En komedieserie om livet efter døden? ’The Good Place’ fik aldrig den opmærksomhed i Danmark, den har fortjent

Mens de fleste herhjemme kender Michael Schurs ’The Office’, ’Parks and Recreation’ og ’Brooklyn Nine’Nine’, er Schurs ’The Good Place’ blevet mere overset. I år sluttede serien, der er en intelligent og filosofisk behandling af døden – forklædt som virkelig sjov komedieserie.
En komedieserie om livet efter døden? ’The Good Place’ fik aldrig den opmærksomhed i Danmark, den har fortjent
Fra venstre: Jameela Jamil som Tahani Al-Jamil, Kristen Bell som Eleanor Shellstrop, Manny Jacinto som Jason Mendoza og William Jackson Harper som Chidi Anagonye i 'The Good Place' (Foto: PR)

ANBEFALING. ’The Good Place’ fik premiere på NBC i september 2016. Den amerikanske tv-kanal havde håbet, at serien ville klare sig godt, eftersom det var komediekometen Michael Schur – manden bag serier som det amerikanske ’The Office’, ‘Parks and Recreation’ og ’Brooklyn Nine-Nine’– der stod bag den. 

Men at den skulle blive NBC’s mest sete serie foran eksempelvis ’30 Rock’ og netop ’The Office’, var der næppe nogen, der havde kunnet forestille sig. Godt hjulpet af streamingpremiere på Netflix og Hulu blev den efterhånden set af cirka 10 millioner mennesker ugentligt. 

’The Good Place’ nåede over fire sæsoner at få hele 13 Emmy-nomineringer, mens Vox har kaldt den for »banebrydende tv«.

Alligevel er det, som om serien ikke har nydt nogen væsentlig opmærksomhed herhjemme. Og nu hvor sidste sæson er løbet over skærmen tidligere på året, og man dermed kan nyde hele molevitten i én appetitlig mundfuld, er det på tide at lave om på.

Velkommen til efterlivet 

I seriens første afsnit, bliver vi introduceret for den usympatiske og fordrukne Eleanor Shellstrop (Kristen Bell)

Eleanor sidder på et venteværelse, som hun ikke kan huske, hvordan hun er havnet i. På væggen står der: »Velkommen! Alt er fint«, skrevet med grøn neonfarve.

Eleanor bliver kaldt ind på et kontor af Michael (Ted Danson), som kan fortælle hende, at hun altså er død, og at hun lige nu befinder sig ved sidste stop, inden hun skal placeres i nabolaget, der hedder ’The Good Place’. Det er stedet, hvor gode mennesker som hende kommer hen, når de mister livet. 

‘The Good Place’ (Foto: PR)

Problemet er bare, at Eleanor ikke er dén gode person, som Michael har forvekslet hende med. Eleanor bliver parret op med sin sjælemakker Chidi Anagonye (William Jackson Harper), som er filosofiprofessor i etik og moral, som mere åbenlyst hører til på det gode sted.

Eleanor og Chidi bliver introduceret for et andet sjæleligt forbundet par ved navn Tahani Al Jamil (Jameela Jamil) og Jianyu (Manny Jacinto). En velkomstkomite bestående af Michael fra kontoret og en ’ikke-robot-ikke-menneske’-assistent ved navn Janet introducerer parrene for hinanden. Tahani præsenteres som en altruistisk helt lig Jeanne d’Arc og Jianyu som munken fra Taiwan, som har levet i afholdenhed fra al menneskelig nydelse størstedelen af sit liv. 

Men … Jianyu hedder faktisk Jason Mendoza og er en småkriminel danser fra Jacksonville, og Tahani har aldrig tænkt én eneste ikke-selvcentreret tanke. 

De to par ender med at afsløre deres hemmeligheder for hinanden, og det viser sig faktisk, at professoren Chidi heller ikke har været et pragteksemplar af et menneske – han har nemlig reflekteret så meget over tingene, at han er endt med at forvolde skade på folk omkring ham. 

