Sangen ‘Roll With It’ er benzin på bålet til alle dem, der tror, at Jamaika er bag D1mas maske

Mens Jamaika har siddet i fængsel, har D1ma fået et gigantisk gennembrud med en lyd, der er inspireret af Vejle-rapperen. Nu har Jamaika udgivet sit comeback-album, og en af sangene er decideret D1ma-esk.
Sangen ‘Roll With It’ er benzin på bålet til alle dem, der tror, at Jamaika er bag D1mas maske
Jamaika. (Foto: Martin Baltser)

Jamaika blev anholdt i efteråret 2019, dømt for trusler og knivoverfald i 2021 og løsladt i år.

Der er sket en del i hiphopverdenen i den tid, han har været væk. Kanye er blevet outet som Hitler-fan. Ice Spice er tidens mest omtalte nye rapper. Gobs har forsøgt at blive den nye Gilli. Alle rapper over Jersey club-beats og bruger mandekor.

It’s a whole new world, som Aladdin ville sige det.

Den mest opsigtsvækkende ting, der er sket – i hvert fald med Jamaika-centriske briller – er dog, at Danmark fået en ny rapstjerne, der lyder meget inspireret af Jamaika. Nemlig D1ma.

Han synger også med en lys, The Weeknd-agtig stemme, når han ikke rapper. Han taler også om de hårdeste aspekter ved gadelivet, men han gør det gennem en krystallisk, sprukken sangstemme.

D1ma er, ligesom Jamaika, en kunstner, der ligner en hårdkogt rapper, men lyder som en engel.

D1ma i Store Vega. (Foto: Bo Källberg/Soundvenue)

Nu, på en af sangene fra comeback-albummet ’Championship’, har Jamaika i sin tur snuppet et par tricks fra D1ma, hvilket giver den her spøjse vekselvirkning mellem danks hiphops to englestemmer en ny dimension.

Det er en interessant lille låneleg, der foregår mellem de to – en leg, der kun bliver mere fascinerende af, at mange har spekuleret over, om det måske i virkeligheden er Jamaika, der gemmer sig bag D1mas maske.

Gaderapper med englestemme

D1ma er blevet en af landets største rappere med en lyd, der er utænkelig uden Jamaika. Der går en lige linje fra Jamaika-sjælere som ’Blodskudt’ og ’Problemer sover ik’ frem til D1mas ’Drøm mig væk’.

Gad vide, hvad Jamaika mon tænkte, første gang han hørte den unge rapkomet?

D1ma har udgivet hit efter hit og spillet på Roskilde Festivals Arena-scene. Alt sammen mens Jamaika har siddet i fængsel. Har han mon tænkt, at det kunne være ham, der stod på de scener?

Her må man dog sige: D1ma er på ingen måde en Jamaika-kopi.

Den nye rapstjerne har en lyd, der er væsentlig mere poppet og klubbet, og som er ret langt fra Jamaikas æstetik, hvor klaverslag falder som regndråber på produktionerne.

Jamaika. (Foto: Martin Baltser)

Den ene er gråvejrsfarvet, den anden er neonlysende. Jamaikas verden er gaden og fænglset, D1ma dulmer sin smerte i biler og på klubben. D1ma kan også rappe intenst som Artigeardit på en måde, man ikke hører fra Jamaika.

Men hans vokal har alligevel så klare fællestræk med Jamaika, at visse altså har spekuleret om det er ham, der gemmer sig bag D1mas maske.

Hvilket virker som en ret usandsynlig konspirationsteori.

Der er noget i den sorgfulde sangstil, der forbinder de to artister, men at de skulle være en og samme person, har jeg svært ved at tro.

Altså, Jamaika har vitterligt siddet i fængsel, mens D1ma slog igennem. Og selvom de bruger deres stemmer på lignende måder, er det muligt at høre forskel. Men bare det, at teorierne findes, siger noget om slægtskabet.

Og nu har Jamaika så udgivet en sang, der helt sikkert kommer til at genstarte konspirationsteorierne på ny.

Jamaika går fuld D1ma

På sangen ’Roll With It’ fra ’Championship’ danser Jamaika direkte ind i et houset lydbillede, der dufter meget af D1ma.

Eller okay, lad os være ærlige, sangen dufter ikke kun af D1ma, den er D1ma. Jeg var nødt til at tjekke, om Spotifys algoritme havde sendt mig videre til D1ma, eller om det stadig var Jamaika, jeg lyttede til.

Det pulserende beat, den distancerede, frostkolde vokal, de engelske gloser i teksten, måden han nynner på: Det her er Jamaika, der viser, at han kan lave en D1ma-sang. Som han så endda udgiver samme dag, som D1ma spillede sit store show i Store Vega.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

»Gulvet drejer i slow motion / let’s go, let’s roll with it«, synger Jamaika i omkvædet og lyder, som om han er ved at forsvinde i en tåge af lys, stoffer og lyde.

Hele den her druggy, traumatiserede feststemning minder meget om D1ma-sange som ‘Never Sober’, ‘No Love’ eller ‘Frihed’.

Det er, som om Jamaika med den her sang siger: Okay, du har lånt lidt af mig. Nu låner jeg lidt tilbage.

Er der tale om homage eller om en magtdemonstration fra Jamaikas side? Det er ikke til at sige.

Men én ting kan vi konstatere: ‘Roll With It’ er ret uimodståelig. Jamaika er, viser det sig, virkelig god til at lave D1ma-core.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af