1. Dopha
Hvem er hun?
22-årige Sofie Dopha er en sanger og sangskriver fra Romalt i Østjylland, der altid har sin elskede Fender Mustang fra 1965 ved sin side. Da hun er fra en ganske rolig provinsby, bruger hun musikken som et værktøj til at drømme sig væk, og efter mange års hårdt arbejde udgiver hun engang i løbet af 2020 sit debutalbum.
Hvordan lyder hun?
Da vi på Soundvenue i oktober interviewede Dopha, nævnte hun to klare inspirationskilder: Lana Del Rey og Taylor Swift. På debutsinglen ‘September Till June’ kanaliserede hun ubesværet Del Reys mest ømme øjeblikke, og med den efterfølgende ‘Happy for Me’ fik vi Swift-krydderiet oveni – helt specifikt henad de mere guitarbårne poptracks fra ‘Red’. Intet sted lyder hun dog som en efterligning, og hendes største force ligger i, at hun både som sangskriver kan få overført sine helt personlige, dybe følelser til et format, hvor de øjeblikkeligt vækker emotionel genklang.
Hør mere på Spotify HER.
2. Ida Laurberg
Hvem er hun?
Ida Laurberg er en 19-årig sanger fra Helsinge, der er et godt bud på den næste danske popstjerne. Hun har faktisk allerede haft en del succes med den hjemmeproducerede sang ‘Puppy Dog Eyes’ fra 2016, men det er i år, hun virkelig er trådt kunstnerisk i karakter med en stribe dystre og dragende emopop-sange, der var så imponerende, at hun nu skal på tour med Jada.
Hvordan lyder hun?
Lad os bare få den mest åbenlyse sammenligning af vejen: Ja, Ida Laurberg har en del til fælles med det 18-årige popfænomen Billie Eilish. Den danske artist har nogle af de samme dystre, tunge lydbilleder, og hendes halvt hviskende vokal på ‘Grayzone’ nikker også til det amerikanske forbillede. Men Laurberg formår altid at tillføje sangene et helt særegent, personligt perspektiv. Som på ‘Grayzone’, ‘Rip Your Shirt’ og ‘My Chemistry’, hvor sangeren tackler henholdsvis stalking, grænseoverskridende Tinder-dates og angst på en måde, der føles både ekstremt personlig men samtidig også relevant for hele Laurbergs generation.
Hør mere på Spotify HER.
3. Jenny
Hvem er de?
Det er et godt spørgsmål! De har ikke engang en fanside på Facebook – og deres Instagram er ikke rig på informationer. De har udgivet præcis én sang, og der er gået et halvt år, siden den udkom. Og alligevel har de allerede en del buzz i den danske musikundergrund. Bands som Deadpan og Søn er erklærede fans, og for tiden agerer de support for First Flush. Deres eneste sang formåede endda at blive nomineret til ‘Årets Sang’ ved Steppeulven! Vi ved dog så meget som, at de er en trio, der består af Sophia Hage, Emma Ottsen Knudsen og Barbro Kuypers, der blev dannet i foråret 2019 og har den mest DIY-agtige tilgang til sin musik, som man kunne drømme om.
Hvordan lyder de?
Den skramlede lo-fi lyd på førstesinglen ‘Italia Is The End of The World’ er en uimodståelig mellemting mellem Pavement, Suicide, ShitKid, 60’er-tyggegummipop og garagerock. Trommemaskiner, guitarer og synthesizers mødes i skøn harmoni – både i bogstavelig og overført betydning. De kan lide det rodede, gakkede og løsslupne, og den stemning er også til stede, når de giver koncerter, hvor de allerede er ved at opbygge et ry for at være et af undergrundens stærkeste livebands.
Hør mere på Spotify HER.
4. Tessa
Hvem er hun?
