‘Norsemen’: Norsk (!) Netflix-serie tager tykt pis på ’Vikings’ og ’Game of Thrones’

‘Norsemen’: Norsk (!) Netflix-serie tager tykt pis på ’Vikings’ og ’Game of Thrones’
'Norsemen' er noget så unikt som en vikinge-spoof indspillet på norsk og engelsk med de samme skuespillere

Forestil dig, at DR og Ole Bornedal med Kulturministeriets mange millioner i ryggen var gået all in og havde gjort den i forvejen komiske ’1864’ til rendyrket satire… og så lige optog en engelsk version med samme skuespillere, når nu man var i gang.

Det er nogenlunde, hvad nordmændene Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen har gjort med deres vikinge-spoof ’Norsemen’, der er blevet vist på NRK som ’Vikingane’ og nu kan ses på Netflix. Og de er ikke rigtigt kloge, vores norske naboer.

Første afsnit hedder ’Homecoming’, og seriens vikinger er da også kommet hjem for at overtage deres retsmæssige trone fra den fashionable udgave af middelalderen, som ’Vikings’ og ’Game of Thrones’ har indprentet i kulturen.

Der er manbun, men ikke meget model over Arvid og resten af vikingerne i den lille flække Norheim omkring år 790. Men det kommer den dekadente romerske slave Rufus for at rette op på. Han bliver en del af den kujonagtige høvding Orms planer om at gøre landsbyen til kulturhovedstad med Rufus som ’creative director’. Det er moderne lederskab og first world problems, der er på spil.

For hvordan finansierer man Rufus’ kompromisløse kunstinstallation uden statsstøtte? Man går selvfølgelig på plyndringstogt med hor og ædegilde som bonus. Spørgsmålet er, om kunsten er nok med slangeøjede Jarl Vargs slæng på lur.

De første sekunder af serien kunne til forveksling ligne de dyre HBO-serier med imponerende supertotaler af et lille vikingeskib på det åbne hav og mellem de gigantiske norske fjelde. Men så begynder de at tale.

Det kan være, det blot er min personlige hang til det absurde, men alene tanken om et helt cast, der med syngende norsk accent kaster sig hovedkulds ud i deadpan-konversationer på engelsk om pardating og halskæder af afhuggede munkepikke… Det er umuligt at stå for.

Tonen og komikken er sine steder ikke langt fra den sorte humor fra ’Monty Python and the Holy Grail’ og Mel Brooks’ ’Robin Hood – helte i underhylere’. Komikken opstår typisk ved, at vikingerne anlægger en moderne distance til middelalderens brutale skikke og traditioner. Sikrer man sig virkelig et liv i Valhalla ved at ofre sig ved at kaste sig udover en klippeskrænt, og går spådomme nu også i opfyldelse ved at drikke en skål spyt?

Ligesom forbillederne er ’Norsemen’ bygget op omkring enkeltsituationerne, der føles som små sketches. Ikke alle ideer rammer lige rent, og det mere dramatiske grundplot føles ofte kluntet og tilfældigt skruet sammen. Det er dog til at leve med, når skuespillerne – hvoraf 13 er gengangere fra ’Lilyhammer’ – holder så imponerende højt et niveau, hvad angår komisk timing.

I Kåre Conradi som den uduelige kryster Orm har serien sin egen David Brent fra ’The Office’, blot med perler i skægget. Han går konsekvent rundt og fyrer floskler og filmcitater af såsom »agree to disagree« med den efterfølgende kommentar: »Det er noget, jeg er begyndt at sige…«.

Serien er ekstremt quotable med fast inventar som »in the name of Loke« og »serious as cancer«. Der bliver også citeret pænt fra både ‘Vikings’ og ‘Game of Thrones’, blandet andet med en titelsekvens, der starter som ’GoT’s maratonintro, men tager en smutvej på kortet og derfor kun tager fem sekunder. I et afsnit får Rufus en kranieknusende bodyguard med tilnavnet ’Bonecrusher’, som Cersei fint kunne hyre, skulle The Mountain gå på pension. Uden at røbe for meget er der også et fint spin på The White Walkers.

Og så er der den smukt højlandske og samtidig buldrende musik som patosfyldt modspiller til de åndssvage optrin. I afsnit tre straffes en træl med at få hugget øret af i ren ‘Reservoir Dogs’-stil, og der sparres i det hele taget ikke på volden med tværdelte slagtninger, som fremhæves af et detaljerigt lyddesign.

Skaberne Helgaker og Torgersen er relativt uerfarne. Udover dette ambitiøse vikingeprojekt er de kun krediteret for den kortlivede SoMe-satire ’Hæjstægg’, hvor Jakob Oftebro spillede naturblogger. Med ’Norsemen’ har de til gengæld skabt en komisk guldklump på størrelse med Jellingstenen.

»Det siges jo, at den, som kun tager spøg for spøg og alvor kun alvorligt, har fattet begge dele dårligt«, lyder en af Orms latterlige argumentationer på syngende norsk-engelsk. ’Norsemen’ har fattet det!

Anmeldt på baggrund af hele den engelsksprogede sæson på Netflix.

Læs også: ‘Vikings’ sæson fem byder på to danske stjerner og masser af blod – se teaseren

Tv-serie. Hovedforfatter: Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen . Medvirkende: Kåre Conradi, Nils Jørgen Kaalstad, Trond Fausa, Silje Torp . Spilletid: 6 afsnit á 30 min.. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af