Adam Scotts 10 bedste roller manifesterer, at han er en af tidens mest undervurderede skuespillere

Adam Scott er han en af tidens mest eftertragtede tv-skuespillere, men alligevel virker det, som om han aldrig har fået den anerkendelse, hans præstationer ellers berettiger – som disse 10 præstationer tydeligt beviser.
Adam Scotts 10 bedste roller manifesterer, at han er en af tidens mest undervurderede skuespillere
Adam Scott i 'Severance'. (Foto: Apple TV+)

Adam Scotts karriere har på mange måder haft et klassisk antrit.

I 90’erne snusede han til et par småroller hist og pist, eksempelvis som obsternasig teenagebølle i ’Boy Meets World’, indtil han i 00’erne gjorde sig bemærket med mere genkendelige biroller i film som ’The Aviator’ og ’Step Brothers’.

Det første store gennembrud kom med ‘Party Down’ og blev siden cementeret med ’Parks and Recreation’, hvor Scott hurtigt voksede sammen med rollen som den undselige og socialt akavede statsrevisor, Ben Wyatt.

Siden har han oplevet lidt af et karriereboom, og i dag nyder han stor succes med Apple TV+-fænomenet ’Severance’ (en af de bedste serier i 2022), hvis anden sæson forhåbentlig snart pyntes med en premieredato.

Til trods for hans massive succes på film og i særdeleshed tv, lader det dog stadig til, at han er mærkværdigt undervurderet.

Vi vender derfor spotlyset mod Scott, der netop har rundet 50 år, og giver her et bud på hans 10 bedste roller.

‘The Secret Life of Walter Mitty’. (Foto: Disney+)

10. ‘The Secret Life of Walter Mitty’

Scotts rolle som Life Magazine-bossen Ted Hendricks i Ben Stillers vidunderlige ’The Secret Life of Walter Mitty’ er en af hans mest usympatiske.

Hendricks job er naturligvis utaknemmelig af natur, eftersom hans opgave er at trimme Life økonomisk helt indtil benet. Problemet er så bare lige, at Hendricks tilsyneladende mangler enhver form for empati over for magasinets hårdtarbejdende personale og dem, han vælger at give kniven. I stedet fremstår han – tilsyneladende selvbevidst – som en dominerende og nidkær slambert.

Scott spiller Hendricks med stort overskud og giver karakteren en fornøjelig, tumpet deadpan-attitude, samtidig med at han hygger sig i filmens egentlige skurkerolle.

Han har også stor ære i nogle af filmens sjoveste øjeblikke. Scenen, hvor Hendricks clasher med Mitty i en af sidstnævntes dagdrømmerier i kampen om et stykke børnelegetøj, stikker ud. Det hele eskalerer i en voldsom action/superhelte-sekvens, som er lige dele genial og gakket.

Kan ses på Disney+.

‘Friends with Kids’. (Foto: PR)

9. ‘Friends with Kids’

I Jennifer Westfeldts smalle, men stjernebesatte romcom ’Friends with Kids’ indtager Scott rollen som Jason, en succesfuld marketingschef, der indgår en aftale med bedsteveninden Julie (Westfeldt) om at få et barn sammen.

Modsat parrets jævnaldrende venner, der er gået i retning af en mere traditionel familiesammensætning, er Jason og Julie fast besluttet på at bygge deres familie op omkring deres platoniske venskab.

Filmen er sødmefuld, velskrevet og har fine observationer om moderne parforhold, men kunne let være faldet til jorden med den tydelige hang til genrens fortærskede klichéer. I sidste ende er det Scott og Westfeldts smittende kemi, der løfter filmen op på et niveau, som er markant højere end den typiske amerikanske romcom.

Kan ses på Filmstriben.

‘The Vicious Kind’. (Foto: PR)

8. ‘The Vicious Kind’

I 2009 var Adam Scott ikke et household name, der fik publikum til at stimle mod billetlugerne eller fjernbetjeningerne. I stedet brugte han tiden fornuftigt og opbyggede et solidt renommé ved at medvirke i flere indiefilm og serier.

I Lee Toland Kriegers (som siden har instrueret afsnit af ’You’ og ’Shadow and Bone’) ‘The Vicious Kind’ demonstrerer Scott sin overbevisende tæft for drama i en rolle som den selvdestruktive Caleb, der kommer imellem sin brors Peter og dennes nye kæreste Emmas forhold under Thanksgiving.

