’2 døgn: Et juleeventyr’: Rørende og kærkomment gensyn med småkriminel fætterduo i det vilde vestegn

’2 døgn: Et juleeventyr’: Rørende og kærkomment gensyn med småkriminel fætterduo i det vilde vestegn
'2 døgn: Et juleeventyr'. (Foto: Dena Porkar og Mads Faber)

Tidligere på året bragede Oscar Dyekjær Giese, Simon Weil og Nicolai Achton igennem med den neglebidende actionthriller ’2 døgn’.

I sin 4-stjernede anmeldelse roste Soundvenues anmelder velfortjent karaktererne og stilen med flotte paralleller til Safdie-brødrene og Nicolas Winding Refns ’Pusher’.

Personligt var jeg også vild med skildringen af det vilde vestegn. De meget forskellige fætre Otto og Christian blev kastet hovedkulds ind i et kriminelt plot, efter den psykotiske gangsterboss og alfons Vaso (Dejan Čukić) fik dem lokket ind i sin fold, da Otto (tilsyneladende) kom til at slå en prostitueret ihjel.

Derefter måtte de agere stikirenddrenge for Vaso i den kriminelle underverden, der morede sig gevaldigt over Christians manglende streetsmart og Ottos modvillighed til at genoptage gamle bekendtskaber i Vestegnens undergrund. Sæsonen sluttede med et gevaldigt brag og en gedigen cliffhanger, og gudskelov kommer anden sæson i det kommende år.

I mellemtiden holder Xee dog seriens fans til ilden med en tidlig julegave i form af særafsnittet ’2 Døgn: Et juleeventyr’, som er et kærkomment og underholdende gensyn.

I det cirka 25 minutter lange afsnit bliver vi både klogere på fætrene hver især, deres forhold og de småjobs (blandt andet en kradsbørstig gældsinddrivelse), som de må famle sig igennem med det spinkle håb for øje, at de på et tidspunkt indfrier deres gæld til Vaso.

Værst bliver det, da de bliver tvunget til at arbejde juleaften, hvor jobbeskrivelsen lyder på at klæde sig ud som henholdsvis julemand og julemandens kone til Vasos julefest, hvor der også holdes en boksekamp, der livestreames til et betalende publikum.

Christian kommer uheldigvis til at påkøre Vasos bokser, hvorefter Otto må overtage pladsen i ringen mod en vild og brutal modstander, hvilket selvfølgelig leder til et intenst klimaks, der ikke skal afsløres her.

Med ’2 døgn: Et juleeventyr’ bygges der effektivt videre på den interessante verden, som manusforfattere Giese og Weil og instruktør Achton fik etableret i første sæson. Vi kommer især ind på livet af knudemanden Otto, hvis julehad har grobund i, at han for fjerde år i træk kan se frem til et ensomt selskab med sig selv og en shawarma, mens hans mor drikker sig i hegnet på en bodega.

I skærende kontrast har vi Christian, der som en anden julegris labber alt, hvad der hedder højtidstradition i sig med et barnligt smil, og som ikke forstår Ottos indebrændte vrede og kølige afsky over for årets absolutte højdepunkt.

Modsætningsforholdet er ikke videre originalt, men det rammer rent, og man får en klump i halsen, når Christian kejtet forsøger at invitere Otto ind i sit hjem til gaveoppakning og varm julestemning. Og så fremmer det også det vigtige budskab, at juletiden langt fra er lige så hyggelig for alle i Danmark.

Oscar Dyekjær Giese og Kasper Løfvall Stensbirks sammenspil rammer igen klokkerent og er den helt store årsag til, at man ender med at heppe på de to småkriminelle tumper.

Actionen, der var en stor del af første sæson, er også til stede i særafsnittet, og skønt det ikke er helt så vildt eller toneangivende som tidligere, er der alligevel et spændende højdepunkt, hvor Otto bliver forvandlet til en menneskelig boksebold i løbet af gangsternes festivitas.

Man ender ikke helt ude på sædekanten denne gang, hvilket også skyldes en lidt lettere tone med plads til humor, som især Stensbirk og en veloplagt Čukić får lov at slå sig løs med.

De komiske indslag fungerer, men det gør også, at den hårdkogte tone og æstetik fra første sæson bliver undermineret en smule.


Kort sagt:
’2 døgn: Et juleeventyr’ afviger gradvist fra første sæsons barske tone og atmosfære til fordel for et mildere juleafsnit, der formår at kilde lattermusklerne og tårekanalerne på samme tid, imens vi venter i spænding på anden sæson.

’2 døgn: Et juleeventyr’. Serie. Instruktion: Nicolai Achton. Forfattere: Oscar Dyekjær Giese, Simon Weil. Medvirkende: Oscar Dyekjær Giese, Kasper Løfvall Stensbirk, Dejan Čukić, Maria Rich. Spilletid: 1 afsnit a 25 minutter. Premiere: Kan ses på Xee.
Sponsoreret indhold
Features

Gå ikke glip af