10 spådomme om dansk hiphop i 2022 (der helt sikkert kommer til at gå i opfyldelse!)

Spoiler alert: Læs ikke videre, hvis du gerne vil overraskes i år.
10 spådomme om dansk hiphop i 2022 (der helt sikkert kommer til at gå i opfyldelse!)
Hans Philip på Hotel Cecil i 2019. (Foto: Thomas Rasmussen/Soundvenue)

Det er januar, et nyt år gryr, og det betyder kun én ting: Tid til hæmningsløs spekulation profetiske spådomme, der uden tvivl kommer til at gå i opfyldelse!

Derfor har vi endnu en gang været nede i Gringotts og hente vores magiske krystalkugle frem fra vores topsikrede bankboks, så vi kan kaste et blik ind i dansk hiphops fremtid. Og den trolddomsfyldte bold har vist os ti højst interessante begivenheder, der kommer til at ske i det kommende år.

Disclaimer: Krystalkuglen er desværre ikke helt så fejlfri, som man kunne ønske sig, så ligesom sidst vi publicerede en artikel som denne, gælder reglen om, at spådommene også indeholder en god portion ønsketænkning og ikke skal tages alt for alvorligt.

Vores krystalkugle er nemlig uheldigvis mere som en upålidelig vejrudsigt end som en ufejlbarlig Nostradamus.

Derfor gælder reglen: Hvis en profeti er forkert, så er det ikke vores skyld. Men hvis den er sand, så havde vi set det hele komme!

1. En Aarhus-rapper kommer til at slå bredt igennem 

Efter flere år i dvale har unge artister som Shooter Gang, Iswaal, Dibset og Baloosh genoplivet Aarhus’ hiphopscene. Men endnu har ingen af dem for alvor taget det helt store skridt i forhold til bredere succes. De rumsterer stadig i undergrunden. Det ændrer sig i 2022, hvis man skal tro vores magiske krystal.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. 90’erne kommer tilbage – big time

I popmusikken dominerer 80’er-fascinationen, men rappen kommer til at kigge mod 90’erne i 2022.

I USA er der en større scene omkring folk som Griselda-kollektivet, Wiki, Ka og mange flere, der dyrker en klassicistisk tilgang til hiphoppen. Hos dem handler det stadig om 90’er-fascinerede boom bap-trommer, støvede samples og kompromisløst hårde rim.

Det er en scene, hvor idolerne hedder Wu-Tang og Biggie – ikke Young Thug og Future. I Danmark er der også en del rutinerede rappere (hej, Pede B!), der dyrker en lignende tilgang, men vores krystalkugle siger, at en større bevægelse mod 90’er-rap er på vej.

For hvis der er én ting, historien har lært os, så er det, at hvis noget er stort i USA, bliver det stort i Danmark et år eller to senere.

3. Hans Philip vender tilbage fra sin eremittilværelse (og han rapper igen!)

Hør her, vi elsker Hans Philips Frank Ocean-inspirerede, følsomme soveværelsespop. Det har været fascinerende at følge den tidligere Ukendt Kunstner-frontmands kompromisløse tilgang til sit (mere eller mindre) rapløse soloprojekt.

Men ville vi hade det, hvis HP lavede en Tyler, the Creator og overraskede med at gå tilbage til rendyrket rap? Nej, det ville vi ikke. Slet ikke, faktisk.

4. Tessas debutalbum kommer til at ryste dansk hiphop i sin grundvold

Tessas debut må være et af de mest imødesete danske hiphopalbum nogensinde. Hun er ikke bare den største kvindelige rapstjerne, vi har haft i Danmark i mange år, hun er også blevet frontfigur for et opgør med sexisme og kønsroller på hiphopscenen – og i samfundet generelt.

Der hviler et kæmpe forventningspres på den unge rappers skuldre. Men vores krystalkugle siger, at hendes kommende album kommer til at leve op til hypen. Tessas debut kommer til at ryste dansk hiphop – og endnu engang sætte ligestilling på dagsordenen i en genre, der stadig er domineret af mænd.

Her skulle der være et Instagram-opslag, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Opgøret med sexisme intensiveres

Nu vi er ved temaet: Vores krystalkugle hvisker, at en række kvindelige rappere kommer til at få en endnu større rolle på hiphopscenen i 2022, og at opgøret med den sexisme, der stadig gennemsyrer visse dele af scenen, intensiveres.

Tessa har allerede udgivet en video, hvor hun kalder Thomas Blachman ud for sexistiske kommentarer, og det er forhåbentlig kun starten.

Vi håber også, at en rapper som Sulka, der sidste år satte karrieren på pause på grund af sexisme og overgreb i hiphopmiljøet, vender tilbage. Det kan simpelthen ikke være rigtigt, at store talenter går tabt på grund af en syg kultur.

6. Der kommer til at være politisk pres på den danske rapscene 

I løbet af de seneste tolv måneder har politikere som Inger Støjberg og Dansk Folkepartis Peter Skaarup angrebet dansk hiphop, som de anklager for at være et instrument, som bander bruger til at rekruttere nye medlemmer.

Sidstnævnte foreslog endda, at danske musikere ikke skal kunne spille koncerter, medmindre de har en ren straffeattest. Den slags angreb på en hel genre kommer desværre til at forsætte, siger vores krystalliske fremtidsbold.

7. ’Baba Business 3’ kommer til at byde på den største internationale gæst i dansk hiphophistorie 

Okay, den her spådom fra krystalkuglen overrasker os faktisk ikke, for i vores decemberinterview afslørede Branco jo, at ’Baba Business 3’ ville udkomme i 2022, og at albummet ville byde på nogle særdeles store sværvægtere fra den internationale hiphopscene.

Men derfor glæder vi os stadig til at finde ud af, hvem de store gæster rent faktisk viser sig at være. Og om de kan leve op til de store forventninger, Branco selv har skabt.

8. Vi kommer til at se flere samarbejder med norske og svenske rappere 

Det er jo egentlig latterligt, at nogle mindre variationer i vores sprog skal være en form for barriere mellem vores musikscene og lande som Sverige og Norge. Sådan har det bare alligevel længe været. De danske rappere har ikke interageret så meget med de andre skandinavere.

Men det er ved at ændre sig nu. Rappere som Branco, Benny Jamz og flere har samarbejdet med artister fra vores broderfolk – med en del succes. Det er dog kun starten på en sand bølge af skandinaviske samarbejder, siger vores sfæriske spådomsgenerator.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Vi får en ny dansk hiphopfestival 

Æh, okay. Denne her virker noget optimistisk. Har de mislykkede festivaler Hafnia Zoo og For Evigt Hip Hop ikke vist, at en dansk hiphopfestival er umulig at gennemføre med succes?

NEJ, lyder det med versaler fra vores gennemsigtige globe, der altså spår, at nogen (men hvem?) forsøger sig med en stort anlagt hiphopfestival i 2022. Held og lykke, siger vi bare.

10. Samfundet åbner og udløser en stormflod af nye raptalenter

Coronaen har som bekendt sat en stopper for livemusikken i et par år, men det er også som om, pandemien generelt har ført til en periode med mindre musik. Der har ikke været så mange store nye hiphopgennembrud. Vi har ofte spejdet forgæves efter de helt store nye talenter.

Men nu er det ved at være slut! Alt tyder på, at vi lever i de sene stadier af pandemien, og krystalkuglen er ikke i tvivl om, hvad det betyder: De nye talenter kommer til at boble frem som champagne fra en gennemrystet flaske på nytårsaften.

2022 lader altså til at blive et gyldent år. Hvis man skal tro krystalkuglen.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af