Lena Dunham: »Mange kvinder siger, at serien har fået deres sexliv til at virke normalt«

I snart seks sæsoner har Lena Dunham vist det hele frem, både deller, appelsinhud og politisk ståsted. Men om lidt er det slut. Før sidste ombæring af ’Girls’ starter på HBO Nordic 13. februar, har vi mødt den 30-årige superstjerne i New York og fået hende til at gøre status over serien, sex og Donald Trump.
Lena Dunham: »Mange kvinder siger, at serien har fået deres sexliv til at virke normalt«
Foto: Larry Busacca/Gettyimages

Hun har tabt sig. En observation, de fleste kvinder begejstret ville labbe i sig, men i tilfældet Lena Dunham er man i tvivl.

Vi møder hende i et halvkøligt lokale i en af Manhattans skyskrabere, hvor hun har taget en sweater over kjolen og samlet det engang korte, nu skulderlange hår, i fletninger. Trods den vinterlige påklædning er det tydeligt, at der er ryddet ud i de deller, som hun generøst og aldeles befriet for skam har vist frem igennem snart seks sæsoner af ’Girls’.

Lena Dunham har allerede taget afsked med den serie, der har bragt hende berømmelse og redefineret opfattelsen af, hvordan en kvindekrop skal se ud. Hun har flashet sin buttede figur med en stolthed, der har vakt genklang langt ind i virkeligheden, og hun har skrevet og instrueret en serie, der satte nye standarder for komediegenren.

Med sine akavede, ublufærdige sexscener og sit væld af politisk ukorrekte dialoger blev ’Girls’ det tiltrængte frikvarter, der satte livet i realistisk perspektiv efter lækkerhedsorgiet i blandt andet ’Sex and the City’.

Lena Dunham blev også den feministiske figur, der forsøgte at samle sin generation af kvinder omkring Hillary Clinton under valgkampen. Alligevel er det Donald Trump, der i dag sidder i Det Hvide Hus og repræsenterer alt det, Lena Dunham afskyr – abortmodstand og mandsdominans – mens vi sidder her, en råkold vinterdag i New York, og skal tale om alt det, ’Girls’ har betydet.

Girls4
Promobillede for ‘Girls’ sæson 6

Hvad håber du, seerne vil tage med sig, når de har set sidste sæson af Girls?
»Jeg håber, seerne vil tænke, at vi kommer godt ud af serien. At vi har ladet karaktererne vokse, men inden for en realistisk ramme. Og så håber jeg, at de kvindelige seere vil blive inspireret til at tænke, at de har valgmuligheder. Der er så mange kvinder i denne verden, der føler sig fanget, selv om de i virkeligheden har rig mulighed for selv at vælge. Det er mit håb, at de vil blive mere bevidste om, hvor mange muligheder de har inden for rækkevidde«.

Hvad er det for nogle muligheder, som kvinder går glip af, og som mænd måske tager for givet?
»Mænd tager for givet, at de kan rykke opad i deres karriere. Mænd tager for givet, at de kan bede om det, de ønsker sig. Mænd tager for givet, at de kan træde ud af relationer og stadig være okay mennesker. Der er en særlig stigma omkring at være single som kvinde, som ikke eksisterer for mænd.

Mænd tager for givet, at uanset om de er ti kilo overvægtige og eller fem kilo undervægtige, er de stadig attraktive i kvinders øjne. Mænd tager for givet, at de har fuld kropslig selvbestemmelse, og det er en af grundene til, at det er så vigtigt for kvinder at stå sammen i denne tid. For selv om din egen ret til at bestemme over din krop ikke er truet, er andre kvinders rettigheder i fare. Og så længe alle kvinder ikke er fri, er ingen fri«.