Caleb er kæderyger, ubehøvlet, misogyn, neurotisk og døjer med søvnløshed, efter hans kæreste har været ham utro. Derudover er hans forhold til sin far Donald (en veloplagt J.K. Simmons) lagt i ruiner grundet et fælles traume. Altså en lige dele tragisk og usympatisk karakter, som Scott, der i adskillige scener bærer filmen, formår at fortolke med stor overbevisning.

Caleb kunne let være blevet en intetsigende kliché, men i Scotts hænder er han både interessant og flerfacetteret.

Kan desværre ikke streames herhjemme på nuværende tidspunkt.

‘The Overnight’ (Foto: PR)

7. ‘The Overnight’

Det kan være en uoverskuelig hovedpine at få venner, når man er barn. Men når man er voksen og har hele sit bagkatalog og fordomme som referenceramme for potentielle bekendtskaber, kan det være alt fra et lotteri til en uventet oplevelse.

Det er præmissen i sexkomedien ’The Overnight’, hvor Scott og Taylor Schilling fra ’Orange is the New Black’ spiller parret Alex og Emily, som netop er flyttet til Los Angeles med deres søn.

Her møder de det jævnaldrende par Kurt (Jason Schwartzman) og Charlotte (Judith Godrèche), som ligner et potentielt vennepar, men da de mødes over en middag med en tilhørende overnatning, viser det sig, at deres forventninger til venskabet stikker i hver sin retning.

Scott er fremragende i rollen som den tilknappede og skeptiske Alex, der får skubbet adskillige grænser undervejs i filmen, og hans sammenspil med især Schilling og Schwartzman giver filmen uventet kant og charme.

Kan ses på Viaplay, Rakuten TV og SF Anytime.

‘The Good Place’. (Foto: Netflix)

6. ‘The Good Place’

I den glimrende fantasyserie ’The Good Place’ (Adam Scotts andet samarbejde med serieskaber Michael Schur, der også stod bag ’Parks and Recreation’) spiller Scott en lumsk og ondsindet dæmon ved navn Trevor.

Trevor stammer fra den ene side af efterlivet, The Bad Place, som er ækvivalenten til The Good Place, hvor seriens hovedperson Eleanor (Kristen Bell) hører hjemme. Han er kolerisk, nedladende, sadistisk, ja, faktisk den direkte modsætning til Ben Wyatt fra ’Parks and Recreation’.

Rollen som Trevor viser, hvor alsidig en skuespiller Scott er, og til trods for at hans dygtige scenepartnere hedder Kristen Bell og Ted Danson, formår han ofte at stjæle opmærksomheden med en virtuos blanding af karisma og øretæveindbydende respektløshed.

Det er svært at vælge, men scenen, hvor han sidder og klipper negle på en restaurant, er Scott i djævelsk topform.

Kan ses på Netflix.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. ‘Step Brothers’

Man skal stå tidligt op, hvis man vil duellere med John C. Riley og Will Ferrell i en komediefilm. Hedder man Adam Scott, kan man dog sagtens tillade sig at snooze en smule.

Scott stod nemlig over for de to garvede sværvægtere i Adam McKays platte og bizarre, men også overvejende morsomme ’Step Brothers’, hvor han uden besvær bød de to sjove mænd op til dans. Riley og Ferrell spiller de to hjemmeboende mandebørn, 40-årige Dale og 39-årige Brennan, hvis forældre gifter sig i starten af filmen.

Scott spiller Brennans lillebror Derek, der ganske vist er langt mere succesfuld end sin umodne bror, men også er en afstumpet blærerøv, der dominerer alle i sin familie – fra sin underkuede kone (Kathryn Hahn) til Brennan.

En række af filmens sjoveste indslag er med Scott i centrum, blandt andet når han forsøger at sælge sin mors og stedfars hus. Og hans introduktion med en uforglemmelig version af Guns N’ Roses evergreen ’Sweet Child O’ Mine’ er en genialitet i sig selv.

Kan ses på Viaplay, Blockbuster og C More.

‘Big Little Lies’. (Foto: HBO Max)

4. ‘Big Little Lies’

Med en rolleliste, der tæller stjerner somReese Witherspoon, Nicole Kidman, Alexander Skarsgård, Zoë Kravitz, Laura Dern og Meryl Streep, vil Adam Scotts navn helt naturligt falde lidt i baggrunden.

Alligevel formår han at springe i øjnene med sin fornemme præstation som Ed Mackenzie, Madelines (Witherspoon) ægtemand, i det storhittende HBO-drama ’Big Little Lies’. Ed er en rar og mild karakter, som dog også gemmer på en mørkere side, der glimtvis kommer til overfladen.

