Radiohead – det perfekte match

Nogle hovednavne passer bedre til Roskilde Festival end andre. Radiohead passer perfekt netop i år. De har et aktuelt album i bagagen, de er nytænkende i næsten alt, de foretager sig, de har kæmpe kunstnerisk kvalitet, de dækker et bredt spektrum af musikgenrer, og samtidig har de næsten ligeså bred appel. Og endelig er de minsandten også miljøbevidste (for nu at sige det mildt). Radiohead er med andre ord ramt lige på kornet i Roskildes progressive og politiske profil.

Og originalerne fra Oxford satte to streger under dette med en koncert, der også var tæt på at være perfekt. Med sidste års eminente og ekstremt omtalte ‘In Rainbows’ som centrum for seancen, cementerede de deres status som en af rockens vigtigste og mest vitale banebrydere med en koncert, der havde det hele. Eksemplificeret halvvejs inde da ‘The National Anthem’, fyldt med tung tråd, straks derefter blev afløst af Nick Drake-agtig akustik i ‘Faust Arp’. Modsætningerne mødtes i den grad. Og sød musik opstod.

Publikum på den propfyldte plads var vidne til et band, der beherskede såvel det sammensatte som det simple, og det sjælelige såvel som det støjende. Og det med en setliste, der både gav plads til det udfordrende og det umiddelbare – indadvendt electronica på’The Gloaming’ og udadvendt fællessang på ‘Karma Police’.

De nye numre, der blev forsigtigt fremført for første gang nogensinde i KB Hallen for to år siden, har nu fundet deres rette element i live-mæssig sammenhæng, og de menneskelige energiudladninger og de maskinelle programmeringer gik gentagne gange op i en højere enhed, godt hjulpet på vej af seks storskærme og det energibesparende diodelys på scenen, der gav koncerten en ekstra dimension.

Det hele blev leveret med en sofistikeret seriøsitet, befriet for politisk korrekte paroler. Thom Yorke følte ingen trang til rent verbalt at frelse forsamlingen i den gode sags tjeneste med utidige Chris Martin-manerer. Musikken talte for sig selv og der gik endda tyve minutter, før vi fik et enkelt »Hey«.

Sidste gang de stod på Orange Scene væltede regnen ned. Det var i 1997. I år væltede de selv Orange Scene. Radiohead og Roskilde var det perfekte match.

Koncert.
Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af