Tessas sange hitter på grund af et hemmeligt våben (og det er ikke hendes sexrim)

For et år siden vidste ingen, hvem Tessa var. Nu er hun en af landets mest omtalte rappere. Det skyldes især, at hendes sange tit finder på formuleringer og catchphrases, der sætter sig fast i dit hoved – og i dit daglige sprog.
Tessas sange hitter på grund af et hemmeligt våben (og det er ikke hendes sexrim)
Tessa.

Helt fra første gang, vi hørte Tessa – dengang hun lagde freestyle-videoer op på sin Instagram-profil – har det været helt tydeligt, at hun er en virkelig god rapper. Hun har teknikken, leveringen og teksterne i orden.

Men det er selvfølgelig ikke nok i sig selv.

For hvis man blev en stjerne bare ved at være en god teknisk rapper, så ville hiphoppens største navne være mixtape-rappere, vindere af freestylekonkurrencer og folk som dem, der dystede i Netflix’ battlerap-fikserede talentshow ’Rhythm + Flow’. Og sådan forholder det sig jo virkelig ikke.

Det kræver noget ekstra at slå bredt igennem, og et af de overraskende og imponerende træk ved Tessas succes har faktisk været, hvor let hun har klaret springet fra hårdtslående Insta-rapper til helstøbt hiphopstjerne.

Rapperen fra Vestegnen har nemlig ikke bare flair for at levere sine linjer og placere sine punchlines – hun har også en virkelig stærk forståelse for, hvordan en sang bliver mindeværdig. For siden hun vakte opmærksomhed på Instagram i foråret 2019, har Tessa formået at skabe ikke bare lyrisk imponerende sange, men deciderede hits.

Der er især én teknik, rapperen har mestret – og her tænker jeg ikke på de kønsrolle-flippende sexrim, der iscenesætter hende som en kvindelig modvægt til Suspekt, og som er hendes mest åbenlyse kendetegn. Selv om hendes udfordrende, ja, nærmest dominerende sextekster har været et tiltrængt spark i skridtet på den danske hiphopscene.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

For der er en helt anden hemmelig ingrediens i Tessas hitformular. Og det er måden, som hun integrerer catchphrases, vendinger og specifikke ord i sine sange på.

Det startede allerede på hendes anden single nogensinde, ’Okay’, der var en reference til Tessas Instagram, der hedder tessa_okay. Før da havde hun allerede indledt sin debutsingle ’Snakker for meget’ med at sige »okay« – på samme måde som hun gjorde i Instagram-freestyles. Allerede her havde hun sin første, genkendelige catchphrase.

Det var i princippet samme teknik, Tessa brugte på sit største hit ’Ben’, hvor hun også tog et ord til sig og gjorde det til sit eget. Men denne gang var det ikke bare et tilfældigt ord – det var den lidt glemte slangterm ‘ben’, kort for ‘benhård’. Og dermed blev dén term på en måde hendes.

Altså: Jeg ved ikke med dig, men jeg tror, at hvis jeg nogensinde hører nogen bruge ’ben’ som et udtryk, vil jeg med det samme tænke på Tessa.

Så kom singlen ’Sjakalina’, der måske er rapperens mest klubbede, åbenlyst catchy indtil videre – og her forsøgte Tessa ikke bare et revitalisere et glemt udtryk, men skabte en helt ny betegnelse i form af sangtitlens Sjakalina, der er en pendant til den mandlige sjakal (et udtryk mange mandlige rappere bruger).

den nye single ’Så’n der’ er hun mere ambitiøs end nogensinde. For Tessa tager ikke bare et eksisterende udtryk eller skaber sin egen slangterm, hun prøver at kapre en udbredt talemåde – »sådan der« – og lave selve soundtracket til den måde at tale på.

»Kender du også typen, der siger ’Så’n der’ ret meget? Det mig«, udtalte Tessa simpelt via en pressetekst, da singlen udkom i fredags.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Dén genkendelighed, som Hundige-rapperen får ved at fokusere sangene rundt om de her slangord, catchphrases eller vendinger, hjælper numrene til at blive mere end rapopvisninger. Det er i høj grad på grund af dem, at Tessas sange har den der evne til at blive hængende.

Det er selvfølgelig ikke en ny strategi. Internationalt har mange rappere introduceret deres egne vendinger, ad-libs og gimmicks, som da Lil Pump fik alle til at sige »esketit«, da Chief Keef introducerede os for »gang gang«, eller da ingen kunne få nok af Cardi B’s mange skæve talemåder.

I Danmark har folk som Sivas (»dauda!«) og Gilli (»orale!«) også fået ord eller vendinger, de selv brugte, til at blive populære over hele landet gennem hits.

Men oftest er der tale om enkelte sange eller ad-libs, der bliver store. Det er noget nyt, at en helt frisk artist som Tessa konsekvent krydrer sine sange med de her specielle ord og formuleringer. Og at hun både prøver at lave catchphrases henover flere sange og medier (»okay!«), genopfrisker gammel slang (‘Ben’), skaber sine egne udtryk (‘Sjakalina’) og nu altså ophæver en udbredt talemåde til en sangtitel (‘Så’n der’).

Det virker som en bevidst taktik – og det virker som om, det fungerer. For Tessa er jo så’n der den største nye danske rapper overhovedet.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af