Breakin’ Sound 2018: De 15 mest lovende danske navne

Et nyt år er i fuld gang, og kigger man på den danske talentmasse tegner det til at blive en spændende tid. Her er vores bud på 15 friske kunstnere, der kommer til at sætte præg på musikåret 2018.
Breakin’ Sound 2018: De 15 mest lovende danske navne
Kihla.
Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

1. Ea Kaya

Hvem er hun?
Ea Kaya, der til hverdag går under navnet Christine Kiberg, lagde ud med at smide masser af covernumre ud på Youtube – allerede som 15-årig kunne hun faktisk bryste sig af at have scoret en million visninger. Nu er den 22-årige københavner blevet samlet op af pladeselskabet No3, der blandt andet har Chinah og Kill J i stalden.

Sidste år fangede vi hende på Spot Festival, hvor hun imponerede med et par akustiske popsange, men det hele er stadig meget nyt, og i slutningen af 2017 udgav Ea Kaya sin officielle debutsingle ‘Remedy’.

Hvordan lyder hun?
Ea Kayas stærkeste trumfkort er hendes kraftfulde vokal, som hun har en virkelig fornem kontrol over. Det ene øjeblik er hun skrøbelig og sårbar, det næste synger hun igennem med en skødesløs fandenivoldskhed. ‘Remedy’ er en overbevisende blanding af fintfølende electropop og kraftfuld dansegulvsbasker a la Mø eller Sigrid, der giver sin lytter lyst til at give pokker i omverdenen og overgive sig til Kibergs vokal, når den når Sia’ske kræfter med en Zara Larsson’sk flabet selvsikkerhed.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

2. Omar

Hvem er han?
Første gang Omar vakte opmærksomhed, var det på den helt forkerte måde. Hans videoshoot til ’Ik’ tal til mig’ i Aarhus-forstaden Hasle blev nemlig lukket ned af politiet, fordi der blandt andet var våben og stoffer involveret. Men den unge rapper er meget mere nuanceret end det billede tegner: Det seneste år har vi nemlig set en væsentlig mere optimistisk Omar, der ikke virker så fanget i ghettoens voldsspiral.

Han lyder nærmest som en pendant til ligeledes somalisk-danske Jamaika – bare med den forskel, at Omars sange ser ud til at sprudle frem i den frihed, som Jamaika altid synger om at mangle.

Hvordan lyder han?
Omars syngende, autotunede flow har både skabt catchy kærlighedssange som ’Bar sig til’ og ’Viser hende’ og smukke ghettoballader som den nyeste ’Samme sprog’. Den unge rapper og sangers musik er et godt bud på, hvordan den fremherskende danske afrobeat-stil kan videreudvikles. Hos Omar bliver det en ny form for løssluppen popmusik.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

3. Khan

Hvem er hun?
Karen Juhl debuterede i foråret med singlen ‘As We Wait’ og en efterfølgende debutkoncert på Spot Festival, som vi fik den særdeles positive fornøjelse af at opleve. Sidenhen har Juhl, der desuden også gør sig som forsanger i Luumen, sluppet nummeret ‘Tsunami’, der ligesom førstesinglen akkompagneres af en virkelig spændende, surrealistisk, kunstfærdig billedside.

Hvordan lyder hun?
Khans lydbillede er lige så kunstfærdigt som hendes eventyrlige musikvideoer – og de er lige så pulserende optimistiske, som de er absurd dystre. Stærkest i Khans elektroniske artpop-univers står hendes karakteristiske, sfæriske vokal, der med rig luftighed når svimlende højder.

Det blændende lys, der strømmer ud af Khans fraseringer, får fornemt modspil af den dystre uro i de skurrende synthflader på ‘As We Wait’. På den Feist-klingende ‘Tsunami’ mødes en charmerende naivisme i de enkle keys med et komplekst virvar af omstyrtende synths. Khan har sans for det forførende spil mellem lys og mørke og alle de spraglede effekter, der ligger derimellem.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

4. Necklace

Hvem er han?
Waldo & Marsha-medlemmet Niklas Grool har tidligere drejet popmusikken i nye retninger med det spændende Headshop-projekt, men i 2017 introducerede han os for sit nye musikalske alias, Necklace.

