Instruktøren bag CPH:DOX-thrilleren ‘(T)error’: »Jeg er bange for FBI«

Som en virkelighedens ‘Homeland’ giver ‘(T)error’ et enestående indblik i livet som FBI-informant – og i efterretningstjenestens tvivlsomme metoder i kampen mod terror.

»Jeg er religiøs ekstremist for FBI«.

Sådan lød den specielle bekendelse til instruktøren Lyric Cabral fra hendes daværende nabo Saeed ‘Shariff’ Torres, der for en moderat sum penge har valgt at udspionere sine muslimske brødre i USA.

I dokumentaren ‘(T)error’ får Cabral og hendes medinstruktør David Sutcliffe lov til at følge Torres’ angiveligt sidste hemmelige mission for FBI – vel at mærke uden efterretningstjenestens samtykke.

Se filmen ved Soundvenue og CPH:DOX’ særvisning på mandag 17.30 i Empire Bio – tilmeld dig og køb billet HER.

Filmen viser den hemmelige spions urimelige arbejdsvilkår og afslører, at undercover-livet er noget mindre glamourøst, end man ser det i ‘Homeland’ og de gængse spionfilm. Samtidig giver filmen et enestående indblik i efterretningstjenestens arbejdsmetoder, såsom hvordan FBI-kilderne opfordrer, overtaler og tvinger de overvågede ud i strafbare udtalelser.

»Saeed har, for at han selv har kunnet overleve, flere gange hevet terrorrelaterede bemærkninger ud af desperate bekendtskaber og dermed sendt dem i fængsel«, fortæller instruktøren Sutcliffe, da vi fanger ham på en telefon.

»Sådan en mand har jeg svært ved at føle empati med. Men samtidig har jeg også ondt af, at han er blevet fanget af systemet. Han kan ikke få arbejde andre steder. Det er kun FBI, der vil ansætte en tidligere straffet 60-årig«.

Hans sidste mission
Torres’ sidste civile mission består i at opsøge og knytte bånd med den radikaliserede muslim Khalifah al-Akili i håb om, at han vil tale over sig. Missionen kræver mod, tålmodighed og mangel på samvittighed, og man holder vejret, når man følger Torres’ sms-udveksling med både FBI og den potentielt farlige al-Akili.

Hos de to dokumentarister blev den indledende frygt for at udspionere potentielle terrorister hurtigt vendt på hovedet.

»Jeg er overhovedet ikke bange for Khalifah. Han har på Facebook og andre fora givet udtryk for nogle holdninger, som jeg tager meget stor afstand fra, men han er ikke en farlig eller potentielt voldelig mand. Jeg er bange for utilregnelige personer som Saeed, som i øvrigt er tidligere straffet for sine aktiviteter for De Sorte Pantere, og så er jeg bange for FBI. Alle er bange for dem. Ingen forsikringsselskaber turde sætte deres navn på filmen, og på et tidspunkt begyndte jeg at tvivle på, om FBI også kunne finde på at gå direkte efter mig«, fortæller Sutcliffe.

Interesse i frygt omkring muslimer
Heldigvis fik de to dokumentarister god juridisk hjælp. Sidste års Oscar-vinder Laura Poitras (‘Citizenfour’) kom med råd under optagelserne. Og de blev også vejledt i, hvordan de skulle agere, hvis FBI tog kontakt til dem.

»Lige så snart man starter en samtale med en FBI-agent, kan de starte en sag på dig, så du skal sørge for, at den samtale bliver så kort som mulig, og at du har din advokat ved din side«, siger Sutcliffe.

»Vi lever desværre i en industri af frygt. Mange har interesse i at fortsætte med at skabe frygt omkring muslimer. Jeg har et lille håb om, at publikum vil føle sig oprørte efter at have set filmen, og at vi sammen kan lægge pres på de politiske repræsentanter«

Se filmen ved Soundvenue og CPH:DOX’ særvisning på mandag 17.30 i Empire Bio – tilmeld dig og køb billet HER.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af