Kvartetten bliver enige om, at de med Chidi i nestorrollen må lære at blive etiske og moralske mennesker, så de kan forblive i ’The Good Place’. 

Men i deres jagt på at blive ordentlige mennesker, erfarer de dog samtidig, at der er noget i vejen med det her gode sted. For hvad nu hvis de i virkeligheden er havnet i helvede? 

Filosofiprofessorer som konsulenter

’The Good Place’ er nem at give sig i kast med. Setdesignet er lyst og pastelfarvet, når der er noget godt forude – og mørk med suspenseful music playing, når hovedpersonerne står over for en vanskelig udfordring. 

Serien jonglerer sin komik på en nænsom måde, og det er de hverdagsagtige problematikker, man primært griner af. 

I et afsnit bliver Chidi tilbudt en blåbærmuffin, men da Chidi lige har opdaget, at høstningen af blåbær har store omkostninger for miljøet, pejler han ud i en længere afhandling om fordelene og ulemperne ved at spise muffinen.

Ted Danson som dæmonen Michael og Kristen Bell som Eleanor Shellstrop i ‘The Good Place’ (Foto: PR)

Kvartetten i centrum er på sin vis arketyper, man har stødt på mange gange i komedieserielandskabet. Men det er en pointe i sig selv.

Eleanor repræsenterer den selvretfærdigende og uansvarlige type. Den guddommeligt smukke Tahani er hende, som har fået alt serveret på et sølvfad. Chidi er den lidt irriterende nørd, som er blevet ’friendzoned’ lidt for mange gange, og så har vi Jason, der har en IQ som en guldfisk. 

Men ved hjælp af Ted Dansons Michael bliver kvartetten til helstøbte personer med ucharmerende sider, vi lærer at forstå og faktisk holde af. 

Serien viser, at med tålmodighed og ambition kan du ende med at forstå selv det mest irriterende menneske i dit liv. 

Det kan lyde banalt, men faktisk er serien oprigtigt filosofisk nysgerrig og klog under den lette overflade.

Michael Schur ansatte professorer inden for etik og moralfilosofi som konsulenter på serien, og de oplærte skuespillerne, holdet og Schur selv i de forskellige filosofiske discipliner, man bliver introduceret for i serien på en håndgribelige måde. 

For eksempel bruger Chidi Jasons ringe evne til at behovsudsætte til at forklare dem om første- og andenrangsønsker inden for moralfilosofi. Og man får lov til at se, hvordan Jason kvajer sig gang på gang, indtil han lærer, at nydelsen ved noget, man har ventet på og arbejdet for, føles bedre – især for éns selvforståelse. 

Håb for kvajpanderne

Der er ikke nogen løftede pegefingre i ’The Good Place’, der i stedet er fortrøstningsfuld. Den fungerer som en påmindelse om, at du på trods af at have kvajet dig en milliard gange stadig kan lære at leve i overensstemmelse med dine indre værdier. 

I sidste sæson oplever man desuden et »kosmisk Coachella«, som Lisa Kudrow, der spiller den antikke filosof og matematiker Alexandria af Hypatia, udtrykker det. 

‘The Good Place’ (Foto: PR)

Uden at skulle afsløre noget slutter serien akkurat så endegyldigt, som en serie af denne slags bør slutte.

Og den sidste sæson er i virkeligheden behandlingen af det evigtgyldige spørgsmål: Hvad skal der ske med dem, vi efterlader, når vi går bort? 

Sæsonen er også en eksistentiel påmindelse om, at det, der gør livet skønt, faktisk er, at det ikke varer for evigt.

I seriens sidste filosofilektion, som Chidi underviser, afslutter han timen med at citere filosoffen Todd May, der ovenikøbet selv er med i lektionen: 

»Dødelighed giver mening til de begivenheder, der indbefatter vores liv. Og moral er dét, der hjælper os med at navigere i deres meninger«. 

’The Good Place’ kan utvivlsomt redde de mørklagte dage, der venter forude. 

’The Good Place’ kan ses på Netflix. 

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af