Der er adskillige scener i ’Big Little Lies’, hvor Scott demonstrerer sit alsidige talent, men især konfrontationen med Madeline, når Ed indser, at hun har været ham utro, vidner om, hvor mange dybder Scott faktisk tilførte rollen.

Kan ses på HBO Max.

‘Party Down’ sæson tre. (Foto: Starz)

3. ‘Party Down’

Før han var Ben Wyatt i ’Parks and Recreation’, var Adam Scott Henry Pollard i Starz’ underholdende komedieserie ’Party Down’.

Her blev han synonym med catchphrasen »Are we having fun yet?«, som var en replik, Henry blev kendt for i en reklame, inden hans skuespillerkarriere braste sammen om ørene på ham. For at tjene til dagen og vejen arbejder den modløse Henry hos et cateringfirma, hvor han må finde sig i, at kunderne genkender ham for selvsamme reklamerolle, der ødelagde hans karriere.

Rollen som Henry i ’Party Down’, der blandt andet er udtænkt af Paul Rudd og Rob Thomas (’Veronica Mars’), var en af Scotts tidlige hovedroller i en serie, og allerede dengang viste han, at man næppe finder nogen bedre straight man som modstykke til et gakket karakterunivers – her blandt andet Ken Marinos fjogede caterleder Ron Donald og Ryan Hansens storskrydende Kyle Bradway.

For nylig fik en revival af ’Party Down’ premiere med tredje sæson, og trods en pause på 13 år gled Scott uimponeret og ubesværet ind i rollen som Henry.

Kan desværre ikke streames herhjemme på nuværende tidspunkt.

‘Severance’. (Foto: Apple TV+)

2. ‘Severance’

Dan Ericksons fremragende ’Severance’ genforenede ham med Ben Stiller, der både er producer og instruktør på Apple TV+-serien. Her stråler han i en svær dobbeltrolle som Mark Scout og Mark S., Marks spaltede personligheder i arbejds- og privatregi (hans såkaldte innie og outie).

Scott får det til at se nemt ud, når han skifter mellem de to vidt forskellige versioner af Mark, og det er i den grad takket være Scotts indlysende kvaliteter. Han balancerer flot mellem det hjernevaskede mappedyr, Mark S., som han er på arbejdet hos det dubiøse firma Lumon, og den sorgfyldte Mark Scout, der fortrænger tabet af sin kone i privaten.

Scott, der (endelig!) blev Emmy-nomineret for sin præstation, bliver bakket op af et yderst veloplagt cast (fra Zach Cherry, Britt Lower og Tramell Tillman til garvede veteraner som John Turturro, Christopher Walken og Patricia Arquette), men til syvende og sidst er det Scott, der fortjener det meste af hæderen, og som viser at han med lethed kan løfte en stor hovedrolle, akkurat som han kan skabe mindeværdige biroller.

Kan ses på Apple TV+.

‘Parks and Recreation’ (Foto: SkyShowtime)

1. ‘Parks and Recreation’

Der var et mulehår til forskel mellem første- og andenpladsen. I sidste ende er Scotts store gennembrud som claymation- og calzone-aficionadoen Ben Wyatt i den højt elskede ’Parks and Recreation’ dog stadig hans bedste rolle. Scott er lige dele sjov, rørende, nørdet, ambitiøs og socialt akavet i rollen som revisoren Wyatt – og så løber han endda med opmærksomheden i flere af seriens afsnit.

Wyatts introduktion kom i slutningen af anden sæson af den populære mockumentary, hvor han ankom til Pawnee sammen med kollegaen Chris (»Ann Perkins!«) Treager (Rob Lowe). Begge var fornøjelige tilføjelser, og mens den topatletiske og karismatiske Chris var en øjeblikkelig fan darling, var Ben Wyatts straight man perfekt som modspil til seriens mere skøre karakterer såsom ultraliberale Ron Swanson, den lapsede Tom Haverford og den fjollede skopudser Andy Dwyer.

Scott har fortalt til GQ Magazine, at Ben Wyatt ikke var den oprindelige rolle, han gik til audition på. Det var derimod en karakter ved navn ’Josh’, der skulle fungere som romantisk modstykke til Ann Perkins (Rashida Jones). Heldigvis fik han afslag og blev siden castet som Wyatt – og det er vi mange, der er taknemmelige for.

Kan ses på HBO Max og SkyShowtime.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af