Er #FreeBritney-bevægelsen konspirationsteori eller legitim frihedskampagne?

Siden 2008 har Britney Spears været frataget kontrollen over sin familie, økonomi og karriere. Nu har hendes fans startet en kampagne for at give popikonet sin frihed tilbage. Men bliver hun egentlig holdt fanget eller bare beskyttet?
Er #FreeBritney-bevægelsen konspirationsteori eller legitim frihedskampagne?
Britney Spears (Foto: Michelangelo Di Battista/Sony/RCA via Getty Images)

For 12 år siden havde Britney Spears et offentligt sammenbrud. Efter mange år som popstjerne krakelerede facaden. Hun var blevet skilt fra Kevin Federline, klippede sig skaldet, røg ind og ud af afvænning og angreb en paparazzi-bil. Hun kørte bil med en baby på skødet og begyndte at tale med britisk accent.

Det hele blev observeret (og accelereret) af sladderpressen, der fulgte hende alle vegne, mens det stod på. Det endte med, at Britney Spears mistede forældremyndigheden over sine børn og blev indlagt på et psykiatrisk hospital. Nogle af de sidste billeder, man så, viste en ambulance, der kørte popstjernen væk med dækning fra politibiler og helikoptere.

Siden da har Britney Spears været umyndiggjort, og ansvaret for hendes familie, økonomi og karriere har været overdraget til hendes far, Jamie Spears, der sammen med en advokat har ageret som hendes værge. De kan træffe hendes forretningsbeslutninger, sælge hendes ejendom og bestemme, hvem hun må se. Når Britney selv bruger sine egne penge, bliver det bogført og overvåget. Hun må i øvrigt heller ikke stemme.

Det betyder, at popstjernen de facto mistede kontrollen over sit liv dengang i 2008 – og sådan er det stadig den dag i dag, 12 år senere. Men det prøver en gruppe dedikerede fans hårdnakket at lave om på.

Skjulte signaler fra Britneys Gram

#FreeBritney-bevægelsen er overbevist om, at deres idol bliver holdt fanget af den umyndiggørende ordning, der blev indført i 2008. De mener, at det faktum, at sangeren er på turné og udgiver musik, burde modbevise, at hun er ude af stand til at styre sig eget liv.

Siden 2008 har Britney således spillet 248 shows i Las Vegas alene og desuden været dommer i X-Factor. Hun har været på flere verdensturnéer, der såmænd også har ført hende forbi Danmark og Smukfest.

Det, mener mange, burde være tegn på, at Britney har det fint og er i stand til at styre sit eget liv. Og derudover – og nu bliver det mere konspiratorisk – mener #FreeBritney-bevægelsen, at de modtager skjulte signaler fra sangerens Instagram, som de tolker som en slags råb om hjælp. Som da hun ignorerede de mange spørgsmål til hendes situation i en ret akavet, næsten robot-agtig Instagram-Q&A og i stedet talte om alt mulig andet.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Især podcasten ‘Britney’s Gram’ har sat gang i spekulationerne og endda haft et interview med en ‘whistleblower’, der hævder at have arbejdet for advokater, der var med til at holde Britney fanget i en uønsket situation.

Det lyder måske mere end en smule skørt. Men den seneste tid har #FreeBritney-bevægelsen fået så meget medvind, at den er blevet umulig at ignorere. En underskriftsindsamling har fundet vej helt til Det Hvide Hus, og sidst der var en høring omkring Britney Spears’ værgeordning, demonstrerede fans for hendes ‘løsladelse’ foran retsbygningen.

Hvad i alverden foregår der, kan man være fristet til at tænke: Har de her aktivister en pointe? Bliver Britney virkelig holdt fanget af sin egen far i en umyndiggørende ordning, som hun end ikke kan kommunikere om? Eller er det her en konspirationsteori, der er løbet helt løbsk, netop fordi alle dementier, Britney kommer med, blot kan tolkes som endnu et led i maskeradespillet?

»Jeg ville være så fri uden de begrænsninger«

Først og fremmest er det måske værd at sige, at selv om #FreeBritney-bevægelsen har en lidt skinger tone og mere end et snert af konspiratorisk iver, så er det svært ikke at bemærke, at kampagnen samtidig sætter fokus på et punkt, der måske godt kunne trænge til at blive belyst.

Nemlig at en af de seneste årtiers største popstjerner nu altså har levet under formynderskab i over et årti og er blevet afskåret fra at tage sine egne beslutninger og forvalte den formue, hun selv har skabt.

