’Ombord’: Én deltager er den helt store stjerne i TV 2’s ærlige reality-satsning

’Ombord’: Én deltager er den helt store stjerne i TV 2’s ærlige reality-satsning
Emma i 'Ombord'. (Foto: TV 2)

På skærmen bevæger billederne af azurblåt havvand og kridhvide sandstrande sig i slowmotion. Så kommer citatet:

»Den vigtigste rejse i livet er at finde sig selv«.

Jeg ser unge, smukke mennesker i profil. De har alle et spørgsmål om livet, som de søger at finde svar på. Det står der på skærmen i hvide, tynde bogstaver. Men kan man finde sig selv ved at rejse ud i det ukendte foran rullende kameraer?

Introen til TV 2 Echos nye reality-serie ’Ombord’ på TV 2 er smuk. Præmissen for programmet står soleklart og fængende frem. Jeg vil vide, hvad de otte unge deltagere kæmper med. Hvad er det for nogle dilemmaer, de bærer rundt på, og hvordan mon de håndterer at leve så tæt med hinanden i fire uger på en lille sejlbåd?

Få minutter inde i seriens første afsnit kommer teaseren med højdepunkter fra hele sæsoner, og her lægger TV 2 virkelig i ovnen til det helt store livsomvendende reality-tv. Deltagerne græder i armene på hinanden. De har hemmeligheder. Det stormer i night vision. En føler sig udenfor. En anden får et langt kram. Nu er der dannelsesrejse på TV 2. Nu bliver det vildt.

Emma på 24 år skriver sit dilemma ned i slowmotion på en rulle brunt pergamentpapir i en bådhytte et sted i det indonesiske øhav. Selvom produktionen sikkert har haft råd til helt almindeligt hvidt papir, er det bare ekstra dramatisk og alvorligt med det brune indpakningspapir, som vi kender fra sørøverfilmene og Søstrene Grene. 

Marie i ‘Ombord’. (Foto: TV 2)

Gruppen af deltagere er samlet på båden. Emma er nervøs. Hun fortæller, at hun har tabt svimlende 75 kilo. Nu drømmer hun om at lære at leve med sin krop i ro og accept i stedet for bare at overleve. De andre deltagere møder Emma i hendes usikkerhed ved at lade hende vide, at de forstår, hvad hun kæmper med. Emma bliver rost for sit mod og store arbejde med sig selv. Hendes bekendtgørelse og de andre deltageres reaktioner på hendes dilemma er et rigtig godt eksempel på alt det ved ’Ombord’, jeg elsker ved programmet, og det, jeg samtidigt synes, er dets største hæmsko.

’Ombord’ er bygget op om deltagernes rejser i livet. Serien er et portræt af en generation af unge, som alle er i tvivl om deres placering i tilværelsen. Gør jeg det godt nok? Er jeg nok? Skal jeg gå den sikre vej eller satse alt og finde min egen sti i livet?

Det er skønt at se et reality-tv-program med ærlige, unge mennesker, der formår at favne hinanden og deres egne individuelle kampe. Det er lykkeligt, at gruppen af programdeltagere ikke bekriger hinanden eller stiller sig kritiske over for de mange forskellige måder, de hver især har valgt at leve på.

‘Ombord’. (Foto: TV 2)

Men, men, men … Når præmissen for et realityprogram så er, at vi skal se en gruppe unge mennesker, der alle sammen går med hver deres store, uforløste livsdilemmaer, som de skal afsløre og forsøge at løse i flok, dør spændingen og dramaet desværre, lige så snart dilemmaerne bliver præsenteret for gruppen og alle, inklusive hovedpersonerne bag dilemmaerne, bare er cool med det hele.

Hvad gør man så, når ens programdeltagere ikke farer i flæsket på hinanden, og når de fleste af dem lidt for hurtigt når til en accept af deres egen livssituation?

Man kaster dem for rotterne. Sådan helt bogstaveligt talt. I afsnit 3 skal deltagerne overnatte på en øde ø. Fordi, kryb og nightvision kameraer, det må da skabe drama! Nok hedder programmet ’Ombord’, men tænk bare på, hvor meget fare man kan møde på land.

Og der kommer drama på land. Altså, det vil sige, der er et par sekunder til allersidst i afsnittet, hvor kameraet når at fange en rotte, der løber over lejrpladsen i mørke. Pigerne hviner. Afsnittet slutter brat med rotten som cliffhanger. Næste afsnit starter, hvor vi slap. Rotten løber igen over skærmen og ud af billedet. Gruppen synes, det vrimler med biller over det hele. De går i seng og vupti, væk er dramaet.  

Josephine i ‘Ombord’. (Foto: TV 2)

Josephine på 28 er seriens helt store stjerne og undtagelsen, der bekræfter, hvor spændende et tv-program ’Ombord’ er. Hun lider af dødsangst. Før hun skulle med ombord på rejsen med TV 2 Echo, tog hun det vilde og radikale valg at opsige sit faste arbejde, sin bopæl gennem otte år, bryde med sine årgamle spisevaner og starte hele sit liv op på ny.

Opholdet på båden er i den grad en udfordring for Josephine, som bliver konfronteret med sin største skræk i livet fra det øjeblik, hun træder på dæk. Hvad hvis gruppen bliver angrebet af pirater? Hvad hvis båden kæntrer i dårligt vejr? Hvad hvis der kommer mordere på øen med rotterne? Rotterne bærer måske på en masse sygdomme, som de kan smitte hende med.

Listen af ting, som Josephine er bange for, er lang. Hele tiden bliver hun konfronteret med sig selv og sine indre dæmoner, og hele tiden vinder hun over dem. Josephines historie og udvikling igennem programmet er ’Ombord’, når det er allerbedst.

At se Josephine udvise så stor en sårbarhed og overvinde sin angst afsnit efter afsnit er ganske enkelt imponerende. At se de andre deltagere bakke Josephine op og hjælpe hende igennem hendes udfordringer, er et fint eksempel på, hvor sårbart og ærligt man kan lave reality-tv i dag.


Kort sagt:
I TV 2 Echos reality-tv-serie ’Ombord’ skal otte unge mennesker forsøge at finde deres veje i livet til søs. Serien er interessant og nærværende, men byder desværre ikke på det store tv-drama, den lægger op til.

’Ombord’. Tv-program. Producent: Story Productions. Premiere: Kan ses på TV 2 og TV 2 Echo.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af