Trump påvirker ikke hvide middelklassekvinder

’Girls’ er jo blevet udråbt som en politisk budbringer. Var det tilsigtet?
»Jeg havde aldrig forestillet mig, at serien ville blive opfattet som politisk. Hvad politisk er der ved at vise livet, som vi kender det? Det at fremstille kvinder som komplicerede og uperfekte væsener bør aldrig være politisk. Jeg har altid forsøgt at holde mine egne politiske overbevisninger ude af serien, for jeg vil ikke være belærende eller lave tv, der fortæller dig, hvem du skal stemme på. Men hvis man læser mellem linjerne, er det rigtigt, at man hurtigt kan gætte, hvad mine idealer er«.

Hvis du skulle skrive en sæson mere i det politiske klima, der er lige nu – efter at Donald Trump er blevet valgt – hvordan havde den så set ud?
»Faktum er, at de fire kvinder i serien er hvide middelklassekvinder, som næppe påvirkes alverden af Donald Trumps politiske tiltag. De vil typisk stadig have adgang til for eksempel prævention og abort.

Dem, der påvirkes, når lovene laves om, er immigranter, sorte kvinder og dem, der lever under fattigdomsgrænsen. De betaler prisen, når abortloven ændres, når muslimer forbydes indrejse, og når den offentlige sundhedsforsikring sløjfes.

Så selv om det ville være interessant at lave en sæson, hvor de fire kvinder blev politisk vakt, er sandheden, at hvide kvinder med finansiel tryghed ikke rammes hårdt. Det er en del af det uretfærdige i de politiske ændringer, vi nu ser«.

The New York Premiere Of The Sixth & Final Season Of "Girls" - Red Carpet
Allison Williams, Zosia Mamet, Lena Dunham og Jemima Kirke under premieren på ‘Girls’ sæson 6 i New York. Foto: Neilson Barnard/Getty Images.

Du støttede selv Hillary Clinton under valgkampen og har opbygget en markant politisk platform. Hvad skal der ske med den nu?
»Jeg vil via mit nyhedsbrev – Lenny Letter – fortsat skabe et rum, hvor kvinder kan diskutere politiske og personlige emner. Jeg ser det som min opgave fortsat at give kvinder et sted, hvor de kan læse, tænke og få en stemme. Jeg har tænkt mig at gøre, hvad jeg kan, for at holde folk informeret.

Faktum er, at der er meget misinformation i omløb, blandt andet om abortrettigheder. Mange piger og unge kvinder får forkert information af deres forældre, deres lærere og deres seksualvejledere. De er underoplyste. Mange forstår heller ikke de principper, som Black Lives Matter-bevægelsen bygger på, de forstår ikke den reelle betydning, når muslimer bandlyses fra USA. Jeg tror på, at mere information får folk til at træffe bedre valg og gør dem mere tolerante«.

Sex er akavet og kompliceret

Du og resten af Hollywood er blevet gjort til medansvarlige for Trumps succes, netop fordi I har lagt afstand til hans vælgere. Hvad er din respons?
»Jeg er sikker på, at mange er trætte af at lytte til berømtheder, der fortæller andre, hvad de bør gøre. Det er jeg også selv. Men jeg mener samtidig, at vi har et ansvar for at bruge vores position til at sige vores mening.

Jeg synes ikke, at nogen skal stemme på en præsidentkandidat, fordi en kendis har opfordret dem til det. Men jeg vil fastholde, at vi, som har en offentlig stemme, skal bruge den til at tale imod had og uretfærdighed«.

Kan du finde på selv at stille op til et præsidentvalg i fremtiden?
»Jeg synes ikke, jeg er kvalificeret – eller rettere: Der var engang, jeg ikke mente, jeg var kvalificeret, men efter Donald Trump er blevet præsident, er konklusionen vist, at alle kan blive præsident«.

Girls2
Riz Ahmed og Lena Dunham i første afsnit af ‘Girls’ sæson 6, der får premiere på mandag.

