Oscar-vært søges: Hvem tør nu tage det værste job i Hollywood?

Det var svært nok i forvejen at finde en passende vært, men efter Kevin Harts opsigtsvækkende exit er Oscar-akademiet helt ude at skide. Vi tværer rundt i suppedasen og kommer med mere eller mindre urealistiske forslag til, hvem de bør gå efter.
Oscar-vært søges: Hvem tør nu tage det værste job i Hollywood?
Kevin Hart var designeret Oscar-vært i et døgn, før fortiden indhentede ham.

KOMMENTAR. Oscar-akademiet kæmper hvert år en brav kamp for at finde den rette vært. Men meget få gider.

Forleden, før Kevin Hart i går blev annonceret som vært for Oscar-showet i februar, bragte The Hollywood Reporter en artikel under overskriften: »Hvorfor Oscar-vært er blevet det værste job i Hollywood«. Branchemediet bemærkede, at jo mere spændende navnene er, »jo mere er de tilbøjelige til at sige nej«. Ideelle entertainere som Oprah Winfrey, Justin Timberlake og Julia Louis-Dreyfus har afvist, og den succesfulde Golden Globe-duo Amy Poehler og Tina Fey har tidligere takket nej.

Siden 2005 har ingen været vært for showet mere end to gange, og flere af de værter, der har gentaget deres gig, har svoret, at de aldrig vender tilbage (Jimmy Kimmel, Chris Rock, Ellen Degeneres, Hugh Jackman, Jon Stewart).

For sporene skræmmer. Siden Billy Crystals velmagtsdage har rollen som konferencier ved årets største filmpris været en utaknemmelig opgave. Det skyldes, at man i disse år er nærmest sikker på at blive en del af en fiasko. Seertallene rasler ned til tv-transmissionen, ligesom de også gør til alle tilsvarende live-events, men der er ingen tvivl om, at Oscar har haft særligt svært ved at sætte krogen i de yngre seere i en streaming- og tv-serie-tid.

Oscars hårfine balance mellem højtidelighed og behov for fornyelse, selvfejring og selvironi, gør desuden værtsopgaven svær. Man bliver til grin, hvis man synger om bryster som Seth McFarlane, mens flere ellers normalt sprælske fætre i den anden ende af skalaen er gået i et med tapetet, som Neil Patrick Harris, der ellers allerede havde bevist sig som en fænomenal Tony-vært.

Ved det mere frimodige (læs: drikfældige) Golden Globes har Ricky Gervais og Fey/Poehler skabt mindeværdige værtsskaber med en afslappethed og provokationslyst, som Akademiet alligevel heller ikke helt ville acceptere. Og deres forsøg på virkelig at være ung og cool med de unge og coole i form af en undergearet James Franco og overgearet Anne Hathaway i 2011 faldt helt til jorden til skræk og advarsel for alle andre skuespillere i deres generation og nedefter.

Efter to år med prototypen på en heteroseksuel hvid mand, Jimmy Kimmel, i de årgange, hvor OscarsSoWhite og MeToo var på alles læber, har Akademiet i år gået målrettet efter en kvinde eller en ikke-hvid (eller begge dele). Resultatet blev Kevin Hart, som altså nu – blot en dag efter sin annoncering – har trukket sig igen, efter en guirlande af gamle homofobiske jokes og tweets blevet gravet frem til overfladen. Lidt af en fadæse for et Oscar-akademi, der stadig slikker sårene efter ‘Moonlight’/’La La Land’-skandalen forrige år.

Nu er gode dyr rådne for Oscar-producer Donna Gigliotti. Helt lavpraktisk er hun meget sent ude – offentliggørelsen af Hart landede i forvejen senere på året end normalt, og nu skal man finde en afløser med plads i kalenderen 24. februar og en rum tid forinden. Gigliotti har forhåbentligt et vikarbureau med et seriøst godt overblik over arbejdsløse Hollywood-notabiliteter.

Kan Trevor Noah blive ny Oscar-vært? (Foto: Netflix)

Hvervet er næppe blevet mere attraktivt med Harts afgang, der understreger, hvor hurtigt tingene kan eskalere i disse år. Også den kommende vært vil blive gransket med lup efter udtalelser, som kan tolkes i en ufordelagtig retning. Hvem har lyst til den slags vetting for åben Twitter-mikrofon? Næppe mange komikere på toppen af deres karriere. Omvendt er der bestemt mulighed for at revolutionere jobbet fra en underdog-position.

Oscar-showets tilhørsforhold hos tv-stationen ABC udelukker formentlig en pæn række oplagte kandidater fra konkurrerende kanaler. I mine øjne ville ’Daily Show’-vært Trevor Noah (hans nye Netflix-special kan virkelig anbefales) ellers være et rigtigt stærkt bud, og eftersom ABC tidligere har tolereret Jon Stewart, er det måske ikke udelukket. Talkshow-kolleger som Samantha Bee, Hasan Minhaj og James Corden kunne i så fald også komme i spil.

Gudesjove Kate McKinnon – måske parret med en anden ’Saturday Night Live’-komiker som Aidy Bryant, Leslie Jones, Cecily Strong eller Kenan Thompson – ville også være interessant, men ’SNL’s tilhørsforhold til ABC-konkurrenten NBC kan også her komme i vejen.

En tidligere ’SNL’er som Maya Rudolph kan både synge, danse og være sjov. Hun kunne måske sættes sammen med Fred Armisen, som det sker i Amazon-serien ’Forever’. ’Hamilton’-skaber Lin-Manuel Miranda måske. Amy Schumer. Idris Elba kunne være et sindssygt wildcard, nu hvor han sikkert ikke bliver James Bond. Billy Eichner, der var en af de komikere, som har kritiseret valget af Kevin Hart på Twitter.

Eller hvad med en surprise-gig fra Louis C.K.?

Just kidding.

Læs også: Kevin Hart trækker sig fra rollen som Oscar-vært efter kritik

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af