’Bugs’: Dansk dokumentarfilm om insekter som det nye gourmetmad

’Bugs’: Dansk dokumentarfilm om insekter som det nye gourmetmad

Josh Evans og Ben Reade er høje af begejstring. De to kokkevenner og projektansvarlige er udsendt af Nordic Food Lab – en eksperimenterede afdeling af Restaurant NOMA – og da de i Afrika får gravet bistadet fra en særlig slags brodløse bier op af jorden og smagt på herlighederne, er de i ekstase.

Hvis du ikke vidste bedre, ville du tro, de to unge mænd var på stoffer. De griner fjoget og hviner af fryd, når de igen og igen tager en mørk klump fra bistadet og med hænderne presser honningen direkte ned i munden. Sluurp!

I Andreas Johnsens nysgerrige dokumentar, ’Bugs’, følger vi Josh og Ben på insektkulinarisk opdagelsesrejse rundt omkring i verden i tre år. Grundlaget for ekspeditionen er et forskningsprojekt, der skal afdække graden af ’lækkerhed’, man kan opnå, ved at anvende insekter i madlavning. På den lange bane handler projektet også om at revolutionere den almindelige forbrugers forhold til mad, så der ikke bare drives rovdrift på særlige dele af jordens ressourcer. Mad er meget mere end oksekød, majs og brød. Og når insekter både er rige på proteiner, vitaminer og velsmag (ifølge Josh og Ben, i hvert fald), ligger løsningen lige til højrebenet. Eller gør den?

Som projektet skrider frem og indsigten i de initiativer, der så småt er begyndt at knopskyde i form af en egentlig insekt-som-fødevare-industri, går det også op for de to (og instruktøren selv), at verdens problem med fødevareknaphed ikke på magisk vis kan løses som ved et trylleslag ved blot at spise insekter.

Storindustrien står faretruende på spring i kulissen. Som én dyrefoderproducent skælmsk bemærker, da Ben rynker på næsen over den åbenlyse fæle lugt af et insektbaseret foderstof: »Det lugter af penge«. Storkapitalen er ligeglad med bæredygtighed og biodiversitet, forstås. Det faktum – og ikke de mange kriblende insekter – giver vor to helte kvalme.

Man fornemmer straks, at Andreas Johnsen, der tidligere har instrueret dokumentarer om alt fra rapperen Kidd til aktivistkunstneren Ai Weiwei, har haft masser af filmmateriale mellem hænderne. ’Bugs’ er både rig på eksotiske locations og det ene mere slimede, fede og dødbringende insekt efter det andet. Men filmen hopper nærmest febrilsk mellem basen i København, hvor Nordic Food Lab opererer fra en husbåd ved kajen klods op ad NOMA, til Japan, Mexico, Italien, Kenya og Australien. Hver gang, der klippes til et nyt sted med et nyt insekt på menukortet, sidder man tilbage og ønsker sig, at der var dvælet lidt mere ved de mennesker og samfund, Josh og Ben besøger og plukker erfaringer fra.

Jeg vil gerne vide mere om den unge afrikanske dreng, der arbejder natten lang i alt for skarpt lys, så fede græshopper lokkes til og kan indfanges. ’Græshoppebønderne’ mister simpelthen synet under de slidsomme arbejdsforhold. Og så vil jeg også gerne tættere ind på livet af både Josh og Ben. Ja, de er begge videbegærlige og seriøse madører, men hvorfor?

Glædeligvis omsætter Johnsen ’Bugs’ til en tv-serie i otte afsnit til DR2, hvor hvert land får sit eget afsnit. Det ser jeg frem til.


Kort sagt:
Andreas Johnsons dokumentarfilm om jagten på velsmagende insekter er lige dele antropologisk feltarbejde, gastronomisk stroppetur og kritisk opsang til fødevareindustrien. En på alle måder øjenåbnende filmoplevelse, der dog halser af sted med lidt for meget på hjerte.

Dokumentarfilm. Instruktør: Andreas Johnsen. Medvirkende: Josh Evans, Roberto Flore, Ben Reade . Spilletid: 73 min.. Premiere: Den 7. september 2016
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af