Det genialt svævende popnummer ’Try This’ udkom i juni 2017 og spredte lidt solskin i en ellers grå dansk sommer med en sorgløs og fantasifuld musikvideo. Forhåbentligt kommer der meget mere i 2018.

Hvordan lyder han?
Det lyder måske pudsigt, men Necklaces dansende, sorgløse levering har noget Young Thug-agtigt over sig. Siden har nummeret ’Between (Me & You)’ bevist, at ’Try This’ ikke var en enlig svale – på dét nummer er vokalen mere direkte poplænende, mens beatet (der igen er produceret af Carl Barsk) igen nikker til Young Thugs boblende Atlanta-hiphop.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

5. Erika de Casier

Hvem er hun?
Erika de Casier er den ene halvdel af r’n’b-duoen Saint Cava, men den seneste tid er hun begyndt at bevæge sig i nye retninger som solokunstner, hvor hun samarbejder med houseproduceren Central.

I 2017 udgav hun den fantastiske solodebutsingle ’What U Wanna Do’, og så vandt hun jo også Soundvenues Fremtidsprisen, som sidste år blev uddelt for første gang til grænsesøgende kunstnere med stort potentiale.

Hvordan lyder hun?
Både Saint Cava og Erika de Casiers soloprojekt tager r’n’b’en i nye, uventede retninger. Men hvor Saint Cava var baseret på tunge, tit dystre hiphopbeats, der dannede bagtæppe for de Casiers hviskende vokal, virker det mere poppede soloprojekt indtil videre mere orienteret mod 90’erne og start-00’ernes storhedstid inden for r’n’b omkring artister som TLC og Aaliyah.

Men det er selvfølgelig svært at sige – projektet er i et meget tidligt stadie. Og hvem ved, måske tager Central produktionerne i en mere elektronisk retning på de næste udgivelser? Erika de Casier og Central har i hvert fald allerede samarbejdet på mere housede ting som den fælles sang ’Drive’.


Yangze. (Foto: Andreas Skou Albertsen)

6. Yangze

Hvem er han?
Jakob Littauer er navnet bag Yangze. Hvis efternavnet ringer en klokke, kan det lige så vel være Jakobs egen som hans tre kreative storebrødre, Rasmus (School of X), Jonas og Simons fortjeneste.

Jakob Littauer har tidligere været en del af techno-duoen Electrojuice og Jatoma, og han har spillet live med blandt andre Liss, Soleima og Goss. Nu er Littauer via Escho sprunget ud i soloprojektet Yangze, hvilket foreløbig har resulteret i to tracks: ‘U & Me’ og ‘R U’. Yangze er desuden netop blevet offentliggjort til dette års Spot Festival.

Hvordan lyder han?
Littauers elektroniske fortid fornægter sig ikke. De to foreløbige skud fra Yangze rummer både køligt ambient-klingende og pirrende melodiske synthflader, der tilsat varm, pulserende percussion munder ud i en form for storladen electropop. Vokalerne er vendt og drejet på Littauers elektroniske legeplads, så de længselsfulde tekster bliver leveret i konstant foranderlige, glasklare, himmelstræbende luftlag.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Kihla.

7. Kihla

Hvem er hun?
20-årige Shakila Mirembe, der laver musik under aliasset Kihla. Hun modtog i slutningen af 2017 Spinnup Legatet (tidligere vundet af Emil Kruse), som udover en check på 20.000 kr. også omfatter en mentorordning samt en optræden på Spot Festival om nogle måneder.

Kihlas officielle debutsingle ‘Breathe You In’ udkom i 2017, distribueret af Spinnup, men hendes Soundcloud bugner af stærke numre og covers – blandt andet et af Beyoncés ‘Sorry’.