Tessa er den kvindelige rapper, vi har ventet på. Det skrev vi i hvert fald, da den unge rapper fra Hundige smed sin første single ‘Snakker for meget’ i starten af sidste sommer, og siden da er det kun gået fremad. Tessa har hittet stort med ‘Ben’ samt en håndfuld andre sange, der har positioneret hende som dén kunstner hele den danske hiphopscenens øjne er klistret på lige nu.
Hvordan lyder hun?
Tessa lyder frem for alt ikke som nogen, du har lyst til at fucke med. Rapperens tekster tager Suspekts frygt- og kompromisløse sex-rap til et nyt niveau, og tilføjer en flowmæssig legesyge, der afslører, at Hundige-artistens yndlingsrapper er Nicki Minaj. Resultatet har været en stribe singler, hvor man skiftevis tænker »sagde hun lige det?« og »hvordan sagde hun lige det?«. Tessa er helt enkelt et flowmæssigt vidunder med nok attitude til ti rappere. Alt tyder på, at hun kommer til at sparke 2020 lige midt i skridtet.
Hør mere på Spotify HER.
5. Dirt Bike
Hvem er han?
Dirt Bike er et alias for Gustav Berntsen, som du måske allerede kender som forsanger i postpunkgruppen Pardans. I august udgav han førstesinglen ‘Roll in the Hay’, og november udkom efterfølgeren ‘Blond Dyed Mohawks’. Der er desuden mulighed for at opleve ham, når han den 21. februar optræder side om side med (Sandy) Alex G og Vegyn i Lille Vega som en del af årets Journey Fest.
Hvordan lyder han?
Den folksy guitar og den melankolske vokal er de mest åbenlyse fællesnævnere på tværs af de virkelig forskellige ‘Roll in the Hay’ og ‘Blond Dyed Mohawks’ – og så den besynderlige inklusion af Migos-agtige adlibs, der sært nok ender med at virke fornemt. ‘Roll in the Hay’ er en relativt lettilgængelig country-agtig ballade, fyldt med Bon Iver-klingende vokalharmonier med adlibs. Efterfølgeren er en mere abstrakt komposition, der blandt andet indeholder en fyldig saxofonoptræden, som skaber kontrast til nummerets sårbarhed. Det er noget af en kickstart til en solokarriere, så vi krydser fingre for et album – eller i hvert fald en ep – i det nye år.
Hør mere på Spotify HER.
6. Shooter Gang
Hvem er de?
Shooter Gang er tre rappere – Belly, Tan og Deniro – fra Trillegården i Aarhus, der har både skræmt og fascineret medier, lokalpolitikere og lyttere. De har nemlig en særdeles skræmmende visuel stil i deres videoer, hvor rapperne optræder i masker, mens de flasher både våben, stoffer og scootere. Det er et eksplosivt image, de tre unge artister dyrker, men bag den aggressive facade gemmer der sig lyden af en ny hiphopscene fra Aarhus.
Hvordan lyder de?
Gruppens to eneste officielle udgivelser, sangene ‘Mask på’ og ‘Sinaloa stil’ er benhårde, voldsomme sange, der er inspireret af den britiske UK drill-genre. De har en form for rå, upoleret magnetisme, der er unik i dansk hiphop lige nu. Det er måske ikke altid behageligt og rart at se på og lytte til, men hvis man leder efter den mest utæmmede energi i dansk hiphop lige nu, er Aarhus’ unge hiphopscene omkring folk som Shooter Gang uomgængelig.
Hør mere på Spotify HER.
7. Joyce
Hvem er de?
Fem københavnske »kæmpe popdrenge, der spiller rock«. Allerede efter deres første single, ‘Tomme Ord’ formåede firkløveret at spille udsolgt koncert på Stengade, og endvidere at blive booket til både Vegas Udvalgte og Roskilde Festival. I december drog de til en træhytte i Sverige, hvor de lagde sidste hånd på et debutalbum, der forventes ude i løbet af i år. Sidenhen har vi også fået den stærke andensingle ‘Djævlen’.
Hvordan lyder de?
