6ix9ines ‘Dummy Boy’ er en popstjernedrøm, der nok aldrig bliver til virkelighed

6ix9ines ‘Dummy Boy’ er en popstjernedrøm, der nok aldrig bliver til virkelighed
6ix9ine.

Det var meningen, at ’Dummy Boy’ skulle være en slags kroning af 6ix9ine. Efter alle hans forrige ti singler gik ind på Billboards hitliste, og han scorede sit største hit indtil videre med Nicki Minaj-samarbejdet ’Fefe’, skulle den her udgivelse katapultere rapperen med regnbuehåret fra Soundcloud-frontløber til ægte popstjerne.

Kort før udgivelsen af ’Dummy Boy’ blev Daniel Hernandez, som han borgerligt hedder, så anholdt for en række anklager – fra såkaldt gangstervirksomhed til våbenbesiddelse samt væbnet røveri og narkosmugling. Han kan få livstid i fængsel for flere af de anklager. Og bare for at skære det helt ud: De her nye anklager har som udgangspunkt intet at gøre med den dom, han har for seksuel krænkelse af en mindreårig.

6ix9ine har været dette års store troll-sensation. Han har gjort nar af andre rappere, skabt kaos over alt og brugt alle kontroverser, han kunne få fingrene i, til at skabe mere opmærksomhed omkring sig selv. Han har virket som en tegneseriefigur. Derfor føles det en smule surrealistisk, at den her internetbaserede provokatør nu står over for meget reelle konsekvenser i den virkelige verden.

Hernandez’ situation forværres af, at han kort før anholdelsen havde cuttet alle bånd med banden Nine Trey Bloods og dermed officielt er uvenner med samme bande, han nu er anholdt for at være en del af. Det er derfor, der ikke er nogen »it’s fucking Trey Way!«-udråb på de nye sange her.

Situationen har været et kæmpe kaos, og rapperen valgte, forståeligt nok, at udskyde ’Dummy Boy’, der skulle være udkommet den 23. november. Uheldigt nok leakede albummet dog dén dag, og derfor ser vi nu altså en officiel udgivelse af albummet alligevel.

Okay, det var en lang forhistorie, men den er nødvendig for at forstå den underlige kontekst, det her album udkommer i. For ambitionsniveauet på ‘Dummy Boy’ er klart popstjernestatus. Hvor ’Day69’ fra tidligere i år var en slags indkapsling af 6ix9ines unikke take på Soundcloud-rap, er det her et skamløst, men oftest virkelig vellykket forsøg på at indtage sand stjernestatus ved at stjæle andre artisters lyde med arme og ben.

Den råbende, hyperaggressive rapstil, vi kender fra tidlige hits som ’Gummo’ og ’Kooda’, er stort set fraværende på albummet, ud over på allerede udgivne ting som ’Tati’ og ’Stoopid’. I stedet får vi en exceptionelt bred vifte af trends, som 6ix9ine hopper med på.

Her er poppet reggaeton på ’Bebe’ og ’Mala’ med sangeren Anuel Aa, hvor Hernandez synger på spansk. Andre steder er der guitar-trap, som Young Thug har populariseret den, på ’Tic Toc’ og ’Feefa’ – selvfølgelig gæstes de to sange af henholdsvis Lil Baby og Gunna, der netop er blevet store ved at videreudvikle Thugs oprindelige lyd. På ’Kika’ kaster 6ix9ine og Tory Lanez sig derefter ud i olietønde-baseret fest, lidt a la Kodak Blacks seneste hit ’Zeze’.

Der er også to sange med Kanye West, der prøver at genskabe den infantile energi fra dennes Lil Pump-samarbejde ’I Love It’. Især ’Mama’, der også gæstes af Nicki Minaj’, er vellykket – simpelthen fordi det er catchy, og fordi alle involverede virker som om de har det sjovt uden at tage sig selv eller sangen alt for alvorligt.

Det lyder måske negativt at liste alle de trends og indflydelser, som 6ix9ine samler her. Og det virker måske dømmende at sige, at der er gæster på stort set alle sange, og at gæsterne tit får lov til at dominere. For 6ix9ine kom jo netop frem ved at have sin egen lyd og ved at slå igennem uden features. Nu indtager han nærmest en kuratorrolle på sin egen udgivelse.

Men faktisk er ’Dummy Boy’ langt hen af vejen et vellykket album. Det følger nemlig lidt ’Astroworld’-metoden. For ligesom Travis Scotts store album fra tidligere i år, går det her album efter at inkorporere tidens mest populære strømninger. Det er bare endnu mere ekstremt hos 6ix9ine: Meme-rap med Kanye afløses af reggaeton, så kommer der pludselig et råberap-track og så er der blød guitar-trap med Atlanta-rappere.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Det er pænt desorienterende, men det er også ekstremt flersidigt. Og ja, 6ix9ine giver mere plads til sine gæster, men langt størstedelen af de her sange fungerer simpelthen. Andenrangs hook-sangere som A Boogie Wit Da Hoodie laver pludselig fantastiske omkvæd på ’Waka’, Nicki Minaj leverer et fængende vers på ’Mama’, som man ikke forstår hun ikke brugte på ’Queen’, og så er det svært ikke at grine af 6ix9ine og Kanyes totalt tåbelige, men ret sjove back-and-forth på ’Kanga’.

’Dummy Boy’ har måske ikke samme voldsomme energi som sangene på ’Day69’. Men det viser en ret så frygtløs forvandling til popstjerne blot et halvt år efter, at 6ix9ine lignede en kompromisløst aggressiv Soundcloud-artist.

Konteksten af anklagerne mod 6ix9ine sætter til gengæld albummet i et lidt tragisk lys. For ’Dummy Boy’ var tydeligvis tænkt som en magtdemonstration, der skulle indfri hans popstjerneambitioner. Nu udkommer det i stedet, mens Daniel Hernandez sidder i fængsel uden mulighed for kaution. Det vil sige, at han tidligst kan komme ud næste efterår. Men med al sandsynlighed vil der gå en del længere tid end det. Det er en reel mulighed, at han aldrig kommer ud igen.

Hernandez er selvfølgelig ikke dømt endnu, og han nægter sig skyldig. Det ser dog sort ud. Efter alt at dømme bliver ’Dummy Boy’ altså mest af alt en udgivelse, der udpensler en popstjernedrøm, der aldrig kommer til at blive til virkelighed.


Kort sagt:
Hvor 6ix9ines tidligere var kendt for sit unikke, aggressive take på Soundcloud-rap, stritter ‘Dummy Boy’ i vidtforskellige retninger. I stedet for hans signaturlyd får vi et album med popstjernedrømme, der både inkorporerer reggaeton, guitar-trap, meme-rap og en masse andet – det er skamløst trendhoppende, men også virkelig vellykket.

Læs også: 6ix9ine står over for mindst 32 års fængsel – helt op til livstid

Læs også: 6ix9ine nægter sig skyldig – dato for retssagen er sat

6ix9ine. 'Dummy Boy'. Album. Scumgang Records.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af