Er Travis Scott klar til Orange – og er Orange klar til ham?

Til sommer får generation moshpit premiere på og foran Orange. Bookingen af Travis Scott rammer tidsånden lige i røven, men han er også indbegrebet af en helt ny type (hiphop)kunstner, der nu skal prøve kræfter med Roskilde Festivals største scene. Kan han tæmme den – eller tæmmer den ham?
Er Travis Scott klar til Orange – og er Orange klar til ham?
Travis Scott på Coachella, 2017. (Foto: Christopher Polk/Getty Images)

Til næste år kommer et helt nyt syn til at pryde pladsen foran Orange Scene. Tænk uregerlige bunker af svedige, bare overkroppe, der vælter ind i hinanden, hver gang beatet dropper. Pitten bliver en kogende kødgryde, en venligtsindet kampzone, hvor man kan spare en hel masse penge på massage, hvis man er klar til slippe hæmningerne og bare springe ud i det – bogstaveligt talt.

Ja, der har naturligvis været fart på i pitten foran Orange før, men det her bliver første gang, Roskilde Festivals største scene får besøg af en af de allerstørste kunstnere fra hiphoppens nye Generation Moshpit, som vi her på sitet dækkede med en række artikler i sidste uge. Det er første gang, at en auto-tunet trap-rapper får til opgave at fylde den orange teltdug ud.

Jeg taler selvfølgelig om Travis Scott, der i dag er blevet afsløret som det første hovednavn til Roskilde Festival anno 2019.

Og lad mig sige det med det samme: Roskilde Festival har aldrig haft en kunstner som Scott på Orange Scene. Det gør det til en spændende booking på flere planer. Noget man både kan hylde og udtrykke forbehold omkring.

For det første i forhold til den musikalske oplevelse, som er i vente. For her er en kunstner, som specielt live vægter energi før alt andet. For det andet varsler Scotts indtog på Orange en ny æra – klart, et navn som Major Lazer har holdt fest på festivalens største scene, men med den amerikanske trap-auteur er der noget helt, helt andet i vente.

Travis Scott er en ny type Orange-rapper

Ser man på den seneste håndfuld års hiphopnavne på Orange, finder man kunstnere som Eminem, Ice Cube, Macklemore, Kendrick Lamar, Nicki Minaj og Outkast.

Alle ekstremt forskellige artister i hver deres ret, men én ting har de alligevel tilfælles: Ingen af dem laver musik eller den slags koncerter, som lægger op til den ene saftige moshpit efter den anden.

Det gør Travis Scott, det hersker der absolut ingen tvivl om. Vil du have bevis?

»Slåskampe brød ud, et par albuer ramte nogle ansigter, men det stod alt sammen i festens tegn«, skrev vores anmelder Denis Kostic i sin positive anmeldelse af Scotts Tinderbox-koncert i 2017. En koncert, der bød på »muligvis den største moshpit, jeg nogensinde har set« og slog fast, at »Scotts musik især tiltaler unge sinds primale instinkter«.

Travis Scott. (Foto: Kevin Winter/Getty Images)

»And it ain’t a moshpit if ain’t no injuries / I got ’em stage divin’ out the nosebleeds«, rapper Scott selv på ’Stargazing’, åbningsnummeret på dette års ’Astroworld’-album, med reference til episoder under hans koncerter, hvor publikum har stagedivet fra farlige højder.

Og Roskilde Festival ved godt, hvem det er, de har booket. »Løssluppent, moshpit-inducerende kaos faciliteret af Scott. Og selvfølgelig er hans musik også fremragende«, skriver de i deres beskrivelse af Travis Scott-showet.

Det siger alligevel noget, at Roskilde Festival på en måde kommunikerer hans musik som andenprioritet. Festen kommer først. Vanviddet vinder. Roskilde-puritanere vil måske vende sig i graven, men Major Lazer og Die Antwoord har tidligere bevist, at de her skruppelløse Orange-koncerter kan løfte sig til noget, som folk husker på en helt anden måde, end da de stod stille i to timer med en fadøl skruet ind i håndfladen.

Dét, som alligevel gør Travis Scott til noget helt nyt i Orange-sammenhæng, er fænomenet moshpits.

Roskilde Festivals parløb med generation moshpit

Moshpits på Roskilde Festival er ikke noget nyt. Der har været moshpits til metal- og punkkoncerter siden 80’erne, og den seneste håndfuld år har den hedonistiske cirkelsmadder spredt sig til hiphoppen, som både musikalsk og imagemæssigt har taget punkæstetikken til sig.

Det har også vist sig på Roskilde, særligt på den hiphopglade Apollo-scene med navne som Stormzy, Skepta, Playboi Carti og Joey Bada$$ – i år blev førstnævnte endda opgraderet til Arena, som i tilgift lagde gulv til scenens måske største moshpit-fest til dato.