’Girls’ er kendt for nogle meget udpenslede sexscener, mange af dem spillet af dig selv. Hvad er formålet med dem?
»Når vi viser en sexscene i ’Girls’, så ligner det rent faktisk sex. For mig har det aldrig handlet om at være seksuelt offensiv eller om at vise nøgenhed bare for at gøre det. Men de sexscener, vi normalt ser på tv, er alt for langt fra virkeligheden.

Jeg har set meget tv-sex, hvor kvinden beholdt bh’en på, og hvor hun så ud, som om hun virkelig nød noget, der ikke så ud til at være en skid dejligt. Det var vigtigt for os at fortælle kvinderne derude, at de ikke er alene med dårlige seksuelle erfaringer. Vi har fået mange reaktioner fra kvinder, der siger, at ’Girls’ har fået deres sexliv til at føles normalt, hvor de tidligere har gået og tænkt: Gør jeg det forkert? Sex er ofte akavet og kompliceret, og det skal vi turde afbilde«.

Resten er bare sovs

Du har gjort oprør mod den stereotype opfattelse af kvindekroppen. Synes du, at kropsidealet har ændret sig, mens serien har kørt?
»Jeg synes, der er en udvikling i gang, og vi ser flere forskelligartede kroppe end tidligere. Vi ser også flere forskellige racer og køn, for eksempel transseksuelle, i de store modemagasiner. Jeg var selv på forsiden af Glamour Magazine, hvor de ikke retoucherede min appelsinhud væk, og det var i sig selv en sejr.

Jeg tror, at branchen undervurderer deres publikum, hvis de tror, at vi ikke vil se ægte mennesker. Både kvinder og mænd vil gerne se kroppe, de kan relatere til på en ægte måde. Det er ikke en kvindes krop og udseende, der står i vejen for sex eller et forhold til en mand. Hvis noget står i vejen, er det hendes selvopfattelse og tro på, hvem hun selv er«.

Tror du, at du har haft en indflydelse på den ændring, der er ved at ske i samfundets opfattelse af kropsidealet?
»Jeg er en del af en gruppe af kvinder, der kæmper en fælles kamp. Ud over mig består den af blandt andre Amy Schumer, Gaborey Sidibe og Mindy Kaling. Nære venner, der alle har gjort en forskel i forhold til kvinders opfattelse af deres egne kroppe«.

Girls3
Lena Dunham som Hannah i andet afsnit af ‘Girls’ sæson 6.

Hannah siger på at tidspunkt i serien, at hun vil være sin generations stemme. Blev Girls’ det – stemmen for en generation?
»Vi lever i en verden med så store forskelligheder, at en enkelt serie – specielt en med fire hvide kvinder – ikke kan tale for en hel generation.

Men vi prøver at skabe et kalejdoskop, hvor vi viser de behov og den passion, som mange bærer rundt på. Derfor er det også vigtigt, at flere og flere kvinder, fra alle baggrunde, udtrykker sig og får mulighed for at gøre det til et bredt publikum«.

’Girls’ har været en kæmpemæssig succes. Føler du et pres i forhold til, hvordan du skal gentage den i fremtiden?
»Nej, faktisk ikke. Det er spændende, hvad der venter. Jeg har det ligesom hende, der engang sagde: ’Jeg har drømt og fået opfyldt alle mine drømme. Resten er bare ekstra sovs’. Der er stadig meget, jeg gerne vil opnå, men hvis jeg ender med at bruge resten af mit liv på at opdrage børn og hunde, så er det også okay.

Jeg har fået en kæmpe chance for at gøre det, jeg elsker, så hvis resten af mit liv skulle bruges på at være aktiv i mit lokalsamfund og opdrætte en flok pudler, så gik det nok alligevel! Så nej, jeg er ikke bange. Jeg elsker det, jeg laver, så jeg har ingen planer om at stoppe«.

Læs også: Hannah er verdens værste jobansøger i trailer til sidste sæson ‘Girls’

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af