Der var et tidspunkt, hvor det lignede, at det hele var slut for Jamaika.
I 2021 blev rapperen dømt til forvaring, hvilket betyder fængsel på ubestemt tid. Men Jamaika fik en chance mere, da dommen efter en ankesag blev lavet om til tre og et halvt års fængsel.
Det betød, at han i sommeren 2023 blev løsladt. Og nu er comeback-albummet ‘Championship’ landet. Næsten fem år efter ‘Nordsiden’ er han albumaktuel igen.
Artisten, man troede, var væk for evigt, er tilbage.
Der er mange spørgsmål forbundet med Jamaikas comeback.
Har han stadig den gnist, der gjorde ham unik i starten af karrieren? Italesætter han de sidste års sager på albummet? Og hvordan håndterer musikbranchen en artist med en så problematisk historik?
Det er store spørgsmål, som vi ikke kan svare fyldestgørende på her – men vi har nedfældet vores umiddelbare indtryk af det nye album.
En egentlig anmeldelse lander i starten af næste uge.
1. Fængslet spøger stadig
Igennem hele Jamaikas karriere har valget mellem kriminalitet og musik været den centrale kamp i musikken. Sådan er det stadig. Visse steder på ‘Championship’ virker det, som om førstnævnte har vundet:
»Krimi, det’ for livet, du kan se, jeg har valgt den vej«, lyder det på ’For livet’.
Jamaikas unikke lyd er i det hele taget intakt. Vi skal kun frem til albummets anden sang, ’21’, før stemningen er grå og hård: Regnvejr, melankolske melodier og en tragisk undertone af, at alles skæbne er skrevet på forhånd.
Men stedvis afbrydes gråvejret.
2. Albummet har mange ansigter
Da Jamaika annoncerede albummet hos podcasten Uden Filter, sagde han, at det favnede bredt: »Der er til ugen ud. Hvis hver dag er et humør, er der til hver dag«.
Det er ikke helt forkert. Der er en række sange, hvor Jamaika bryder ud af sin somali blues og i stedet kaster sig ud i ret poppede, dansevenlige ting, der viser, at han stadig har rapstjerne-drømme.
Som for eksempel den reggaeton-inspirerede ‘Lyse morgen’, kærlighedssangen ‘ForMel-1’ eller den næsten D1ma-klubbede ‘Roll With It’.
3. Mike Lowrey styrer lydbilledet
Udover den festlige ‘Lyse morgen’, der er produceret af Kewan Ligger Beatet Normal, står Mike Lowrey for alle albummets produktioner, hvilket er ret imponerende, når nu lyden er så varieret.
Mike Lowrey er Jamaikas faste producer, men han er også mere end det. Mens rapperen har været i fængsel, har Lowrey bestyret hans udgivelser, og han har samtidig også støttet ham.
I Uden Filter-podcasten, der udkom kort inden albummet, beskriver Jamaika relationen: »Han er den eneste producer i Danmark, der når du sidder inde sender dig en støttepakke med nye Nikes og Adidas-tøj«.
4. Jamaika er genforenet med to samarbejdspartnere
Udover britiske M24, der besøger drill-sangen ’Hvor de henne’, er der kun to gæster på ’Championship’. De dukker til gengæld op flere gange.
Branco, der også gæstede ’Nordsiden’-albummet i 2019, er med på ’For Life’ og ’Dopeboy Dreams’, og han leverer desuden en slags peptalk på ’Din&Dæmoner’.
Og så selvfølgelig Carmon, der er med på tre sange. Han er en af Jamaikas ældste musikalske følgesvende. De slog igennem sammen på YouTube helt tilbage i 2015 med sangen ’Jer’, og de har siden lavet mange numre sammen. Nu, over otte år senere, er de stadig en slags uofficiel duo.
5. Der er intet stort pladeselskab tilknyttet albummet
Jamaika er en af Danmarks mest succesfulde rappere, men ’Championship’ er ikke udgivet af et stort pladeselskab.
Det kan være, det skyldes, at Jamaika helst vil køre hele showet selv.
Eller det kan skyldes, at de store pladeselskaber helst ikke vil samarbejde med en rapper med den type domme på straffeattesten, som Jamaika har.
Uanset hvad, markerer det her album, at musikverdenen nu er nødt til at forholde sig til Jamaika: En ekstremt begavet kunstner med en ikke uproblematisk fortid.