Joaquin Phoenix fik spørgsmålet, alle ventede på – så blev der helt stille

Joaquin Phoenix fik spørgsmålet, alle ventede på – så blev der helt stille
Lady Gaga og Joaquin Phoenix under Venedig Film Festival. (Foto: Daniele Venturelli/WireImage)

VENEDIG FILM FESTIVAL. Der var på forhånd stor spænding, om Joaquin Phoenix ville stille op til den traditionsrige pressekonference på dagen, hvor den ventede ‘Joker: Folie à Deux’ indtog Venedig Film Festival.

Her dyster filmen – som ingen må have en (offentlig) holdning til før onsdag aften, hvor gallapremieren finder sted – om den Guldløve, som den første film sensationelt vandt i 2019.

Men det var ikke ‘Joker-opfølgeren, der var anledning til spændingen om Phoenix’ deltagelse. Det var derimod sagen om, hvordan han smuttede fra en kommende Todd Haynes-film få dage før optagestart – en film, han selv initierede til at begynde med. Han har endnu ikke selv udtalt sig om sagen, der har gjort ham til en temmelig upopulær skikkelse i dele af Hollywood.

Phoenix er kendt for ikke ligefrem at elske at tale med pressen, men der skal alligevel meget til, før man udebliver fra et pressemøde på festivalen, og han indfandt sig da også i et, for Phoenix, udmærket humør sammen med instruktør Todd Phillips og medskuespiller Lady Gaga.

Her blev de selvfølgeligt spurgt til arbejdet med ‘Joker: Folie á Deux’, mens alle sad og ventede på, hvem der turde stille spørgsmålet. Hvem turde bede Phoenix om at forholde sig til sin omdiskuterede exit fra Haynes-filmen?

Det gjorde en journalist fra branchemediet Screen International, og man fornemmede, at holdet var forberedt på, at det ville komme.

Instruktør Todd Phillips og Joaquin Phoenix under Venedig Film Festival. (Foto: Vittorio Zunino Celotto/Getty Images)

Todd Phillips holdt straks en støttende hånd på Phoenix ryg, og skuespilleren afslappet iklædt en hvid t-shirt holdt en lang tænkepause, før han sagde:

»Hvis jeg skal dele min mening fra mit perspektiv, og de andre kreative (på Haynes-filmen, red.) ikke er her til at sige deres, er jeg ikke sikker på, at det hjælper noget. Så det tror jeg ikke, jeg vil. Tak«, sagde han, og så var den lukket, uden at vi blev særligt meget klogere af den grund.

Det var dog tydeligt, at Phoenix var opsat på at tage godt imod de øvrige spørgsmål og møde verden smilende og imødekommende.

Trioen fortalte blandt andet, hvordan de ligesom på den første film i høj grad prøvede sig frem undervejs. ‘Joker: Folie à Deux’ er som bekendt en musical, og blandt andet arbejdet med en vals mellem Phoenix og Gaga ændrede sig, da de kom på optagelserne.

»Vi øvede i et par måneder, og 10 dage før vi skød det, ændrede vi radikalt hele koreografien. Det siger meget om den proces med alt, vi laver«, sagde Joaquin Phoenix og Lady Gaga supplerede:

»Det var det smukke. Man kan lære en rutine og øve igen og igen, til det er perfekt, men det er ikke altid det ærlige at gøre på kamera. Da vi kom på optagelserne, smed vi tit det hele væk og gjorde noget andet, da kameraet rullede«, sagde hun og berettede, at denne frie form også karakteriserede samarbejdet med Phoenix.

»Det var en meget anderledes oplevelse, end jeg har haft som skuespiller før. Jeg fandt ud af, at det ikke var den rigtige måde at gå på settet ud fra en meget fastlåst ide om, hvad vi skulle lave«.

‘Joker: Folie à Deux’. (Foto: Warner)

Todd Phillips sagde, at han tager udgangspunkt i, hvilke skuespillere han vil og kan arbejde med, når han går i gang med en ny film, og han vidste, der skulle noget særligt til for at få Phoenix om bord til en sequel.

»Jeg vidste, at Joaquin ikke nødvendigvis laver en sequel til noget som helst. Og jeg vidste, at hvis vi skulle gøre det, skulle det skræmme ham ligesom den første film. Så vi tænkte: Hvordan kan vi lave noget, der er så uventet som den første film?«

Joaquin Phoenix gennemgår igen en stor fysisk transformation og er meget afpillet på Arkhams psykiatriske anstalt, hvor vi møder ham i begyndelsen af filmen. Han ville ikke sætte kilo på, hvor meget han tabte sig, men bemærkede, at det at skulle lære dansekoreografi gjorde den fysiske udfordring endnu større denne gang.

»Jeg er 49, og min krop bør nok ikke gøre det her igen – det er nok det for mig«, sagde han.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af