Hvordan lyder hun?
Kihla laver selv musikken på en iPad med Garageband, men det bliver lyden på ingen måde halvbagt af. Det er ret imponerende, hvordan hun med sparsomme virkemidler har opbygget et omfattende, sælsomt og bjergtagende univers, der vil rigtig mange ting – og både pleaser og udfordrer.

Vi befinder os et sted mellem poppede strukturer og småavantgardistisk, jazz-influeret r’n’b, og begge Knowles-søstre (måske allermest Solange) er faktisk ikke referencepunkter, som er helt ude i skoven. Det er både selvsikkert og enormt fintfølende, og udover ‘Breathe You In’ er også ‘Memories’ og ‘Change’ formidable udsalgsvinduer med fuldt skue til Kihlas ret så fantastiske vokal, der mestrer det meste af følelsesregisteret.

Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.
Her skulle der være tredjeparts-indhold, men du kan ikke se detDet er ikke tilgængeligt, da det kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

8. Fraads

Hvem er de?
I foråret pegede vi på Fraads, da vi udvalgte ti nye danske rappere, man skal holde øje med. Potentialet er ikke blevet mindre, så dermed scorer Fraads også en sikker plads på dette års Breakin’ Sound-liste.

Fraads består af rapperen Papa Erotic og producer David Engelbrecht. Projektet er en del af det københavnske musikkollektiv Citadel, der desuden rummer Krystalsøn, Hingst og Blikfang. Fraads udgav i 2016 debut-ep’en ‘1000 knive’ og er efter at have skrevet pladekontrakt med Sony på trapperne med en ny ep – ‘Heroppe’ er første single derfra.

Hvordan lyder de?
»Ideen er, at man næsten skal kunne danse til sin egen elendighed«, forklarede duoen i et nyligt interview. Og det kan man til Fraads. Papa Erotics poesi kredser om jalousi, knuste hjerter, tunge tanker og en skarp flabethed, mens David Engelbrechts lydbillede leger med alt fra tung hiphop med jazzy afstikkere til højdramatiske, klassiske korsamples og hjemsøgende synths. Der er ikke den stemning eller genre, drengene er for fine til at inkorporere. Som de selv siger, giver de den op for både »den helt dank nye trap, men også for Fleetwood Mac og Talking Heads«.

Fraads er helt klart et es i ærmet på den danske hiphopscene, der med Ukendt Kunstners afsked har godt af et frisk pust dansksproget poesi som Papa Erotics. Hans småskingre flow og levering er badet i de følelser, teksterne er mættede med, hvilket giver duoen en klædelig, rå ærlighed.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

9. Ravi Kumar

Hvem er de?
Ravi Kumar består af Sharon Jeanelle Kumaraswamy og Aske Sten Knudsen, to venner på 24 og 26 år, der bor på Samsø, hvor de begge arbejder på samme restaurant – når de altså ikke lige mødes og laver hård, upoleret hiphop, der ligger i samme overhalingsbane som M.I.A. eller Missy Elliot. Vi tør godt sige, at de to musikere nok udgør størstedelen af Samsøs avantgarde-hiphopscene.

Du kan finde et par sange på deres Facebook og Soundcloud, men den stærkeste – ’Fuck This Shit I’m Gonna Be a Princess’ – skal høres inde hos dr.dk via Karrierekanonen.

Hvordan lyder de?
Vi ved ikke, hvad de serverer på Ravi Kumars restaurant på Samsø, men vi gætter på, at det er pænt stærkt, siden det kan inspirere den her tøjlesløse musik. Udover M.I.A. eller Missy Elliot kunne et referencepunkt måske også være Princess Nokia, der også kunne finde på at kalde et nummer ’Fuck This Shit I’m Gonna Be a Princess’, som en af Ravi Kumars sange hedder.

Duoen har faktisk en forkærlighed for småchokerende titler – et af deres andre tracks hedder nemlig ’Staring at My Dick’.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

10. RoseGold

Hvem er de?
RoseGold består af brødrene Ephraim og Joshua Duncan. Brødrene, der i dag er blot 15 og 20 år gamle, voksede op i London, men rykkede siden hen til Kolding, hvor de blev en del af musikkollektivet Rose Music. Lillebror smed et nummer på Soundcloud, der blev samlet op af Karrierekanonen og derpå opsnappet af en manager fra Force One Music (der blandt andet huser rapperne Jamaika og Ung Cezar). Derfra gik der ikke meget mere end et halvt års tid, før duoen den 1. januar i år udgav deres solide debutalbum, ‘Adventures in Odyssey’.