En af årsagerne til bandets lynhurtige succes er utvivlsomt deres unikke lyd, der indeholder elementer af både pop, post-hardcore, postpunk og endda en lille snært hiphop. Forsanger Sebastian Wegeners synger i hvert fald tit mere lig en emorapper end en traditionel rockvokalist – en tilgang, der kun gør hans ømhed, vildskab og frustrererede ungdomstanker mere overbevisende. Det er musik, der råber højt og arrigt af dig – men hvor musikerne netop kun larmer i kraft af deres sårbarhed.
Hør mere på Spotify HER.
8. Iswaal
Hvem er de?
På en en scene hvor det tit handler om at være så hård som muligt, er Iswaal dansk hiphops selvudnævnte »hyggehold«: En gruppe på seks unge rappere, der har mødt hinanden i gymnasiet, og som laver hypermelodisk, catchy hiphop, der for en gangs skyld ikke handler om at sælge kokain. Iswaal fokuserer i stedet på den gode stemning, og det har gjort dem til et af de vigtigste navne i Aarhus’ rap-renæssance. Deres sange kan lyde som én lang hygge-session, hvor de forskellige rappere prøver at overgå hinanden med slangtætte formuleringer og ørehængende flows.
Hvordan lyder de?
Xabski – rapperen, der synger de fleste hooks – siger det faktisk bedst selv på undergrundshittet ‘Lyden’, som vi udnævnte til en af sidste års bedste sange: »Lyden den er anderledes / og flowet er så wavy!« Netop det bølgende, døsige flow, som Xabski altid drypper på omkvædene som et hemmeligt krydderi, er nok en af grundene til Iswaals succes, og Xabski har da også allerede en pladekontrakt som soloartist. Men faktisk har alle medlemmerne i Iswaal klart definerede personligheder. Såsom stortalentet Young Juu, der lyder som en lidt mindre hæs Benny Jamz.
Hør mere på Spotify HER.
9. Høker
Hvem er de?
Høker kunne nok kun eksistere lige nu. De er fire gymnasieelever fra København, der begyndte med at lave Soundcloudrap (kan du huske Soundcloudrap? Det var stort i 2017!), men som endte et helt andet, mere eksperimenterende sted – et sted så lovende, at de gik hen og vandt KarriereKanonen sidste år. 2019 var også året, hvor de udgav den roste ep ‘Hænder’, men vi krydser fingre for et helt album allerede i 2020.
Hvordan lyder de?
Som et bastardbarn! Det skrev vi i hvert fald sidste år, efter at have interviewet gruppen. Og de er svære at placere. Men man kan vist godt sige, at Høker udforsker en række genrer og følelser med et udgangspunkt i hiphop – lidt a la andre følsomme hiphopformationer som Fraads eller Benal. Hos Høker er det blandt andet jazz, r’n’b og pop, der væves ind i et trappet lydbillede, der konstant synes at skifte retning.
Hør mere på Spotify HER.
10. Shybxi
Hvem er han?
Shybxi er lidt som en form for alien, der er landet midt i den danske hiphopscene. Han er godt nok signet til tøjbrandet Muf10’s pladeselskab, men han ligner ikke ligefrem din gennemsnitlige danske rapper. Han har en farverig stil, ofte pink eller gult hår, men på trods af al den flamboyans er der noget distanceret og en smule sørgmodigt over ham. I sine videoer glider han nærmest rundt foran kameraet, og virker aldrig helt, som om, han er på stabil grund. Som om han er et fremmedlegeme på vores alt for farveløse jord.
Hvordan lyder han?
Shybxis engelsksprogede hiphop nikker klart til Post Malones døsige, melodiske rapstil, men hvor amerikaneren altid er ret eksplicit poppet, er det som om, alt bliver filtreret gennem et kalejdoskopisk, syret filter hos Shybxi. Det er stedvis druggy og mudret, men kernen i sangene er næsten altid følsomme og længselsfulde, som på de smukke singler ‘Doves’ og ‘Blame U’.
Hør mere på Spotify HER.
11. Zar Paulo
Hvem er de?