En »dominerende moshpit-gud, der kan få folkemasser til at brage sammen«, skrev vores anmelder Kristian Karl, og mens showet var en bragende succes, vakte det også tanker om koncerten som kunstform – specielt på et sted som Roskilde Festival, som altid har vægtet musikken før alt andet.

Stormzy på Arena var kulminationen på et par år, hvor mange af de mindre hiphopkoncerter har handlet om, at ungdommen tropper op for at hoppe ind i hinanden og mærke energien. Det handler ikke om at se Stormzys evner som rapper. Roskilde Festival er endda begyndt at anføre i programmet, hvilke der er såkaldte »high energy«-koncerter.

Stormzy på Arena. (Foto: Oliver Klitgård Larsen/Soundvenue)

Mon succesen på Arena (der var pakket) har givet Roskilde blod på tanden til at opgradere denne her slags koncertoplevelse til Orange? For Stormzy var alligevel den første rapper fra generation moshpit, som fik lov til at holde hof på festivalens næststørste scene.

Det handler selvfølgelig også om efterspørgsel, og Travis Scott kommer uden tvivl til Roskilde Festival by popular demand. Rapperen har et enormt følge, han er ønsket af publikum, og det er nok også første gang, at festivalen decideret har booket en kunstner af denne her type, som ganske enkelt er for stor til Arena. Udviklingen fra USA med unge, rowdy rappere som hovednavne er kommet til Danmark.

Travis Scott på Arena ville blive for kaotisk og vildt – og så må man jo opgradere. Men er den store scene og pladsen foran gearet til ham?

Mere end moshpits?

Alle de her moshpit-koncerter har været på Apollo med få afstikkere til Avalon, Pavilion og Arena. Det er mindre scener, som lægger op til korte og intense energiudladninger – både fra rapperne på scenen og fra publikum.

Orange Scene er noget andet. Det er en anden størrelsesorden, der er andre krav til koncertoplevelsen. Det får flere spørgsmål til at presse sig på. For kan Travis Scott tæmme Orange Scene, eller kommer den til at tæmme ham?

De mindre scener har en form for intimitet, som godt kan gå fløjten, når man ene rapper render rundt på scenen og skal opildne publikum. På den anden side er der chance for, at hele pladsen bliver indhyllet i Scotts gale ’Astroworld’-univers.

Er der overhovedet plads til at lave store moshpits i pitten, hvis den er proppet til randen? Kan energien sprede sig til både midten og de bagerste rækker, eller bliver det en fest for de forreste?

Der er selvfølgelig også det alternativ, som jeg endnu ikke har nævnt, at Travis Scott kommer til Roskilde med mere og andet end en moshpit-ekstase.

Det er en mulighed, ja, men al empiri taler i øjeblikket imod. I forlængelse af Tinderbox så Kristian Karl herinde fra Soundvenue-redaktionen også Scott på Wireless Festival i London sidste år.

»Det var en lidt blandet oplevelse. For mange af detaljerne fra musikken forsvandt lidt i et bastungt mudder, mens Travis Scott var pænt langt fra at kunne levere sin oftest ekstremt autotunede og effektbelagte vokal live. Men der var en rå energi og en sans for dramatik i optrædenen, der kompenserede for de lydmæssige mangler«, fortæller han.

Der er dog én ting, der taler for, at Roskilde Festival kan blive noget andet: ’Astroworld’.

Albummet fra august er nok Scotts mest ambitiøse til dato, og bagved ligger en højtstræbende kunstnerisk vision. Det her er langt fra moshpit-bangers fra ende til anden – tag bare det gudesmukke eksperiment ’Stop Trying to Be God’ eller den Tame Impala-producerede psych-slasker ’Skeletons’.

Det er en mulighed, at Scott disker op med et eller andet storstilet forlystelsespark-show, hvor alle aspekter af hans imponerende virke som trap-auteur og produktionsmæssig foregangsmand kommer til sin ret.

Men måske sådan et show også ville skuffe publikum? Travis Scott er booket for at lave den vildeste og mest kaotiske hiphopkoncert, Orange Scene nogensinde har set. Det er åbenlyst det, Roskilde Festival har hentet ham for, og det er uden tvivl det, masserne foran scenen vil se.

Det er et rum, hvor sure miner over for meget auto-tune og backtrack bliver druknet i moshpits – Moses og Det Røde Hav goes Roskilde Festival. Det er svært at forudsige, om denne her slags fest kan fungere på festivalen. Det er simpelthen nødt til at blive prøvet af.

Én ting er dog helt sikker: Travis Scott kommer med noget, som aldrig er set på Orange Scene før.

Læs også: Roskilde Festival afslører de 12 første navne til 2019 – Travis Scott på Orange

Læs også: Roskilde Festival: Her er vores fem favoritter blandt dagens annonceringer

Læs også: Travis Scotts fem største moshpit-bangers – og tre sange der viser, at han er meget mere end det

Læs også: Kære Travis Scott: Fem ønsker til rapperens koncert på Orange Scene

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af