Hvordan lyder de?
»Vores musik er som alt det, der kan ske mellem klokken et og fem om natten. Følelsen inden solen står op. Om det så er chilled eller turned up«, forklarede storebror Ephraim i et nyligt Soundvenue-interview.

Det er ganske vist en noget fluffy beskrivelse, men ja – RoseGold leger et sted mellem den chillede, afdæmpede skumrings-r’n’b med numre som ‘Risk and Reward’ og ‘Priorities’ og den mere feststemte urbanlyd med tunge hiphopbeats som på ‘Music Molly’ eller heftige reggaeton-rytmer på ’37 C’. Brødrene deler mikrofonen over hurtige, skarpe bars og sensuelle, soulede fraseringer. Inspirationen fra Drake og hans OVO Sound er tydelig – og ingenlunde uvelkommen – hvilket meget vel kunne være et tegn på solidt internationalt potentiale.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

11. Ellis May

Hvem er hun?
Bag aliasset finder man Sophia Maj, som er færdiguddannet tonemester fra Filmskolen. Hun har lavet musik i mange år, men det tog lang tid, før hun fandt sig helt til rette med at være producer – og ingen andre kunne indfange lige det, hun søgte.

Med Kasper Bjørke som mentor har hun i 2017 udsendt tre stærke singler: ‘Old Love’, ‘Surrender’ og ‘Father’. Den seneste musikvideo til ‘Father’ er instrueret af Filmskoleveninden Annika Berg (‘Team Hurricane’).

Ellis May arbejder i øjeblikket på en ep, som forventes at udkomme i løbet af 2018.

Hvordan lyder hun?
Det høres tydeligt, at Sophia Maj har en baggrund i lyddesign. Hendes musik handler først og fremmest om stemninger, og dem er hun i stand til at fremmane på ret så sugende intens vis. Intime klaver-samples og Majs skønsang blander blod med pulserende trommemaskiner og dystre synthlinjer i et univers, der er betagende i ordets mest bogstavelige forstand.

Én ting er vokalen, men følelserne siver også ud af selve musikken. Det er bare at lukke øjnene og trykke play.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

12. K-phax

Hvem er han?
Keith Birongo er en enspænder, der har brugt det meste af ungdommen i Aabenraa på et nørde hiphop på internettet. Jep, man skulle virkelig ikke tro det, men den unge rapper med de farverige dreads er vokset op i det, man nok kan beskrive som det mindst hiphop sted i verden: Sønderjylland. Men den sande opvækst foregik nok på nettet, hvor Birongo mødte ligesindede artister på platforme som Soundcloud.

K-phax udgav i slutningen af 2017 sin debutsingle ‘Oh My God’, der er blevet streamet over en kvart million gange på Spotify. Flere internationale medier har også lagt mærke til ham.

Hvordan lyder han?
Ifølge K-phax selv var det lidt af en åbenbaring at opdage rappere som Lil Yachty og Travis Scott, der fortolkede rapper-rollen på deres helt egen måde.

Det har smittet af: Den danske rapper synger, danser og klæder sig med inspiration fra de amerikanske mumblerap-forbilleder, som han klart lægger sig i forlængelse af. Det er løssluppen, melodisk rap, der virker pænt ligeglad med den klassiske hiphoptradition. Det er en meget nutidig og ung hiphop, og Keith Birongo producerer endda det hele selv.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

13. Jada

Hvem er hun?
Bag aliasset Jada gemmer sig sangerinden og produceren Emilie Molsted Nørgaard. I foråret debuterede hun med nummeret ‘Sure’, hvorpå blev udplukket til Red Bull Sound Select, svingede forbi et par festivaler og toppede året af med at tage med Phlake på turné som opvarmning. I år har både Spot Festival, Vegas Udvalgte, norske By:Larm og svenske Where’s the Music desuden fået fingrene i hende.

