‘Friends’-skaber beklager portræt af Chandlers transmor

‘Friends’-skaber beklager portræt af Chandlers transmor
Chandler med sin mor og sin transmor i 'Friends'. (Foto: PR)

»Pronominer var ikke noget, jeg forstod endnu. Så vi refererede ikke til karakteren som ‘hun’. Det var en fejl«.

Sådan lyder det fra ‘Friends’-skaberen Marta Kauffman i et interview med BBC, der ifølge Variety vil blive sendt 11. juli.

Kauffman adresserer kritikken af Chandlers transforælder, som hele serien igennem blev omtalt som »far«, og som blev spillet af Kathleen Turner.

Turner udtalte sig selv om rollen tilbage i 2018 til Gay Times, idet hun ikke mener, at ‘Friends’ er »ældet godt«:

»Måden, de henvendte sig til mig var, ‘Har du lyst til at være den første kvinde, der spiller en mand, der spiller en kvinde?’«.

En hyppig anke mod cis-skuespillere, der spiller transpersoner er, at setuppet forstærker fordommene om, at virkelige transpersoner selv bare »spiller« en rolle.

I Slate’s podcast Culture Gabfest tilbage i 2018 anerkendte kulturjournalist (og transmand) Evan Urquhart de kommercielle udfordringer ved eksempelvis at caste Hollywood-produktioner om transpersoner uden stjerner, men argumenterede for, at man – hvis studierne ikke vil caste transpersoner til transroller – i det mindste fra nu af lader cis-mænd spille transmænd og cis-kvinder transkvinder, som ‘Friends’ gjorde.

Så længe man naturligvis benytter de korrekte pronominer, som ‘Friends’ så bare ikke gjorde.

»Transpersoner har ikke selv valgt at være genstand for fordomme, der går på, at de ikke er autentiske nok. De fordomme kommer fra cis-verdenen. Hvis Felicity Huffman i ’Transamerica’ fra 2005 rent faktisk havde startet en tendens, hvor cis-kvinder spiller transkvinder og cis-mænd spiller transmænd, så tror jeg, at vi i dag ville have en anderledes naturlig opfattelse af transhistorier, hvor transpersonens sande jeg automatisk opfattes som mere autentisk – i stedet for at det centrale narrativ udspringer af en opfattelse af, at transpersoner prøver at skjule, hvem de er«, sagde Evan Urquhart til Slate.

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af