Laver Artigeardit årets album, og får vi endelig Tessas debut? Syv spådomme om hiphop-året 2023

Vanvittige ting venter forude, hvis man skal tro vores magiske krystalkugle, der viser fremtiden.
Laver Artigeardit årets album, og får vi endelig Tessas debut? Syv spådomme om hiphop-året 2023
Tessa på Roskilde Festival. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Hver januar spørger vi vores magiske krystalkugle, hvad der vil ske i hiphoppens verden de næste 12 måneder, og hver gang får vi en række spådomme, der stort set aldrig med meget få undtagelser altid går i opfyldelse.

Således også i år.

Vores krystalkugle er dog uheldigvis cirka lige så utilregnelig som Kanye West på en dårlig dag, så som altid gælder reglen: Hvis en profeti er forkert, så er det ikke vores skyld. Men hvis den er sand, så havde vi set det hele komme.

Det er som bekendt svært at spå – især om fremtiden. Var det nemt, kunne alle jo gøre det. Men her kommer vores syv forudsigelser om hiphoppens 2023.

Kesi på AiaSound i 2022. (Foto: Thor O’Hagan Petersen)

1. 2023 bliver dansk hiphops store år på Roskilde Festival

Vi har før været efter Roskilde, fordi dansk hiphop tit var forvist til opvarmningsdagene og sjældent fyldte i musikprogrammet. Men nu er noget tilsyneladende ved at ændre sig.

Efter i årevis at have ignoreret 2010’ernes største danske rappere, har Roskilde Festival i år givet Orange Scene til Kesi. Det er et stort skridt, og forhåbentlig et tegn på en ny æra, hvor danske rappere får den anerkendelse, de fortjener.

Hvis festivalen følger op på Kesi-bookingen – hvilket vores krystalkugle spår, at den gør – og også annoncerer danske hiphopnavne til andre scener, kan det blive et stort år for dansk rap på Roskilde.

Suspekt i Store Vega. (Foto: Thomas Rungstrøm/Soundvenue)

2. Suspekt skifter stil fuldstændig

Hvad gør man, når man har sikret sig status som et af dansk hiphops vigtigste navne nogensinde? Når man har skrevet sine hits, spillet på Orange Scene og bevist sit værd på alle tænkelige måder?

Man prøver noget nyt! Sådan ser det ud til, at Suspekt tænker, når man ser den nye dokumentarserie ’Skal du med?’, der kører på TV 2 Zulu.

Her ser man en trio, der bevæger sig mere over mod elektronisk musik – eller »dansemusik« som producer Rune Rask helt glad og overrasket kalder Suspekts nye lyd. Vores krystalkugle siger, at det kommende album bliver i den ånd: Nyskabende, elektronisk og anderledes.

Gilli i Royal Arena i 2022. (Foto: Nikolaj Bransholm/Soundvenue)

3. Dette bliver klub-rappens år

Nu vi er ved det elektroniske: Det er ikke kun Suspekt, der går klubvejen i 2023. Det er faktisk store dele af hiphopscenen. Det siger vores krystalkugle med 99 procent sikkerhed.

Tendensen startede allerede i 2022. D1ma skabte et af årets største (og mest overraskende) hits med den næsten Medina-dancede ’Drøm mig væk’, mens Gilli forsøgte sig med Jersey club på ’Du min’. Senest har Baloosh udgivet techno-rapsangen ’Energi’, der næsten fortjener betegnelsen knæklys-core.

Vi – undskyld, vores magiske krystalkugle – spår derfor, at 2023 bliver året, hvor festenergien for alvor slippes løs.

O.T debuterede med to stærke sange i 2022. (Foto: Adam Tellman/PR)

4. Danmark får en ny kvindelig rapstjerne

Det er efterhånden tre og et halvt år siden, Tessa brasede ind på hiphopscenen og endelig gav os en stor kvindelig rapstjerne. Siden har en række nye rappere vist tegn på talent, men ingen er lykkedes med det helt store gennembrud. Endnu.

Det ændrer sig snart, og forhåbentlig allerede i 2023 – det siger vores sunde fornuft, og krystalkuglen er enig.

Tessa i K.B. Hallen. (Foto: Nikolaj Bransholm/Soundvenue)

5. Tessa udgiver endelig sin debut

Vi starter dette punkt på samme måde som det forrige: Det er efterhånden tre og et halvt år siden, Tessa brasede ind på hiphopscenen. Så det vil altså sige, at hun skylder os det debutalbum, hun har talt om i årevis.

Den seneste tid har rapperen fra Vestegnen prøvet kræfter med nye lyde og blandt andet udgivet en reggaeton-sang samt samarbejdet med alle fra Burhan G til Clara. Enkeltstående eksperimenter er selvfølgelig fint nok – men nu kan hun altså snart ikke trække den længere. Det er albumtid.

Artigeardit i Store Vega. (Foto: Peter Troest/Vega)

6. Artigeardit laver årets album

Nu vi er ved ekstremt imødesete album: Findes der nogen artist, hvor spændingen er større end Artigeardit?

Rapperen er gennem de seneste år gået fra at være et lyrisk stærkt undergrundsnavn til at blive en vaskeægte generationsstemme. Hans blanding af attitudefulde bars og indadskuende, poetisk refleksion har gjort ham til arvtageren efter Ukendt Kunstner.

Gigantiske forventninger! Men vores krystalkugle insisterer på, at 2023 bliver året, hvor Artigeardit forløser sit potentiale. Hans næste værk bliver ikke bare årets hiphopalbum, men måske endda en moderne klassiker.

D1ma. (Foto: Cecilie Rolvung/Soundvenue)

7. Men en ny stjerne laver årets sang

Meget af denne artikel handler om artister, vi kender, for selv for en krystalkugle med magiske evner er det svært at spå om rappere, vi ikke har mødt endnu. Det forsøger vi dog alligevel her i sidste punkt.

Vi tror på, at en helt ny kunstner bryder frem og lave årets sang – ligesom D1ma gjorde i 2022 med ’Drøm mig væk’. Hiphopscenen er i vid udstrækning præget af de samme navne, der har domineret i årevis. Det ville være interessant med et stort, nyt gennembrud i 2023.

Måske endelig en ny stjerne fra Aarhus? Eller en ny kvindelig stemme? Måske en artist, der introducerer en helt ny lyd?

Det er ikke til at sige. Og netop det er jo også det spændende ved fremtiden: Den er umulig at spå om til fulde. Selv for krystalliske kugler med magiske kræfter.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af