Podcasten ‘She Has a Name’ er et friskt pust i true crime-landskabet

Podcasten ‘She Has a Name’ er et friskt pust i true crime-landskabet
Anita og Antonio i 1970'erne. (Foto: PR)

ANBEFALING. I 1987 forsvinder Antonios mor, Anita, få dage før hans 15-års fødselsdag og uden forklaring. De næste 33 år forsøger han at finde svar – hvorfor forlod hans mor ham ud af det blå, og hvad skete der med hende?

I 2020 bliver han endelig klogere. Et ret spektakulært projekt hos politiet i Detroit undersøger en række ukendte grave lige uden for byen. Anita er den første, der bliver identificeret ved hjælp af dna, og Antonio ”genforenes” med sin mor. Men hans søgen efter svar stopper ikke her, for Anita blev myrdet, og politiet ved ikke, hvem der gjorde det eller hvorfor.

Det kunne sagtens være starten på en klassisk true crime-podcast, men ’She Has a Name’ er noget andet og faktisk svær at putte i en kasse, hvilket er dejligt forfriskende.

Den er en form for afstikker fra podcasten ’Truth Be Told’, hvor værten Tonya Mosley med skiftende gæster har diskuteret, hvordan det er at leve som sort i USA. Som hun selv siger, så har hun i sin podcast i årevis fortalt andres sandheder, og nu vil hun gerne dele noget af sin egen.

Antonio kontakter nemlig Tonya i 2004 og fortæller, at han er hendes nevø, og at hendes hidtil ukendte (halv)storesøster Anita har været forsvundet i næsten to årtier.

Der er kun fem års aldersforskel på nevø og auntie, og de udvikler et nært venskab. Sammen prøver de at blive klogere på deres mor og søster; hendes liv og tragiske skæbne. Det er den rejse, vi kommer med på.

’She Has a Name’ handler altså også om Tonya og Antonio og deres fælles familiehistorie, men først og fremmest drejer den sig om Anita. Gennem dagbøger og historier fra familie og venner får vi et indblik i hendes korte, hårde liv.

I en alder af 14 år bliver hun mor til Antonio, tre år senere dør hendes mor, stedfaren forsvinder, så hun også for ansvaret får sine yngre søskende. Som enlig mor i 70’ernes og 80’ernes Detroit udviser hun styrke, men vælger også en tvivlsom karriere som narkohandler.

Tonya Mosley og hendes nevø Antonio. (Foto: PR)

Tonyas årelange interviewerfaring træder igennem, blandt andet da hun interviewer sine halvsøster, der har haft en god opvækst hos deres fælles far og en relation til Anita – begge dele noget som Tonya selv har drømt om. Det lykkes hende også at få Antonio til at åbne op og fortælle ting, han har forsøgt at holde for sig selv.

Først i afsnit syv bevæger vi os rigtigt ind i true crime-land, når Tonya går i dybden med Anitas mord og efterforskningen af hendes sag, og det er ikke for sarte sjæle (er du sådan én, så kan du springe detaljerne over her: 2:35-4:39 og 27:15-28:30).

Vi får en række interessante detaljer fra Anitas dagbog og familiens teori om, hvem der stod bag mordet på Anita.

’She Has A Name’ er en både interessant, personlig og rørende historie med utroligt mange facetter, der på elegant vis kædes sammen af Tonya Mosleys historiefortælling.

‘Truth Be Told presents: She Has a Name’ kan høres på diverse podcastplatforme.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af