En aarhusiansk kvintet, der består af Johan Horsmans, Anton Breinberg, Emil Johannesen, Tobias Schou og Martin L. Kieberg. De har allerede spillet på blandt andet Smukfest og Aarhus Festuge, samt ageret support for blandt andre Kippenberger og Les Big Byrd. I foråret fortalte de, at de havde en ep på vej – og den glæder vi os stadig meget til at høre.
Hvordan lyder de?
Der er klare referencer til 80’ernes new wave og synthpop, med grupper som New Order, Kliché og Pet Shop Boys som umiddelbar referenceramme – og med mere nutidige paralleller til blandt andre The Minds of 99. Deres dansksprogede sange er på en gang tungsindige og catchy, og de blander elegant rå rockinstrumentation med flotte synthteksturer. Emil Johannesen, bandets forsanger, har desuden en vokal, der øjeblikkeligt stikker ud. Han lyder erfaren og velreflekteret, samtidig med at han kan omfavne al den angst, der står centralt i bandets musikalske univers.
Hør mere på Spotify HER.
12. BishBusch
Hvem er han?
Ligesom Dirt Bike, kender du måske allerede BishBusch fra et andet band. Det er nemlig et alter ego for Søren Buschman Friis, der tidligere slog sine folder i Vellness Plader-bandet Franske Piger. Nu er han gået solo, rykket til Escho, hvor han tidligere denne måned udgav førstesinglen ‘Institution’. Den 6. marts udgiver han sit debutalbum.
Hvordan lyder han?
BishBusch er navngivet efter Scott Walkers afsluttende soloalbum, ‘Bish Bosch’, og selv om de ikke på overfladen lyder meget af hinanden, er der en fælles avantgardistisk tilgang til, hvordan man sammensætter sine indflydelser, hvilket skaber en klar parallel mellem unge Buschmann og Walker på sine gamle dage. Mere konkret er BischBusch især inspireret af folkmusik og hiphop – og i hans akustiske autotune-univers befinder Yung Lean og Vashtie Bunyan sig således side om side, mens han udforsker de klare linjer, han ser mellem de to ellers tilsyneladende så forskellige genrer.
Hør mere på Spotify HER.
Special mentions: Hold også øje med dem her!
Den danske musikscene er fyldt med spirende talenter i alle afkroge og genreforgreninger, så det har naturligvis været svært at begrænse sig til blot 12 kunstnere. Derfor slutter vi listen af ved med maskingeværsfart at opremse en håndfuld øvrige navne, der også er værd at tjekke ud, hvis man hungrer efter ny dansk musik.
Naturligvis blomstrer den danske hiphopscene som altid, og kunstnerne stikker i mange forskellige retninger. Blandt genrens andre spændende nye navne finder vi FVN, Goldie 6is, Ham Fra Syd, Lolo, Pind og Josva.
I poppens verden sker der også meget: Catchy, hitlisteparate toner fra navne som Mekdes, Saso og Bbybites er øjeblikkelige ørehængere, mens alternative navne som Faber, Ydegirl, Winnie Raeder, Spring & I og Greta forsøger at springe – eller i hvert fald bare at udvide – popmusikkens rammer.
I rockens verden står det heller ikke stille: De skramlede guitartoner fra Whistler og Trader lyder lovende, mens Flawless Victory og Jackie Midnight and the Psycho Street begår mere synthbaserede tilgange til genren.
Folkgenren står også umanerligt stærkt for tiden: Navne som Søren Manscher, Bona Fide og Marí skænker genren en uimodståelig melankoli, som man kan synke dybt ned i.
En håndfuld danske bands er også dukket op, der skriver dansksprogede sange, som befinder sig et sted mellem synthpop, soul og underspillet soul/funk. De bedste navne i dette felt inkluderer Patina, Statisk, Undertekst og Blæst.
Den engelsksprogede r’n’b holder sig dog også glimrende – tjek blandt andre Molly Koppel og Awinbeh, der med ekspertise skaber emotionel intimitet gennem deres musik.