Danske dyrebeskyttere kritiserer ’Tiger King’

Danske dyrebeskyttere kritiserer ’Tiger King’
Joe Exotic i 'Tiger King' (Foto: Netflix)

Når en serie om dyrevelfærd sætter grotesk underholdende karakterer i centrum, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvad der egentlig foregår bag kulisserne i dyreindustrien.

Senest har ejeren af Big Cats Rescue, Carole Baskin, udtalt sig om den vrede, hun følte i kølvandet på at have set Netflix-serien ‘Tiger King’s ifølge hende mangelfulde portræt af den forsømte dyrevelfærd. Men eftersom Carole globalt er erklæret utroværdig og dobbeltmoralsk, taler hun nok i overvejende grad for døve ører.

Men nu får hun opbakning fra dansk hold. Stephanie Kruuse Klausen, der er dansk kampagneansvarlig i den internationale nonprofitorganisation World Animal Protection, frygter nemlig også, at seriens fokus ligger for langt væk fra det, det i virkeligheden handler om:

»Og det er ikke, hvem i serien der burde sidde buret inde, men derimod hvor mange tusinde dyr der meningsløst bliver avlet til et liv bag tremmer«, udtaler hun i en mail til Soundvenue.

»Dyrene (i de privatejede zoos, red.) udnyttes på grund af grådighed og penge og gennemgår ekstreme lidelser hele deres liv. Mange af dem oplever kun verden gennem metaltremmer og vil aldrig været egnet til at blive udsat i det fri. Det er simpelthen ikke et liv, der er værdigt for nogen væsner«.

’Tiger King’ fremviser et par gange den systematiske industri, som Joe Exotic og Carole Baskin er del af, og som gør USA til det sted i verden med den største population af store kattedyr. I en særligt skræmmende scene ser man blandt andet, hvordan Joe tager en nyfødt tigerunge væk fra dens mor få sekunder efter dens fødsel, som en del af det globale fænomen ’speedavl’, fortæller Klausen:

 »Efterspørgslen på at opleve de kære små tigerunger tæt på fører til speedavl, hvor ungerne tages fra deres mor få dage efter fødslen for at blive vænnet til menneskekontakt, før de skal bruges som selfie-rekvisitter for turister. Det ser man i serien fra USA, men den slags sker mange steder i verden. Og det er en grusom industri. I det fri vil tigerunger normalt blive sammen med deres mødre i op til to år. Men i stedet bliver ungerne her håndteret af turister hver dag, hvilket er ekstremt stressende for de små væsner, der systematisk udskiftes efter 12 uger af en ny flok unger«.

Carole Baskin fremhæver flere gange, at hun netop ikke er del af den groteske industri og kun tager imod ’rsecue cats’, som hun giver masser af plads i 1220 kvm. indhegninger, men det er ikke godt nok, siger Klausen:

»Et liv i fangenskab vil aldrig kunne give vilde dyr som tigre forhold, der kan måle sig med et frit liv i naturen. I det fri lever tigrene alene og bevæger sig over strækninger på omkring 80-100 kilometer. På grund af de unaturlige leveforhold, der ikke kan opfylde dyrets behov, udviser dyrene ofte adfærd, der afviger fra den normale såsom at vandre hvileløst frem og tilbage eller bide sig selv i poterne eller halen«.

Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af