‘An Insignificant Man’: Fængende film om en mands kamp mod et korrupt system

‘An Insignificant Man’: Fængende film om en mands kamp mod et korrupt system

CPH:DOX. Hvordan ville du have det, hvis der i Danmark kun var to partier at vælge imellem, og ingen af dem tog hensyn til dine levevilkår? Og disse partier tilmed indgik aftaler under bordet med virksomheder, der svindlede landets borgere for flere hundrede milliarder af kroner?

Det er desværre hverdagen for den indiske befolkning anno 2012. De er ofre for en regering, der er gennemsyret af korruption og med tomme løfter om billig elektricitet og fri adgang til vand har løjet og svindlet sig til magten.

Det beslutter Arvind Kejriwal at gøre noget ved. Efter et årti som græsrodsaktivist stifter Kejriwal partiet Common Man’s Party, der skal give stemme til Indiens forurettede borgere. Partiet fremstår som en rendyrket underdog, der frygtløst går i struben på de to ledende partier, Congress og BJP, der hånligt affejer Kejriwal som en chanceløs outsider.

Partierne kommer dog på andre tanker, da Kejriwals ord vækker større og større genklang blandt borgerne. Det føles nærmest religiøst, når Kejriwal sammen med tusinder af indere sværger på, at de aldrig vil modtage bestikkelse i form af hverken alkohol eller penge. Korruption har ødelagt landet, og Common Man’s Party er et opgør med de fås undertrykkelse af de mange.

Sammenligningen med Det Arabiske Forår og Occupy Wall Street-bevægelsen er uundgåelig, og det er også først, da Kejriwal opfordrer folket til at gøre oprør mod regeringens nedstemning af en anti-korruptionslov, at han for alvor bliver hørt. Tilmed i en sådan grad, at den efterfølgende demonstration bliver filmatiseret i bedste Hollywood-stil.

De to debuterende instruktører Khusboo Ranka og Vinay Shukla har fået betingelsesløs adgang til Kejriwals valgkampagne, hvorfra 400 timers materiale optaget over to år er blevet skåret ned til 96 højspændte minutter. ‘An Insignificant Man’ føles hudløst ærlig i sin fluen-på-væggen-skildring af partiets bagland, når vi ser Kejriwal kæmpe for ikke at kompromittere sine egne idealer til fordel for lette stemmer: Til alles overraskelse forsøger han at trække i land, efter han har givet partiets frivillige lov til selv at udvælge deres kandidater.

»Jeg er en ubetydelig mand«, fastslår Kejriwal til en ekstatisk folkemængde, der hyldende bærer ham gennem gaderne – vel vidende, at det på ingen måde er sandt.

Man ville gerne have fået et endnu dybere indblik i manden, der er blevet Indiens mest betydningsfulde bannerfører for bedre tider. Vi kommer ganske vist bag den politiske kulisse, men aldrig ind i den personlige.


Kort sagt:
En fængende skildring af Arvind Kejriwals frygtløse kamp mod en indisk regering, der er gennemsyret af korruption, og som en omvendt Robin Hood tager fra de fattige og giver til de rige.

Læs også: ’The Skyjacker’s Tale’: Film om den flinke flykaprer rykker ikke et komma

Dokumentar. Instruktion: Khushboo Ranka, Vinay Shukla. Spilletid: 96 min.. Premiere: Vises 17., 22. og 26. marts under CPH:DOX
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af