’Burnt’

I takt med at interessen for moderne madkunst, nye kokkestjerner og gode råvarer har rodfæstet sig i en hipstersmart livsstil, skulle man mene, at tiden for alvor var moden til mundvandinducerende madfilm, hvis hektiske køkkenkulisse indbyder til brandvarme løjer.

Instruktør John Wells’ ’Burnt’ med Bradley Cooper er dog ikke den saftige dissekering af en Michelin-hungrende mesterkoks nykker, man have håbet på. Scenografien er som løftet fra et mad og boligmagasins glittede sider, men Wells lidt for kliniske kamera formår aldrig helt at fange køkkenets sydende intensitet eller retternes lækre stoflighed som i fx sidste års ’Chef’ og den animerede, men ikke desto mindre stærkt vellykkede ’Ratatouille’.

Hvad ’Burnt’ imidlertid har, er et imponerende cast, og det er sålunde takket være gode folk som Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl, Emma Thompson og Matthew Rhys’ samlede stjernewatt-karisma, at man lapper ’Burnt’ i sig på samme måde, som en fantastisk sovs får selv de kedeligste kartofler til at glide ned.

Adam Jones (Cooper) er en arrogant enfant terrible med to Michelin-stjerner i bæltet. Efter et episk karriere-clusterfuck i Paris har Adam sendt sig selv til tælling i en tarvelig østersjoint i New Orleans, men ved en rund million rensede skaldyr smider kokken forklædet og flyver til London, optændt på at gøre comeback og sikre sin tredje stjerne.

Med hjælp fra maître-d’en Tony (Brühl) overtager Adam komfuret på det estimerede Langham Hotel. Men det er ikke piece of cake at samle et loyalt køkkenteam, når man som Adam er berygtet i branchen for at være en løs kanon, der tidligere drak hjernen ud og slap rotter løs på konkurrerende restauranter.

Adams fatalistiske krumspring i Paris, der sågar har skaffet ham et gangsterlignende tæskehold på nakken, oprulles delvis gennem overskitseret dialog, når bad boy’en sparrer med gamle bekendte – fra Uma Thurmans madanmelder og Alicia Vikanders ekskæreste til Omar Sy (’De urørlige’), modtageren af førnævnte rotter. Og desværre synes kokkens fortid i stigende grad at være langt mere interessant end det forudsigelige soningsdrama, ’Burnt’ langsommeligt ælter.

Sienna Miller genforenes med sin ’American Sniper’-mand i rollen som Helene, upcoming kokkegeni og alenemor, og sammen med Coopers ditto fine scener med Brühl og Rhys (som Adams fusionsgeniale modsætning) brygger skuespillernes kemi sympatiske highlights i en film, der ellers har svært ved at etablere sin hovedperson som mere og andet end en narcissistisk røv.

Men gode præstationer og Ramsay-inspirerede tirader over kødgryderne kan ikke redde ’Burnt’ fra at føles som en luftig erstatning for en hovedret, der aldrig bliver serveret.


Kort fortalt:
Et imponerende stjernecast med Bradley Cooper og Sienna Miller i front underholder hæderligt i John Wells pænt polerede kokkefilm. Men selv ikke Coopers hypnotiserende blå glugger kan rykke ved det faktum, at ’Burnt’ er en kalorielet snack, der aldrig rigtig mætter.

Spillefilm. Instruktør: John Wells. Medvirkende: Bradley Cooper, Sienna Miller, Daniel Brühl, Emma Thompson, Matthew Rhys, Omar Sy, Alicia Vikander, Uma Thurman. Spilletid: 101 min. . Premiere: Den 10. december
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af