Tre film dyster om at blive årets danske Oscar-kandidat

Tre film dyster om at blive årets danske Oscar-kandidat
Flora Ofelia Hofmann Lindahl i 'Du som er i himlen'. (Foto: Scanbox)

Med ‘Druk’ og ‘Flugt’ som sensationelle danske Oscar-succeser de seneste to årgange er der noget at leve op til, når den danske komité skal vælge, hvilken film der skal repræsentere de rødhvide faner ved den kommende Oscar-uddeling.

Nu har komitéen peget på sin shortlist på tre film, hvorfra det endelige valg skal findes 27. september.

De tre film er Tea Lindeburgs intense periodedrama ‘Du som er i himlen’, Frelle Petersens fintfølende sønderjyske sorgdrama ‘Resten af livet’ og Ali Abbasis seriemorderfilm ‘Holy Spider’, der var udtaget til hovedprogrammet i Cannes sidste år.

Valget ligger ikke helt så lige for som med ‘Druk’ og ‘Flugt’. ‘Holy Spider’ er nok forhåndsfavorit, da den med udtagelser til de førende festivaler i Cannes i foråret efterfulgt af Telluride og Toronto her i september har den uden sammenligning største internationale profil.

Det er til gengæld også en film, der med sin nærgående historie om en kvindemorder i Iran foreløbigt har delt vandene.

‘Du som er i himlen’ har noget kørende for sig med sin kvindedrevne historie om en mareridtsfødsel i slutningen af 1800-tallet, mens ‘Resten af livet’ nok er den af de tre med størst følelsesmæssig kraft – en faktor, der også betyder noget i Oscar-sammenhæng, om end kategorien for Bedste Internationale Film traditionelt er den mest finkunstnerisk bevidste.

Til gengæld vil en af filmens helt store styrker, den autentiske forandring i det sønderjyske miljø, nok gå tabt hos et internationalt publikum.

‘Holy Spider’ virker således umiddelbart som det rigtige valg. Om den danske Oscar-komité er enige, finder vi altså ud af 27. september.

Komitéen består af formand Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, Kim Magnusson fra Producentforeningen, Søren Balle fra Danske Filminstruktører, Mette Heeno fra Danske Dramatikere, Jan Weincke fra Dansk Filmfotograf Forbund, Nanna Frank Rasmussen fra Danske Filmkritikere, Line Bjørn Daugbjerg Christensen fra Danske Biografer og Filminstituttets afdelingschef for Fiktion, Marianne Moritzen.

Oscar-akademiet offentliggør 21. december den shortlist på 15 film, der skal kæmpe om de fem nomineringer i feltet for Bedste Internationale film.

Nomineringerne offentliggøres 24. januar, mens selve Oscar-showet finder sted 12. marts.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af