’World’s Most Wanted’: Ny true crime-serie går efter de helt store fisk

’World’s Most Wanted’: Ny true crime-serie går efter de helt store fisk
En af verdens mest eftersøgte forbrydere: Samantha Lewthwaite aka. The White Widow (Foto: Netflix)

Pablo Escobars åndelige arvetager. Den økonomiske motor bag folkemordet i Rwanda. En britisk kvinde i toppen af Al-Shabaab. Italien og Ruslands sidste store mafiabosser.

Det her er ikke ordinære drabsmænd eller serieforbrydere. Disse fem har en global arrestordre hængende over hovedet, og er omdrejningspunktet for Netflix’ nye serie ’World’s Most Wanted’. For når man er globalt eftersøgt, er listen af udåder lang og truslen mod verdensfred betydelig.

Seriens fem afsnit sætter fokus på fire mænd og én kvinde som har svindlet, snydt og dræbt af en sådan kaliber, at det er blevet en topprioritet at få dem bag tremmer.  Alligevel er det lykkedes dem i årevis at leve i skyggerne, bygge menneskemure af beskyttelse og fortsætte deres lyssky arbejde med politiet i hælene. De er altid et skridt foran – nogle af dem har sågar været på flugt i over 20 år.

Netflix fik stor succes med ’Narcos’ og andre portrætteringer af narkoens undergrund, så det er ikke overraskende, at de lægger ud med et afsnit om Ismael ’El Mayo’ Zambada Garcia, lederen af Sinaloa-kartellet i Mexico. Dusøren for hans tilfangetagelse lyder på fem millioner dollars, og politiet har ryddet godt ud i inderkredsen med arrester af El Mayos søn Vincencte Zambada og samarbejdspartner, El Chapo. Efter så mange fejlslagne aktioner, vil det så nogensinde lykkedes myndighederne at fange El Mayo?

Selvom serien ikke kan love forløsning i form af anholdelser – med én undtagelse! – så leverer den på hamrende effektiv historiefortælling.

De 45 minutter lange afsnit formår at iscenesætte mystikken omkring de eftersøgte og fortælle fyldige historier om deres virke, ofre og langvarige flugt. Med en interessant og ret insisterede lydside, er serien heller ikke bange for at gives gas på dramaet. Det bliver gjort velvalgt og dynamisk, så vi får understeget, når historien spidser til.

Ligeledes møder vi et bredt repertoire af interviewpersoner, der alle har været involveret i jagten – politikere, ambassadører, regeringsudsendte, graverjournalister og indimellem tidligere eller nuværende betroede eller ansatte af de flygtende. De skaber et levende billede af de særegne skikkelser, som der ofte ikke findes særligt meget viden om. Én af dem ved efterforskerne faktisk slet ikke hvordan ser ud i 2020.

Efter historien om El Mayo, følger serien fornemt op med sagen om Félicien Kabuga, finansmanden bag folkemordet i Rwanda i 1994, hvor en million tutsier blev dræbt på 100 dage. Serien når et højdepunkt med Samantha Lewtwaithe, en britisk konverteret muslim, der nu sidder ved langbordet i terrororganisationen Al-Shabaab. De næste to afsnit er langt fra uinteressante heller, men i hælene på to mafiabosser bliver strukturen lidt for genkendelig. Men … er man nået så langt, er det svært ikke lige at nuppe de to sidste med.

’World’s Most Wanted’ har en unbenægtelig gennemslagskraft baseret på den simple kendsgerning, at vi taler om nulevende kriminelle overhoveder, hvis ondskabsfulde handlinger fortsætter, så længe de er på fri fod. Serien vækker en oplivende uretfærdighedsfølelse, og det er interessant at gå bag om navne som Al Capone, Pablo Escobar og Osama Bin Laden, og i stedet høre om de kriminelle der aldrig har blæret sig med deres rigdom og magt til fordel for at holde lav profil og forblive gemte.

Det er bekræftende at se, at ligegyldigt om historierne foregår i Kenya, Mexico, Rwanda, Somalien, Rusland eller England, så fænger de alle med deres lige dele umenneskelighed og utrættelig katten efter musen. Dét miks og divsersitet går rigtig godt sammen, når man skal lykkes med true-crime i disse genrefortærskede tider.


Kort sagt:
’World’s Most Wanted’ fortæller effektivt om fem af verdens mest eftersøgte kriminelle på tværs af landegrænser og forbrydelser, så det vækker både uretfærdighedssansen og den fulde investering.

’World’s Most Wanted’. Dokumentarserie. Producenter: Thomas Zribi & Jérôme Fritel. Spilletid: 5 afsnit á ca. 45 min. Premiere: Kan ses på Netflix
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af