Det er højst usædvanligt: Den slags formynderskab, som Britney er underlagt, er normalt forbeholdt alvorligt syge eller meget gamle mennesker, der vitterlig ikke kan træffe beslutninger selv. Der er – i hvert faldt set udefra – en stor diskrepans mellem verdensstjernen Britney, der rejser verden rundt og optræder vidt og bredt, og så patienten Spears, der ikke må køre bil, forvalte sin formue, stemme eller blive gift uden at spørge om lov først.

Samtidig benægter ingen, at ordningen var nødvendig dengang i 2008, hvor det lignede, at Britney Spears var i gang med at selvdestruere. Derudover er der ingen konkrete beviser for, at Britney Spears er ‘fanget’, som hendes fans mener.

Los Angeles Times har eksempelvis undersøgt sagen i tre måneder i 2019 uden at finde nogle beviser på, at sangeren tog skade af ordningen, og CNN har talt med kilder, der beskriver ordningen som gavnlig for alle parter.

Britney selv har kritiseret formynderskabet i dokumentaren ‘For The Record’ fra 2008, hvor hun blandt andet sagde »Jeg ville være så fri uden de begrænsninger, jeg er underlagt« og kaldte den permanente umyndiggørelse for en evig ‘Groundhog Day’. Men siden har hun ikke udtalt sig. På overfladen virker det hele altså ikke så odiøst.

Så hvad skal man tænke? Er faderen og formynderskabet en nødvendig sikkerhedsforanstaltning, der beskytter Britney mod både sig selv og dem, der kunne tænke sig at udnytte hende? Eller er der tale om en undertrykkende mekanisme, der udnytter popstjernen og holder hende mere eller mindre fanget?

En popstjerne uden stemme

Grunden til, at det spørgsmål debatteres så heftigt, er, at stort set ingen udtaler sig officielt, og at alt foregår bag lukkede døre. En af de få udmeldinger, der har været, kom den 23. juli i år, da Britneys bror, Bryan Spears, talte med podcasten ‘As Not Seen On Tv’.

Her rapporterer People, at han både roste værgeordningen, som han kaldte »en fantastisk ting for vores familie«, men samtidig forklarede, at Britney »altid har villet ud af den«. Ellers har der været stille. Ingen af forældrene – eller sangeren selv – har givet noget dybere indblik i begivenhederne.

Netop derfor har #FreeBritney-bevægelsen kastet sig over Britney Spears’ Instagram med så fanatisk dedikation: Den er den eneste reelle informationskilde i den her sag.

Tag for eksempel de nylige retsmøder, der handler om, hvem der fremover skal være værge. Spears’ far er nemlig blevet for syg, og moren har meldt sig på banen. Men ingen ved reelt set, om Britney har forsøgt at blive frigjort fra arrangementet. Eller hvilken rolle, hendes mor præcis spiller. Men så snart moren liker nogle #FreeBritney-tweets, kan aktivist-fansene spinde et narrativ om, at Britney og hendes mor kæmper mod farens diktatoriske vælde.

Altså, det kan jo sagtens være, det forholder sig sådan. Men ingen ved det reelt set.

Det samme gælder en række aflyste shows i Las Vegas samt en indlæggelse på et psykiatrisk hospital sidste år. Ifølge officielle udmeldinger var der tale om en personlig krise i kølvandet på en alvorlig sygdom, der havde ramt Spears’ far.

Men for #FreeBritney er det straks en dybere konspiration med tvangsindlæggelse og så videre. Og fordi man intet konkret ved, kan man så tolke en lidt spacey Instagram-video, hvor Britney går rundt i en gul kjole, som et råb om hjælp, fordi hendes bevægelser angiveligt er en kode for SOS.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

På den måde er problemet helt grundlæggende, at fordi alt, Britney Spears gør, bliver kontrolleret, så er det svært med sikkerhed at sige, hvad der kommer direkte fra hende. Hun har ingen stemme. Så hendes fans leder efter kodet kommunikation.

Det giver konspirationslystne (eller bare omsorgsfulde) fans uendelig mulighed for at tolke og spekulere. For når alle handlinger potentielt er udtryk for noget andet, kan alt jo være et skjult signal. Der er ikke langt fra den tanke til at forsøge at lede efter skjulte budskaber, der kunne underminere det topstyrede narrativ om Britney Spears.

Jo mere privat, familien Spears forholder sig, jo mere mistænksomme bliver fanlegionerne. Så forvent ikke, at #FreeBritney-bevægelsen stopper lige foreløbig.

I hvert fald ikke før den 22. august. Det er datoen, hvor der senest bliver taget en beslutning om værgeordningens fremtid.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af