Hvordan lyder hun?
I et interview med What Era forklarer Jada, at hun kommer fra et enormt musikalsk hjem, hvor der blev sunget og spillet musik hele tiden, men aldrig hørt det via plader, radio eller lignende. De gjorde det selv, og derfor har Nørgaard også en intuitiv, naturligt kreativ tilgang til musikken og sin stemme som instrument, hvilket kan høres og mærkes på det overbevisende første skud, ‘Sure’.

Jada, der både skriver, synger og producerer hele molevitten selv, leverer rendyrket, lækker popmusik krydret med sensuelle, dybtfølte soul-vibes. ‘Sure’ er et velafbalanceret track, der har Jadas selvsikre, fintfølende vokal i fokus midt i et underspillet, forførende univers af æggende korstemmer, sarte rytmer og solide, funky basgange. Den harmoniske afvejning mellem blide effekter og selvsikre, soulklingende fraseringer læner sig en kærkommen kende op ad Solanges ‘A Seat at the Table’.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

14. Vera

Hvem er han?
William Asingh har de seneste par år været fremme i producerskoene, og han har siddet bag knapperne hos blandt andre Off Bloom, på Liss’ succesfulde debut-ep, ‘First’, og senest på Møs ep fra sidste år, ‘When I Was Young’. Under navnet Vera er Asingh gået solo, hvilket i sidste måned udmøntede sig i debut-ep’en ‘Good Job No Conversation’.

Hvordan lyder han?
Som lutter solskin, palmesus, bølgebrus og kølige drinks – sådan cirka. Veras lyd er frem for alt varm. Sensuelle rytmer, forførende vokaler, lidenskabeligt guitarspil og klagende careless whispers fra saxofonerne. Den sanselige, mystiske vokal, der dominerer det meste af ‘Good Job No Coversation’, er af anonym oprindelse, men klinger lidt af Rhyes Mike Milosh, lidt af Sade. Et af ep’ens højdepunkter, den rå og stemningsfulde ‘Falling’, har desuden fået selskab af norske Okay Kaya på vokal.

Veras producerbaggrund kan høres i hans selvsikre, tilbagelænede leg med alle ep’ens kitschede elementer; den sexede saxofon, den inciterende spanske guitar, de sensuelle franske fraser. Der leges med alle klicheerne – men når de skrues sammen om et stramt elektronisk popudtryk, fungerer det til fulde.


Her skulle der være en video, men du kan ikke se denDen er ikke tilgængelig, da den kan indeholde cookies, som du har fravalgt i dine indstillinger.

15. Céci

Hvem er hun?
Bag navnet Céci gemmer der sig produceren, dj’en og sangerinden Cecilie Dahlin, der er vokset op i Nordjylland, men nu har én fod i London og én i København. Hun læser nemlig lyddesign på Sonic College og er samtidig i gang med en spirende musikalsk karriere, hvor hun forener de eksperimenterende lydforsøg fra studierne med elektroniske beats.

Hun udgav sidste år de tre singler ‘Tight’, ‘Insideout’ og ‘Detox’ fra debut-ep’en ‘4/4’ – flere numre findes på hendes Soundcloud.

Hvordan lyder hun?
Ifølge Céci selv var mødet med Grimes-albummet ’Visions’ hendes store åbenbaring. Det kan man godt høre i hendes musik, der forener eksperimenterende elektroniske elementer med en klar melodisk sensibilitet. Det er pop i avantgardemusikkens klæder og med dansesko fra den elektroniske musik – og ligesom Grimes producerer Céci også sine ting selv.

Læs interview: For Céci er dansen altafgørende: »Hvorfor bevæger vi os til et beat?«

Læs interview: Ellis May skulle finde sit eget sprog, før musikken kunne komme ud: »Der var mange omveje, meget tvivl«

Sponsoreret indhold

Gå ikke glip af