Årets CPH:DOX-program i luften – 200 film fra dokumentareliten og besøg af Pamela Anderson

Årets CPH:DOX-program i luften – 200 film fra dokumentareliten og besøg af Pamela Anderson
'Three Identical Strangers' er en af de mest omtalte dokumentarfilm de seneste år. Nu kan den endelig ses herhjemme under CPH:DOX.

20. marts slår Danmarks største filmfestival dørene op. CPH:DOX har etableret sig som en af verdens førende dokumentarfestivaler, hvilket betyder, at man kan være sikker på at se en lang række af årets allermest interessante film fra virkeligheden under de 11 dage i de københavnske biografer.

Og i år er ingen undtagelse. Det fulde program er netop offentliggjort, og det får tænderne til at løbe i vand, uanset om man er til de journalistisk hårdtslående eller filosofisk eksperimenterende dokumentarfilm.

Årets festival står i kvindernes tegn, og halvdelen af årets konkurrenceprogram er således film instrueret af kvinder. Åbningsfilmen er danske Marie Skovgaards ‘Reformisten’ om Sherin Kankan arbejde med Danmarks første moské for kvinder.

I serien kan vi se frem til blandt andet den i udlandet vidt og bredt omtalte ‘Three Identical Strangers’ om et sæt trillinger, der blev adskilt ved fødslen og opdager hinandens eksistens som voksne. Eller hvad med ‘Berlin Bouncer’, der blandt andet fortæller om den legendariske Berghain-dørmand Sven Marquadt. Eller ‘Romantic Comedy’, der piller den romantiske komedies klicheer fra hinanden. Eller ‘Aquerela’, der er den på én gang smukkeste og mest skræmmende film om klimaforandringer, man har set – en nærmest ordløs skildring af de vilde naturkræfter særligt omkring Arktis.

Der er sportsfilm om John McEnroe (‘John McEnroe: In the Realm of Perfection’, forfatterfilm om Stieg Larsson (‘The Man Who Played with Fire’), filmfilm om ‘Alien’ (‘Memory: The Origins of Alien’), voksenfilm om en bøssepornostjerne (‘Jonathan Agassi Saved My Life’), musikfilm om PJ Harvey (‘A Dog Called Money’) og den allerede stærkt omtalte film om Michael Jackson, ‘Finding Neverland’. Der er film om alt fra demokrati til teknologi, krig til satanisme. Der er nyt fra store filmskabere som Errol Morris (‘American Dharma’) og Werner Herzog (‘Meeting Gorbachev’). Og ventede danske film som ‘Q’s Barbershop’ om en frisørsalon i Vollsmose og ‘Don’t Give a Fox’ om et kvindeligt skaterkollektiv.

Der er fokus på autofiktion med blandt andet den ventede ‘X+Y’ med Mikael Persbrandt, fra instruktøren bag den fremragende ‘Gensynet’ Anna Odell. Og så er der for første gang faktisk også en hel serie dedikeret til fiktionsfilm med klart virkelighedsaftryk – blandt andet Ulaa Salims ventede debut ‘Danmarks sønner’, Matthew Heinemans roste ‘A Private War’, Natalie Portman-musikfilmen ‘Vox Lux’ og Johannes Nyholms ‘Koko-di Koko-da’ med Peter Belli. CPH:DOX har altid udfordret grænserne mellem fiktion og dokumentar, men nu tager de altså skridtet længere ud end nogensinde før.

Det er seriøst kun toppen af isbjerget, og som altid er der også masser af lovende events. Her er det mest opsigtsvækkende, at kunstneren Ai Weiwei igen besøger Danmark. Det samme gør Bat for Lashes, som giver dj-set og talk. Og allermest overraskende er det, at den tidligere ‘Baywatch’-stjerne Pamela Anderson gæster festivalen. Og hvad skal hun så tale om? Jo, hun skal såmænd diskutere de nye demokratiske bevægelser i Europa som De Gule Veste sammen med filosoffen Srecko Horvat.

Se hele programmet på CPH:DOX’s eget site. Festivalen løber af stablen 20.-31. marts.

Læs også: CPH:DOX annoncerer det fulde musikprogram

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af