‘Verdens klogeste land’: Danmarks mest sarkastiske podcast kalder spaderne for spader

‘Verdens klogeste land’: Danmarks mest sarkastiske podcast kalder spaderne for spader
Kristoffer Eriksen og Jesper Juhl. (Foto: Podimo)

PODCAST. Podimos satirepodcast ’Verdens klogeste land’ genopfinder bestemt ikke den dybe tallerken, når værterne Jesper Juhl og Kristoffer Eriksen hver uge med en supernova af et glimt i øjet vender de seneste nyheder fra, hvad de med ironisk distance kalder »verdens klogeste land«, nemlig Danmark.

Men hvorfor egentlig også genopfinde noget, der virker så fornemt i forvejen?

’Tæt på sandheden’ er jo også bare et stenkast fra ’Last Week Tonight’, som er John Olivers bud på ’The Daily Show’, der til gengæld lånte fra ’Not Necessarily the News’ … og sådan kunne man blive ved. Så spørgsmålet er egentlig ikke, hvad de gør, men hvor godt de gør det.

Og lad os da bare få det på plads med det samme: Komikeren Juhl og journalisten Eriksen er satirikere af en tårnhøj kaliber; begavede mennesker, der sætter sig ind i stoffet og med en selvstændig tanke videreformidler det til os andre med et niveau af sarkasme, der er så acidotisk, at deres stemmer næsten ætser sig vej igennem vores AirPods.

De er forfriskende bramfrie (Juhl i sådan en grad, at man indimellem faktisk kan høre hans medvært rulle med øjnene) og lægger ikke fingre imellem, når de tilkendegiver deres foragt for dumheder i den danske nyhedsstrøm.

‘Verdens klogeste land’. (Foto: Podimo)

Magthavere og talerørsholdere fra den yderste venstrefløj til den yderste højrefløj står for skud, når duoen tager ladegreb og serverer en skudsalve af kritik, der atter slår fast, hvornår den fjerde statsmagt fungerer bedst: Når den ikke taler nogen efter munden.

I en af de seneste episoder diskuterer de blandt andet Københavns kultur- og fritidsborgmester Mia Nyegaards utopiske vision om på dansk grund at afholde det mindste og mest bæredygtige OL nogensinde, hvortil Jesper Juhl spydigt påpeger, at hvis man starter med en sindssygt stærk idé, så er der jo ikke noget at arbejde med. Og efter en gennemgang af Nyegaards interview i Berlingskes nyhedspodcast ’Pilestræde’, kan vores to værter ikke se sig fri fra at konkludere, at hun har »savet benene væk under sig selv«, eftersom hendes version af et OL hverken bliver billigt, småt eller bæredygtigt. Og så er den drøm ligesom manet i jorden.

Man kunne godt frygte, at når to tilsyneladende svært intelligente, politisk velbevandrede mennesker sætter sig over for hinanden og taler løst og fast om kongerigets gøren og laden, så ville det hurtigt munde ud i en indforstået dialog, som resten af os har svært ved at følge med i.

Men det bliver heldigvis aldrig et problem, for selv om man ikke ved, hvorfor Jeppe Søe er lummer, eller hvad Bergur Rasmussens agenda i Europa-Parlamentet er, så formår Juhl og Eriksen at holde samtalen inden for et overskueligt lixtal, og man bliver ikke hægtet af, bare fordi man ikke holder Politiken og Weekendavisen.

Man skal dog stadig holde tungen lige i munden, når man lytter med. Ikke fordi det bliver for komplekst eller esoterisk, men fordi den allestedsværende sarkasme fremlægges i så deadpan et toneleje, at mister man fokus et øjeblik, så kan man faktisk godt pludselig blive i tvivl om, hvorvidt de har tænkt sig at stemme på Bergur eller ej (jeg taler af erfaring, og jeg er efterhånden ret sikker på, at svaret var ej).

Hvert afsnit indeholder også et segment, hvor der til en nyhed bliver stillet følgende spørgsmål: Kan det true-crimes? Og hvor svaret altid er: Selvfølgelig kan det det. Resultatet er så et slags meta-podcast-indslag, hvor værterne stiller skarpt på en begivenhed ved at overdramatisere den og tilføje lidt intens stemningsmusik.

Lige her er sarkasmen til gengæld ikke så svær at identificere.

Man kan ikke komme uden om, at ’Verdens klogeste land’ er en podcast befolket af to hvide, heteroseksuelle mænd omkring de 40, der kommer fra nogenlunde samme sociale samfundslag, så deres udgangspunkt kan forekomme en anelse enstemmigt til tider. Jeg er svært underholdt, når de bruger ti minutter på at stikke til Mette Frederiksen, men det havde da også klædt programmet at tilføje en tenor til deres sopran.

Der er jo trods alt nogle her i verdens klogeste land, der synes, at makrelmadder er fedt content.


Kort sagt:
’Verdens klogeste land’ er en sjov, informativ og dybt sarkastisk satirepodcast, hvor værterne Jesper Juhl og Kristoffer Eriksen tager bladet fra munden og kalder spaderne for spader.

'Verdens klogeste land'. Podcast. Værter: Kristoffer Eriksen og Jesper Juhl. Varighed: To ugentlige afsnit á 20-45 min. Platform: Podimo og Spotify.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af