Musikkens Oscar eller forældet p(r)is? To takketaler viser, hvorfor Grammys magt er intakt

Det skader Grammy-uddelingens renommé, når store navne som Drake, The Weeknd, Kanye West og Tyler, the Creator ikke dukker op. Men så længe de unge stjerner græder glædestårer, når de vinder, vil prisceremonien fortsat være en magtfaktor.
Musikkens Oscar eller forældet p(r)is? To takketaler viser, hvorfor Grammys magt er intakt
Olivia Rodrigo på Gremmy-scenen. (Foto: Rich Fury/Getty Images)

KOMMENTAR. Hvor meget betyder Grammy Awards egentlig i 2022? Er de gyldne grammofonstatuetter stadig den ultimative hæder for en musiker, eller er der tale om en forældet pris, der bliver uddelt af en indspist institution, som ikke er fulgt med tiden?

Det spørgsmål findes der flere svar på, hvilket to af takketalerne ved dette års netop overståede prisceremoni understregede.

For mens en række stjerner så ud til at fortsætte det opgør med Grammy Awards, der har været i gang de seneste år, ved at blive væk fra årets prisuddeling, afslørede andre artisters tårevædede takketaler, hvor betydningsfuld sådan en forgyldt grammofon fortsat er.

Der bliver illustreret en ret interessant modsætning i de her forskellige musikeres forhold til prisuddelingen.

På den ene side forsøger folk som Drake, The Weeknd, Kanye West og Tyler, the Creator at devaluere den magt, Grammy Awards besidder. På den anden side erklærer en grådkvalt Doja Cat, hvor meget en Grammy betyder for hende, mens Olivia Rodrigo – ligeledes grædende – fortæller, at denne sejr er hendes største drøm, der går i opfyldelse.

Grammy-institutionens magt er altså ikke sådan lige til at affeje.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

The Recording Academy, der uddeler priserne, har ellers været i konstant modvind i flere år. Der har været kritik af akademiets manglende anerkendelse af kvinder, sorte musikere og andre minoriteter. Samtidig har akademiets nomineringssytem været uigennemskueligt og – hævder visse – korrupt. Det har i perioder virket som om, Grammy Awards var et fortidslevn.

Drake har eksempelvis i flere omgange givet udtryk for, at prisshowet ikke har nogen betydning for den yngre generation, Kanye West har ligefrem pisset (ja; bogstavelig talt) på en af sine statuetter, og Tyler, the Creator har kritiseret de ifølge ham raceopdelte priskategorier.

Ingen af de tre dukkede op til årets show – om end Tyler, the Creator delte en hjemmelavet takketale på sin Instagram Live. Ret mystisk.

Drake havde derimod givet afkald for sine Grammy-nomineringer, hvilket vækker mindelser om The Weeknd, der boykottede showet grundet en konflikt med akademiet, der startede, da hans ’After Hours’ blev forbigået under kontroversielle omstændigheder sidste år.

Den røde tråd i kritikken er klar: The Recording Academy er en korrupt, indspist organisation, og Grammy Awards er et forældet koncept. Dets forstokkede tankegang er ikke længere relevant i 2022.

Men helt så simpelt er det bare ikke.

Tyler, The Creator med en Grammy, 2020. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images)

Selv om en række ekstremt kendte og betydningsfulde artister synes at give udtryk for, at prisceremonien ikke har nogen autoritet eller magt længere, viser visse af reaktionerne fra årets show, at det mildest talt er en sandhed med modifikationer.

For findes der en mere glasklar markering af Grammys magt, end når verdensstjerner som Doja Cat og Olivia Rodrigo ikke kan skjule, hvor meget deres pris betyder for dem?

Førstnævnte sagde endda i sin takketale, at hun normalt underspiller ting, men at lige akkurat denne pris var så vigtig, at hun ikke kunne skjule det. Olivia Rodrigo fortalte en historie om, hvordan hun allerede som lille barn fantaserede om at vinde en Grammy.

De her reaktioner er selvfølgelig ikke lige så gennemtænkte og velovervejede som protestaktionerne. De er spontane og følelsesladede. Men det gør dem på en måde blot endnu mere potente. De viser, at når facaderne bliver smidt, så er sådan en Grammy-pris bare vigtig.

Her er det måske også vigtigt lige at se på artisternes alder og deres stadie i karrieren.

Både Rodrigo og Doja Cat vandt således deres første Grammy nogensinde i nat. Førstnævnte er blot 19 år gammel. De har ikke – som Drake, The Weeknd, Tyler og Kanye – trofæfyldte vitrineskabe i deres megamansions. For dem er det her nyt. Det er specielt.

SZA og Doja Cat til Grammy Awards. (Foto: Rich Fury/Getty Images for The Recording Academy)

Netop det, at det vitterligt er specielt at vinde prisen, modbeviser til dels Drakes pointe om, at den nuværende generation er ligeglade med Grammys. Det var Doja Cat og Olivia Rodrigo i hvert fald ikke.

Det kan godt være, flertallet ikke går helt lige så meget op i de klassiske institutioner som The Recording Academy længere. Men stjernerne tropper altså stadig op til showet, når Grammys ruller den røde løber ud. Og de græder de obligatoriske glædestårer, når det er deres navn, der står skrevet på sedlen i den magiske kuvert.

Det er måske i virkeligheden den lektie, man kunne lære af årets show: Så længe de unge artister stadig tropper op til det årlige prisshow, har Grammy Awards ikke mistet sin magt. Enhver tåre, der bliver spildt ved prisoverrækkelsen, styrker akademiet og cementerer dets legitimitet.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af