligdag præget af rutineopgaver.

Alt ændrer sig imidlertid for Kristine, da hun møder den lokale dyrlæge, Johannes (Ole Caspersen), som opfordrer hende til at assistere ham. Parallelt med dette opstår der en kærlighedsrelation mellem Kirstine og bondesønnen Mike (Tue Frisk Petersen), der kommer til at rejse spørgsmål om hele hendes tilværelse.

’Onkel’ er blevet udvalgt af den danske jury, blandt alle danske film, der havde premiere i perioden 1. juli 2019 til 30. juni 2020.

Filmen skal konkurrere mod finske ’Dogs Don’t wear Pants’ af Jukka-Pekka Valkeapää og Juhana Lumme, islandske ’ Echo’ af Rúnar Rúnarsson, norske ’Barn’ af Dag Johan Haugerud og svenske ’Charter’ af Amanda Kernell.

Vinderen udpeges i Reykjavik 29. oktober 2020 af en jury bestående af repræsentanter fra alle fem nordiske lande, hvoraf de danske medlemmer udgøres af Per Juul Carlsen, Jacob Wendt Jensen og Eva Novrup Redvall. Prisen består af 350.000 danske kroner, og vinderen vurderes på baggrund af filmens forankring i den nordiske kultur, kunstneriske kvalitet og originalitet. Sidste år blev det til en dansk sejr til May el-Toukhys ’Dronningen’.

Se trailerne til de fem kandidater ‘Onkel’, ’Dogs Don’t wear Pants’, ’Echo’, ’Barn’ og ‘Charter’.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af